Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Πλεονάζουν οι χαραμοφάηδες αστοί πολιτικάντηδες στην χώρα και όχι οι γιατροί στο ΕΣΥ, κ. Μητσοτάκη


Η πρόσφατη δήλωση του αρχηγού της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στα ηλεκτρονικά κοινωνικά μέσα πως οι γιατροί του ΕΣΥ … «πλεονάζουν» ( ! ) με μια πρώτη ανάγνωση είναι μνημείο άγνοιας και ασχετοσύνης με την σκληρή πραγματικότητα.
· Τα οργανικά κενά σε μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ είναι τουλάχιστον 6500 χιλιάδες συνολικά σύμφωνα με τις σχεδόν επίσημες παραδοχές των αρμοδίων.
· Τα πραγματικά κενά σε μόνιμους ειδικευμένους είναι πολύ περισσότερα (πάνω από 8500) γιατί 1. οι ισχύοντες οργανισμοί νοσοκομείων και ΚΥ (2012) είναι πίσω από τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες, 2. δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε πολλές μονάδες ΠΦΥ ούτε το ΕΚΑΒ και 3. δεν λαμβάνεται υπ όψιν το στοιχειώδες αίτημα για ανθρώπινο ιατρικό εβδομαδιαίο ωράριο (πραγματικό 48ωρο με 5θήμερο – 6ωρο – 30ωρο πρωινό τακτικό + 1 εφημερία με δικαίωμα ρεπό μετά την εφημερία) έτσι ώστε να αποφεύγεται η ιατρική υπερκόπωση, να μπορεί να ασκείται σύγχρονη ιατρική στα τμήματα και να μπορεί να γίνεται ουσιαστική εκπαίδευση των ειδικευόμενων.
· Η κατάσταση με τα κενά στους ειδικευόμενους γιατρούς είναι δραματική. Τα κενά είναι κοντά στο 40%. Πλήττονται ολόκληρες βασικές ειδικότητες (π.χ. αναισθησιολογία, χειρουργικές ειδικότητες, εργαστηριακές ειδικότητες). Η μετανάστευση των νέων γιατρών προς το εξωτερικό συνεχίζεται.
Όποιος έχει επισκεφθεί ένα δημόσιο νοσοκομείο ή ένα κέντρο υγείας ξέρει από πρώτο χέρι πως οι εναπομείναντες υπηρετούντες νοσοκομειακοί γιατροί αναγκάζονται να εξοντώνονται εργασιακά και επιστημονικά. Να υπερεφημερεύουν. Να καλύπτουν ιατρικά διαφορετικές ειδικότητες. Να εφημερεύουν την μια μέρα στο ένα νοσοκομείο και την άλλη στο άλλο με υπηρεσιακή εντολή (π.χ. αναισθησιολόγοι στην Κεντρική Ελλάδα και αλλού). Να επιστρατεύονται αγροτικοί γιατροί για να καλύπτουν κενά στα νοσοκομεία, αλλά και στο ΕΚΑΒ όσον αφορά τις διακομιδές. Να ξενυχτούν στα Επείγοντα και στις κλινικές γιατροί στα πρόθυρα της σύνταξης άνω των 60 ετών. Να γίνονται αναγκαστικές μετακινήσεις κάθε καλοκαίρι για την κάλυψη κενών στα νησιά.
Άλλωστε και σε άλλα σημεία η δήλωση του κ. Μητσοτάκη βρίθει ανακριβειών. Π.χ. αγνοεί πως η ίδια η τρόϊκα έχει αποδεχτεί (στα λόγια έστω) το πρόβλημα και γι’ αυτό ο περιορισμός αριθμός προσλήψεων / αριθμός αποχωρήσεων έχει από πέρσι τυπικά καταργηθεί όσον αφορά τον κλάδο γιατρών ΕΣΥ. Παραμένει όμως συνολικά για το δημόσιο, 1 προς 4 και όχι 1 προς 5 όπως νομίζει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε απαιτήσει α. να μην λαμβάνονται υπ’ όψη στο συνολικό άθροισμα του δημοσίου οι προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ όσον αφορά τον περιορισμό 1 προς 4 (κατά άλλους μάλιστα 1 προς 3 λόγω «τελευταίου έτους του προγράμματος») αλλιώς η από πέρσι ισχύουσα άρση του περιορισμού για τον κλάδο γιατρών ΕΣΥ παραμένει τυπικό κενό γράμμα και β. να αρθεί με παρόμοιο τρόπο, ουσιαστικά και όχι πάλι μόνο στα χαρτιά, και ο περιορισμός όσον αφορά το λοιπό προσωπικό της δημόσιας περίθαλψης (νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό, τεχνολόγοι, λοιποί επαγγελματίες υγείας πλην γιατρών – νοσηλευτών, διοικητικοί, τεχνικοί κλπ)
Επειδή όμως κάθε λογικός άνθρωπος δεν μπορεί εύκολα να αποδεχτεί πως υπάρχει τέτοιο αβυσσαλέο βάθος άγνοιας ακόμα και σε μια πολιτική ηγεσία όπως η συγκεκριμένη, υπάρχει η εύλογη εντύπωση πως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.
· Το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων – αστικού πολιτικού συστήματος – καθεστωτικών ΜΜΕ έχει ως συστατικό διαχρονικό στοιχείο της καταστροφικής πολιτικής του την πλήρη ιδιωτικοποίηση – επιχειρηματικοποίηση του ΕΣΥ και την κατάργηση κάθε δωρεάν χαρακτήρα της περίθαλψης. Η μείωση του αριθμού των μόνιμων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ εξυπηρετεί αυτόν τον στόχο.
· Ακόμα η μνημονιακή αυτή πολιτική έχει περιορίσει δραματικά τις κοινωνικές δαπάνες (Υγεία, Παιδεία κλπ) ενώ έχει δώσει εκατοντάδες δις στους τραπεζίτες και εξακολουθεί να δίνει δυσθεώρητα ποσά για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς – χώρα μας είναι σχεδόν στην κορυφή του σχετικού “pay roll” στο ΝΑΤΟ συγκριτικά με το ΑΕΠ της. «Πλεονάζουν» τα λεφτά για εξοπλισμούς και για τις τράπεζες, και όχι για προσλήψεις στην Υγεία.
· Επίσης συστατικό στοιχείο αυτής της μαύρης πολιτικής είναι η διαρκής μείωση του μόνιμου προσωπικού ευρύτερα στο δημόσιο και η αντικατάστασή του από προσωρινούς έκτακτους επικουρικούς ομήρους ισοβίως εργασιακά περιπλανώμενους χαμηλόμισθους χωρίς δικαιώματα. Συγκεκριμένα και η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και οι προκάτοχοί της κάνουν ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις και κρατούν σε προσωρινότητα – ομηρία επικουρικούς και συμβασιούχους γιατρούς, λοιπούς υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, λοιπούς εργαζόμενους άλλων κλάδων του δημοσίου.
· Άλλο στοιχείο είναι ο κοινωνικός αυτοματισμός. Μαύρη προπαγάνδα για να στρέφονται εργαζόμενοι εναντίον εργαζόμενων, «ιδιωτικοί» εναντίον «δημοσίων», κλάδοι εναντίον κλάδων ώστε να μένουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί ένοχοι : τα μεγάλα εγχώρια και διεθνή αφεντικά καθώς και οι ποικιλόχρωμοι μνημονιακοί τζουτζέδες των αφεντικών. Εδώ εντάσσεται και η νηπιώδης κουτοπονηριά Μητσοτάκη πως δήθεν για τις τραγικές ελλείψεις νοσηλευτών στο ΕΣΥ φταίνε … οι «πλεονάζοντες» (!) γιατροί.
· Για τους παραπάνω λόγους άλλωστε η ανοησία περί δήθεν «πλεοναζόντων» γιατρών στο ΕΣΥ περιέχεται σε παλιότερα κείμενα του ΟΟΣΑ από τα οποία έσπευσε τώρα να την αντιγράψει ο κ. Μητσοτάκης.
Να η αιτία που αυτό το αισχρό αστικό πολιτικό κατεστημένο των ανεπάγγελτων γόνων και των κάθε λογής καλοζωισμένων φελλών έχει το θράσος να αποκαλεί περιττούς και «πλεονάζοντες» τους ειδικευόμενους και ειδικευμένους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, που είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και με την σημαντικότερη κοινωνική προσφορά επιστήμονες της χώρας, που σακατεύονται στο διάβασμα και στην δουλειά σχεδόν όλη τους την ζωή.
Όχι κύριε Μητσοτάκη. Δεν «πλεονάζουν» οι γιατροί στο ΕΣΥ. Ούτε οι νοσηλευτές. Ούτε γενικά οι εργαζόμενοι. Ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Αυτοί που πλεονάζουν σε αυτή την χώρα είναι οι άνεργοι λόγω της πολιτικής που υπηρετείτε.
Επίσης πλεονάζουν στην χώρα και οι άεργοι ανεπάγγελτοι χαραμοφάηδες αστοί πολιτικάντηδες.

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου