Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Εκτός από ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός, υπάρχει και ελληνοτουρκική συνεργασία


Τις τελευταίες μέρες, με αποκορύφωμα το όργιο εθνικιστικής-μιλιταριστικής επίδειξης ισχύος που λέγεται στρατιωτική παρέλαση, ζούμε ένα γαϊτανάκι προπαγάνδας με εθνικούς κινδύνους, τουρκική προκλητικότητα, αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, άμεσο κίνδυνο θερμού ή και πολεμικού επεισοδίου και πολεμικής ετοιμότητας. Ο εργαζόμενος λαός βομβαρδίζεται με προπαγάνδα σε επίπεδα πλύσεως εγκεφάλου, στην οποία λαμβάνει μέρος δυστυχώς και μεγάλο κομμάτι της αριστεράς, με προεξάρχοντες το ΚΚΕ και τη ΛΑΕ.
Σε αυτό το θλιβερό περιβάλλον, πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για όσα ενώνουν τις αστικές τάξεις στις δύο χώρες και όχι για όσα τις χωρίζουν - άλλωστε έχουμε μιλήσει για αυτά διεξοδικά, χαλώντας τη σούπα της εθνικής ενότητας. Είναι κομβικό να μιλήσουμε επιτέλους για την κοινή πάλη των δύο αστικών τάξεων, απέναντι, σε ποιόν άλλο, παρά στον εσωτερικό εχθρό, τον εργαζόμενο λαό.

Προσφυγικό
Η συγκίνηση και τα δάκρυα για το δράμα των προσφύγων πήγε περίπατο τις τελευταίες ημέρες. Μπλεγμένοι στον ιστό της εθνικιστικής υστερίας, φτάσαμε σε σημείο να ξεχάσουμε εντελώς την κομβική συνεργασία ελληνικού και τουρκικού κράτους στην ''διαχείριση των προσφυγικών ροών'', στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, δηλαδή της συμφωνίας που εξασφαλίζει τη συνέχεια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ , της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική, με τους κατά το δυνατό λιγότερους κραδασμούς για τα ιερά κράτη του δυτικού καπιταλισμού και τις ολοκληρώσεις τους. Οι πρόσφυγες εξακολουθούν να πνίγονται, να στοιβάζονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι καπιταλιστικές χώρες συνεχίζουν να επεμβαίνουν στρατιωτικά στις πατρίδες τους, προκαλώντας τον όλεθρο, χάρη σε αυτήν κυρίως τη συμφωνία. Τη συμφωνία που εξασφαλίζει ότι τα θύματα του πολέμου θα μείνουν μακριά από την αυλόπορτα της δυτικής νοικοκυροσύνης. Αξίζει εδώ να θυμηθούμε πως στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στην Αθήνα, που τόσο μεγάλο εθνικιστικό πανικό προκάλεσε, κανείς δεν πρόσεξε τη συγκινητική συμφωνία των δύο ηγετών για την χρησιμότητα της συνεργασίας των δύο κρατών στο προσφυγικό και την προθυμία τους για ακόμα καλύτερη συνεργασία. Ελλάδα και Τουρκία πνίγουν και φυλακίζουν πρόσφυγες ή τους χρησιμοποιούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό και μπαμπούλα-εσωτερικό εχθρό, ανοίγοντας ευκαιρίες για χρυσές δουλειές σε κάθε λογής επιχειρηματίες, φιλάνθρωπους και ΜΚΟ. Όλοι μα όλοι τείνουν επίσης να ξεχνούν ότι το ελληνικό κράτος δεν παίζει πάντα δίκαια σε αυτό το παιχνίδι, εξ' ου και κάτι μικροατυχήματα σαν αυτό του Έβρου με τους δυο συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, αφού πάνω στο μεράκι τους να επαναπροωθήσουν παράνομα πρόσφυγες, δεν πρόσεξαν πως πέρασαν τα σύνορα.

Θαύμα-θαύμα, είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ
Θα προσέξατε φυσικά την οργισμένη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίθεση της της Τουρκίας σε συριακό έδαφος. Όχι; Σωστά προσέξατε. Οι δύο χώρες είναι ανταγωνιστικές στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά πάνω από όλα είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ - όχι τώρα, αλλά από το 1952. Με την ίδια ζέση στηρίζουν την ωμή επέμβαση των χωρών του ΝΑΤΟ οπουδήποτε και αν αυτή συμβαίνει. Τώρα η Τουρκία επεμβαίνει αυτοπροσώπως στην περιοχή των ζωτικών συμφερόντων της, ενώ η Ελλάδα απλά βοηθά με την απαραίτητη διακριτικότητα. Ντου η Τουρκία στη Β. Συρία, συμμετοχή η Ελλάδα στον βομβαρδισμό της Συρίας, με διάθεση των απαραίτητων διευκολύνσεων για την πυραυλική επίθεση των Αμερικανών πέρσι (Σούδα για ανεφοδιασμό, ελληνικά χωρικά ύδατα για ορμητήριο). Επίσης, σαν χώρες με ειδικά ενδιαφέροντα στην περιοχή, παίρνουν μέρος από το δικό τους μετερίζι η κάθε μια και κάτω από την ομπρέλα της συμμαχίας στους τοπικούς μικροκαυγάδες. Τρανταχτό παράδειγμα ο πρόσφατος σκυλοκαυγάς Κατάρ/Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας. Η Τουρκία στήριξε Κατάρ, η Ελλάδα ανέλαβε ως προξενήτρα την πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ντόχα. Ψιλά γράμματα βέβαια αυτά. Ταυτόχρονα βέβαια, στα πλαίσια της πολυδιάστατης εξωτερικής της πολιτικής, η Ελλάδα προσπάθησε να πουλήσει και όπλα στη Σαουδική Αραβία, ώστε να μπορεί και αυτή απρόσκοπτα να συνεχίζει την ωμή στρατιωτική της επέμβαση στην Υεμένη. Περασμένα ξεχασμένα.

Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.
Σε ποιο πλαίσιο άραγε έγιναν οι πρόσφατες συλλήψεις των 9 Τούρκων αγωνιστών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Τι εννοούσαν Τσίπρας και Ερντογάν όταν δήλωναν ότι ''συμφωνήθηκε η ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών ως προς την σπουδαιότητα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας”; Όπως για όλα τα ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη, έτσι και για Ελλάδα και Τουρκία η ασφάλεια είναι η πρώτη προϋπόθεση της ανάπτυξης. 
Εχθρός και των δύο είναι ο εσωτερικός εχθρός-λαός, τα κινήματα και ο κομμουνισμός “ως το υπαρκτό εκείνο κίνημα που φέρνει πάντα και παντού συνθήκες ενός άλλου πολέμου”. 
Τρομονόμος και 187Α στην Ελλάδα, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και καταστολή. 
Κράτος έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, μαζικές φυλακίσεις και καταστολή κάθε ατόμου, συλλογικότητας ή οργάνωσης που θα τολμήσει να αμφισβητήσει την κυρίαρχη εξουσία. 
Την ένταση της αντίδρασης την καθορίζει πάντα η ένταση της ταξικής πάλης. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να παραπονεθεί εντόνως για αυτά, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι εδώ μιλάμε για κοινό εχθρό, για τον εχθρό που ίσως κάποτε κληθεί να αντιμετωπίσει και αυτή, με την ίδια ένταση. Ίσα-ίσα, λοιπόν. Συνεργάζεται και θα συνεχίσει να συνεργάζεται. Όπως συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση και η τουρκική.

Εξοπλισμοί εις υγείαν των μελλοθάνατων
Κάθε εθνικιστική παράνοια, κάθε πατριωτικός φόβος απαλύνονται με αγορές όπλων.
Πρόγραμμα-μαμούθ στην Τουρκία με αγορές F-35 και S-400, απάντηση της Ελλάδας με πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 85 αεροσκαφών F-16 και αγορά τουλάχιστον 2 υπερσύγχρονων φρεγατών από τη Γαλλία. Ποιος θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό; Μα φυσικά ο εργαζόμενος λαός και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός είναι ζωτικό πεδίο κερδοφορίας της α/τ και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η εκατέρωθεν απειλή είναι το καλύτερο μέσο χειραγώγησης αυτών που θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό. Εδώ θα μας επιτρέψετε μια παρέκβαση. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ για το κομμουνιστικό κίνημα βουλευτής του ΚΚΕ να βγαίνει στην τηλεόραση και να δηλώνει ότι “μας λείπουν πράγματα στο ναυτικό, μας λείπουν πράγματα στην αεροπορία”, δίνοντας έτσι πράσινο φως στη νέα κούρσα εξοπλισμών που ετοιμάζει η αριστεροδέξια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Το τσιμεντάρισμα των συμφερόντων της αστικής τάξης με εθνική ενότητα: Εκφασισμός
Και στις δύο πλευρές του Αιγαίου ο προαιώνιος εχθρός τσιμεντάρει την εθνική ενότητα. Δεν μπορούμε πλέον να αγωνιζόμαστε και να έχουμε εργατικές διεκδικήσεις, εργασιακά δικαιώματα, να δίνουμε μάχη για μισθούς και συντάξεις που πετσοκόβονται ή ενάντια σε ανεργία και επισφάλεια... Εδώ το έθνος κινδυνεύει! Ακόμα και τα κόμματα της αριστεράς ξέχασαν μνημόνια και εργασιακά και από το πρωί ως το βράδυ μας μιλάνε για τα κυριαρχικά δικαιώματα, που απειλούνται από την επιθετικότητα της Τουρκίας. Ίσως ποτέ άλλοτε δεν έπεσε τόσο πολύ νερό στον μύλο της αντίδρασης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τρίβουν τα χέρια τους Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου, τρίβουν τα χέρια τους και οι ομόλογοί τους στην Τουρκία, που βλέπουν νέο εχθρό να προστίθεται στους ήδη υπάρχοντες εντός, ώστε να μην τολμά να αντιδράσει το πόπολο. Όποιος/α τολμήσει να υψώσει αντίλογο, κινδυνεύει εδώ να οριστεί και ορίζεται ήδη απέναντι “προδότης” και “εσωτερικός εχθρός”. Προχτές συνελήφθησαν Τούρκοι σύντροφοι φοιτητές με την κατηγορία του κομμουνιστή και τρομοκράτη. Χτές καταδικάστηκαν άνθρωποι εδώ, με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, διότι ήταν αναρχικοί - και ας είχε καταπέσει η κατηγορία περί συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Στην Τουρκία το κράτος καταστέλλει και δολοφονεί, στην Ελλάδα το κράτος προετοιμάζεται με βιομηχανία διώξεων και εφεδρεία την όλο και περισσότερο ξεπλυμένη χρυσή αυγή.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, εμείς σαν Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση δηλώνουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο πως ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΓΙΑ Η.Π.Α – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ.

Ένα ισχυρό, νέο αντιπολεμικό-αντικαπιταλιστικό-διεθνιστικό-εργατικό και κοινωνικό κίνημα, μπορεί να μπλοκάρει τη μηχανή της κερδοφορίας και του πολέμου. Οι χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές, οι εκατοντάδες φαντάροι που θα αρνηθούν, μπορούν να αποτρέψουν την άσκοπη ανθρώπινη αιματοχυσία και καταστροφή.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου