Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Ανοιχτή επιστολή υποστήριξης Ακαδημαϊκών για τους κρατούμενους φοιτητές στην Τουρκία


Περισσότεροι από 900 Ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο υπογράφουν μια Ανοιχτή Επιστολή υποστήριξης για τους κρατούμενους μέχρι σήμερα φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Boğaziçi Üniversite), οι οποίοι συνελήφθησαν, μετά τη στοχοποίησή τους από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αντίθεσή τους στην εισβολή του τουρκικού στρατού στο Αφρίν.
Σήμερα 21 πανεπιστημιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Bogazici της Κωνσταντινούπολης κρατούνται και εκατοντάδες άλλοι παρενοχλήθηκαν από φασιστικές ομάδες και την τουρκική αστυνομία μετά από μια αντιπολεμική διαμαρτυρία τους για μια ομάδα που γιόρταζε την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν.
Οι συλλήψεις έγιναν όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές «τρομοκράτες, κομμουνιστές και προδότες». Σχετικά διαβάστε εδώ.
Η Ανοιχτή Επιστολή των Ακαδημαϊκών απευθύνεται στις Τουρκικές Αντιπροσωπείες της Τουρκίας στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, στους Αξιωματούχους του τουρκικού κράτους, στους εκπροσώπους των ΗΠΑ, στους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Boğazici.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:
«Ανοιχτή επιστολή υποστήριξης στους φοιτητές που συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Ως μέλη των Ακαδημαϊκών Κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, αντιτιθέμεθα σθεναρά στις πρόσφατες συλλήψεις και παρενοχλήσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Boğaziçi University) στην Κωνσταντινούπολης της Τουρκίας. Στις 19 Μαρτίου 2018, φοιτητές οργάνωσαν συγκέντρωση ενάντια στην εκδήλωση υποστήριξης των Τούρκων στρατιωτών που εισέβαλαν στο Αφρίν της Συρίας, την οργάνωση της οποίας είχε αναλάβει η Εταιρεία Ισλαμικών Ερευνών (İslam Araştırmaları Kulübü). 
Οι συλλήψεις στην πανεπιστημιούπολη και οι αστυνομικές επιδρομές που ακολούθησαν στις φοιτητικές εστίες και τους κοιτώνες, είναι μία ακόμη έκφραση ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου και της διαφωνίας στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε κυνικά αυτούς τους φοιτητές ως «τρομοκράτες», ορκίστηκε να τους αποβάλλει από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Boğaziçi University) και να τους στερήσει το δικαίωμα να σπουδάσουν σε οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο. Έχουμε ξανακούσει στο παρελθόν τέτοιου είδους λεκτικές επιθέσεις από τον Ερντογάν, τις οποίες ακολούθησε η σύλληψη χιλιάδων ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα όλους τους κρατούμενους φοιτητές.
 Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα όλες τις έρευνες και τις συλλήψεις φοιτητών που εκφέρουν πολιτικό λόγο.
 Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς αυτούς τους φοιτητές, οι οποίοι εξακολουθούν να εκφράζουν με θάρρος τη διαφωνία τους, παρά τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
 Δεσμευόμαστε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας σε αυτούς τους φοιτητές μέσω των δημόσιων και ιδιωτικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας».

Το link της Ανοιχτής Επιστολής μαζί με τις υπογραφές που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου