Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Λίγο πίσω, λίγο δεξιά και πολύ «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επικράτηση του συντηρητισμού οφείλεται κατά βάση στην αρνητική έκβαση που είχε τελικά το πείραμα της αριστερής διαχείρισης της λιτότητας.  Η εγκατάλειψη της πολιτικής εκπροσώπησης των κυριαρχούμενων τάξεων άνοιξε το δρόμο στη συντηρητική στροφή της κοινωνίας και την πολιτική επάνοδο της Δεξιάς» διαπίστωνε το 2017 ο Γιάννης Μαυρής αναλύοντας την έρευνα της εταιρείας Public Isuue- που διευθύνει. «Η αριστερά απώλεσε την ιστορική ευκαιρία να εδραιώσει ηγεμονικά την παρουσία της. Η πολιτική μετάλλαξη της κυβερνώσας Αριστεράς, μετά το Δημοψήφισμα του 2015, ακύρωσε την τάση ριζοσπαστικοποίησης που εκδηλώθηκε στην ελληνική κοινωνία με την κατάρρευση του μεταπολιτευτικού κομματικού συστήματος το 2012».
Η νέα έρευνα της Dianeosis καταγράφει μια συντηρητική στροφή σε όλα τα μέτωπα: Το 72,1% των πολιτών κρίνει ότι η παρουσία μεταναστών στη χώρα μας αυξάνει την εγκληματικότητα, ποσοστό σχεδόν οκτώ μονάδες υψηλότερο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016.  Μόλις το 30% θεωρεί ότι η παρουσία μεταναστών εμπλουτίζει τον πολιτισμό μας, σχεδόν τέσσερις μονάδες κάτω συγκριτικά με τα τέλη του 2016, ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα δεν βλέπουν συμβολή των μεταναστών στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος. Κι ένας στους πέντε Έλληνες προκρίνει την άμεση απέλαση.

Λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι συμφωνούν με τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών λιγότεροι κατά 11%- σε σχέση με το 2016. Μόλις το 18% στηρίζει την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ανδρών ή γυναικών, σχεδόν οκτώ μονάδες κάτω συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα. Το 49,8% δηλώνει πως θα συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε στην επαναφορά της  θανατικής ποινής. Σχεδόν το 85% δηλώνει ότι πιστεύει στην ύπαρξη θεού, σχεδόν έξι μονάδες πάνω σε σχέση με το 2016 και βέβαια πια ένα 28% πιστεύει ότι…μας ψεκάζουν.
Τώρα πια το 60% πιστεύει ότι τελικά η Ελλάδα δεν έπρεπε καν να ενταχθεί στην ΕΕ, βλέπει μία πιο στενή σχέση με την Ρωσία καθώς και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς ένα ποσοστό 30% του δείγματος βλέπει στο πρόσωπό του τον ιδανικό ηγέτη για την Ελλάδα. Το ένα τρίτο του δείγματος υποστηρίζει ότι δεν πρέπει τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα μας να λαμβάνουν αυτόματα την ελληνική υπηκοότητα. Πάνω από εννέα στους δέκα να δηλώνουν ότι είναι προσωπικά περήφανοι που είναι Έλληνες και το 75% εκτιμά ότι «οι Έλληνες είναι ένας λαός µε μεγάλη ιστορία που παρά τη σημερινή κρίση ξεχωρίζει ακόμη για την ευφυΐα και τον πολιτισμό του».












































«Ο βαθύτατος μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας που προκάλεσε η συνεχιζόμενη εφαρμογή των πολιτικών της λιτότητας,  την τελευταία 7ετία, δεν περιορίζεται προφανώς μόνον στην οικονομία. Οι μεταβολές που έχουν επισυμβεί στην πολιτική και στην ιδεολογία είναι εξίσου δραστικές με τις οικονομικές. Ως αποτέλεσμα της ιδεολογικής μεταστροφής του κυβερνώντος κόμματος, παρατηρείται  μια εντυπωσιακή ιδεολογική μεταστροφή της ελληνικής κοινωνίας στην ιδιώτευση και στον συντηρητισμό. Οι αξίες που καταγράφουν σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδο, σε σύγκριση με την κοινωνική τους αποδοχή στην απαρχή της κρίσης το 2009 είναι : ο «Ιδιωτικός Τομέας», +18%, η «Δεξιά», +12% και ο «Νεοφιλευθερισμός», +8%, η αποδοχή του οποίου, ωστόσο και παρά την αύξησή της, παραμένει περιορισμένη» σημείωνε ο Γιάννης Μαυρής.
«Η διαδικασία της κοινωνικής αποπολιτικοποίησης αποτελεί οργανικό και διακηρυγμένο τμήμα του μνημονιακού πολιτικού προγράμματος . Προβλέπει την εξουδετέρωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας (των κομμάτων και του κοινοβουλίου) και την καθιέρωση της «τεχνο-πολιτικής». Η αποθέωση του ιδιωτικού, η απομάκρυνση από την πολιτική και την εκλογική διαδικασία, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη, λειτουργεί όμως, ευθέως, εις βάρος της αριστεράς και προετοιμάζει την επιστροφή της δεξιάς».
To τρίπτυχο Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια επανέρχεται αφού οι θεσμοί που εμπιστεύονται οι Έλληνες είναι η οικογένεια (+96,4%), οι ένοπλες δυνάμεις (+70,5%), η αστυνομία (+44,6%), η δικαιοσύνη (+34,4%), η εκκλησία (+16,9%) ενώ σε χαμηλές θέσεις είναι ο πρωθυπουργός (+12,1%), η προεδρία της Δημοκρατίας (+11,6%), το ίντερνετ (+8,3%) και η κυβέρνηση (+2,6%). Ενώ στα τρία πιο χαμηλά ισοζύγια συναντώνται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (-61,9%), η τηλεόραση (-61,4%) και οι ΜΚΟ (-61,1%).
Προφανώς η κρίση, ο φόβος για το μέλλον, η ανασφάλεια οδηγούν σε ένα συντηρητισμό που εκφράζεται με δεξιά στροφή στην πολιτική, επιφύλαξη για την Ευρώπη και στροφή στην παράδοση, τη θρησκεία και τον εθνικισμό, που άλλωστε επιβεβαιώνεται με τα συλλαλητήρια ή την αναζήτηση ηγέτη με πυγμή, όπως ο Πούτιν και αποστροφή στο πολιτικό σύστημα. Η πλειοψηφία των πολιτών (67%) αναγνωρίζει πάντως ότι η Ε.Ε. αποτελεί πρόοδο και είναι αναγκαία η παραμονή της χώρας σε αυτή, ενώ το 66% θέλει την παραμονή στο ευρώ.
Πιο ένθερμοι υποστηρικτές της δραχμής εμφανίζονται οι νεότερες ηλικίες έως 39 ετών, άτομα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και οι περισσότερο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού, χαμηλής οικονομικής δυνατότητας. Το 57% αξιολογεί ότι η απόφαση να μπει η χώρα στη ζώνη του ευρώ ήταν λάθος, αλλά το 67% θέλει την παραμονή σ΄αυτό.
Σε μια απόπειρα διείσδυσης βαθύτερα στις αντιλήψεις του Έλληνα πολίτη σχετικά με τα αίτια της οικονομικής κρίσης, παραθέσαμε ορισμένες απόψεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (92,6%) θεωρεί πως βασική αιτία της κρίσης αποτελεί «η ανεπάρκεια και η διαφθορά των ελληνικών κυβερνήσεων». Ένα εύρημα που αντικατοπτρίζει την πολύ κακή εικόνα της πολιτικής στη χώρα και το πολύ χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στους θεσμούς του κράτους.
Στην έρευνα της dianeosis ωστόσο υπάρχει μια απάντηση που δείχνει πως η συντηρητική στροφή συνοδεύεται από μια τάση για αυτογνωσία. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (92,6%) θεωρεί πως βασική αιτία της κρίσης αποτελεί «η ανεπάρκεια και η διαφθορά των ελληνικών κυβερνήσεων» με δεύτερη αιτία -με 77,1%-τον συνεχή «δανεισμό και την κατανάλωση πέρα από τις δυνατότητες της χώρας». Ακολουθούν με ποσοστό 66% «τα οργανωμένα συμφέροντα επαγγελματικών κλάδων και συντεχνιών».
Ποια είναι τα 5 κρίσιμα συμπεράσματα -σύμφωνα με τους ερευνητές της Dianeosis- που αναδεικνύει λοιπόν η φετινή έρευνα; Ο ευρωπαϊσμός παραμένει πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία και εκδηλώνει ανοδικές τάσεις. Η ιδέα της αποχώρησης από την Ε.Ε. είναι μειοψηφική στην ελληνική κοινωνία. Διαπιστώνεται ενίσχυση της «εθνικής αυτοπεποίθησης» και της «εθνικής υπερηφάνειας». Διαπιστώνεται μικρή συντηρητικοποίηση της κοινωνίας ειδικά σε θέματα που αφορούν πολιτισμικές/κοινωνικές αξίες. Ο οικονομικός φιλελευθερισμός ως αντίληψη παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Του Νίκου Γαλάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου