Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Ορθώνουν νέα εμπόδια στην απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας


Σοβαρά εμπόδια στην εξασφάλιση ασφαλιστικής ικανότητας για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, άρα και στην πρόσβασή τους σε δομές και υπηρεσίες Υγείας, ορθώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισε την Τετάρτη 14/3 στη Βουλή, με την οποία αυξάνει από 1/3/2019 και μετά τις απαιτούμενες μέρες ασφάλισης για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από 50 σε 75 στην περίπτωση των μισθωτών και τους μήνες ασφάλισης από 2 σε 3 για τους μη μισθωτούς.
Η αύξηση αυτή στις απαιτούμενες μέρες ασφάλισης, προκειμένου κάποιος μισθωτός να έχει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ, θα οδηγήσει περίπου 150.000 μισθωτούς να χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα από τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, αυτός είναι ο αριθμός των μισθωτών που σε ετήσια βάση εξασφαλίζουν από 50 έως 74 μέρες ασφάλισης. Οι μισθωτοί αυτοί θα χάσουν την ασφαλιστική ικανότητα και ως εκ τούτου θα αντιμετωπίζονται από τον ΕΟΠΥΥ ως ανασφάλιστοι. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, σε συμβεβλημένα εργαστήρια και κλινικές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας από την αντιλαϊκή πολιτική της παρούσας κυβέρνησης και των προκατόχων της, ορθώνει τεράστια εμπόδια σε ό,τι αφορά στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες και δομές Υγείας. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός μισθωτών που σε ετήσια βάση έχουν από λίγες μέρες μέχρι 74 μέρες ασφάλισης και ως εκ τούτου αν και εργάζονται δεν θα καταφέρνουν να εξασφαλίζουν ασφαλιστική ικανότητα, υπολογίζεται πλέον σε περίπου 450.000 άτομα, με βάση τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβάλλονται στον ΕΦΚΑ.
Η ανατροπή αυτή, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική: Με την αντιλαϊκή της τροπολογία, από 1/3/2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «απογειώνει» τις απαιτούμενες μέρες ασφάλισης για τους εργαζόμενους που ασφαλίζονται με εργόσημο από τις 100 μέρες ασφάλισης στις 150! Καθιστά δηλαδή απαγορευτική την εξασφάλιση ασφαλιστικής ικανότητας από τους εν λόγω εργαζόμενους!
Πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει και με τα παιδιά μεταναστών και γενικά «τα μέλη των οικογενειών ασφαλισμένων τρίτων χωρών», καθώς στη σχετική διάταξη εκτός της μόνιμης διαμονής απαιτούνται και οι «προϋποθέσεις νόμιμης διαμονής». Το υπουργείο Εργασίας, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την επιδείνωση, με ανακοίνωσή του αναφέρει πως βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε «να προωθήσει τις αναγκαίες τροποποιήσεις στον κώδικα μεταναστευτικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει απολύτως ισότιμη ασφαλιστική κάλυψη για τα τέκνα των οικογενειών πολιτών τρίτων χωρών που ζουν στην Ελλάδα».
Το γεγονός ότι η όρθωση νέων εμποδίων στην υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έρχεται από την κυβέρνηση λίγους μήνες πριν το «τέλος των μνημονίων», που διατυμπανίζει συνεχώς, επιβεβαιώνει με χαρακτηριστικό τρόπο τι πραγματικά σημαίνει για το λαό η περιβόητη... «επιστροφή στην κανονικότητα»!.....  902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου