Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Τα εργατικά συμφέροντα παντού και πάντα πρώτα!


Όσο εμείς ασχολούμαστε με το Μεγαλέξανδρο και το Βουκεφάλα, τα «βαφτίσια» και τα καλέσματα για εθνική ομοψυχία, το ελληνικό κεφάλαιο βλέπει απλά ακόμα μια αγορά με μεγάλες δυνατότητες κερδοφορίας, πιο χαμηλά μεροκάματα ακόμα και από τους ήδη πετσοκομμένους μισθούς στη χώρα μας και εργαζόμενους τσακισμένους από τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των φιλομερικάνικων κυβερνήσεων για την περιοχή.


Όλα αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από την αλυσίδα supermarket «Vero» (τμήμα της γνωστής ελληνικής αλυσίδας supermarket ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ). Η αλυσίδα που σταμάτησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια αφήνοντας πίσω χρεη και στέλνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, σήμερα βρίσκει μια μεγάλη ευκαιρία για κέρδη στη γειτονική χώρα χτίζοντας 3 μεγάλα supermarket και συμμετέχοντας σε μια σειρά μεγάλων επιχειρήσεων στην περιοχή. Κέρδη που όμως βασίζονται στην εκμετάλλευση, την επισφάλεια και την εργοδοτική τρομοκρατία πέρα και έξω από κάθε στοιχειώδες εργατικό δικαίωμα.

Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις της χώρας η αλυσίδα «VERO» απέλυσε παράνομα την εργαζόμενη Κέτη Λέσκο, μητέρα ενός βαριά άρρωστου παιδιού. Η εργαζόμενη έμεινε κατόπιν παρότρυνσης του γιατρού με το παιδί της το οποίο χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Όταν επέστρεψε στη δουλειά της, της ανακοινώθηκε η απόλυσή της. Αυτές τις μέρες η αριστερή οργάνωση Levica (Λέβιτσα) κάλεσε συγκέντρωση για την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης μητέρας στην οποία ανταποκρίθηκαν πάνω από 100 άτομα. Όπως καταγγέλουν η επιχείρηση «Vero» μόνο πέρυσι απέλυσε 300 άτομα ενώ δρα πάνω και πέρα από κάθε νόμο. Πολύ συχνά οι εργαζόμενοι απολύονται με την προφορική εντολή «Αύριο μην έρθεις για δουλειά».


Σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι εργαζόμενοι έχουν ένα όπλο απέναντι στην εργοδοσία. Την οργάνωση και την αντίσταση στους χώρους δουλειάς, τον αγώνα απέναντι στις απολύσεις και την τρομοκρατία, τις απεργίες και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου