Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Νέοι, Eυρωπαίοι και απογοητευμένοι για το μέλλον


Τα νιάτα είναι η εποχή της ανεμελιάς και της αισιοδοξίας. Η σημερινή ευρωπαϊκή νεολαία, όμως, φαίνεται ότι διακατέχεται από φόβους και απαισιοδοξία για το μέλλον, ενώ δυσπιστεί απέναντι στην ΕΕ και τη δημοκρατία.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το YouGov για λογαριασμό του Ινστιτούτου TUI σε νέους επτά χωρών, ηλικίας 16 έως 26 ετών, δείχνει ότι οι περισσότεροι φοβούνται πως το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για τη γενιά τους, σε σχέση με αυτή των γονιών τους.
Οι Έλληνες είναι οι πλέον απαισιόδοξοι, καθώς το 82% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ζωή τους θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και θα είναι χειρότερη από αυτή των γονιών τους. Η ελληνική νεολαία δεν είναι η μόνη που ανησυχεί για το αύριο.
Οι οικονομικές προοπτικές και η προσωπική ευημερία τους εκτιμούν ότι θα είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι των γονιών τους και στην Ιταλία (58%), τη Βρετανία (58%), τη Γαλλία (55%) και την Ισπανία (54%). Ακόμη και στη Γερμανία, όπου οι δείκτες της οικονομίας έχουν κινηθεί ανοδικά τα τελευταία χρόνια, το 33% των νέων βλέπει με σκεπτικισμό το προσωπικό του επαγγελματικό μέλλον.

Αισιοδοξία

Η μοναδική χώρα όπου η νεολαία εμφανίζεται αισιόδοξη είναι η Πολωνία. Το 47% των νέων νιώθουν σίγουροι ότι το αύριο τους επιφυλάσσει μια πολύ καλύτερη ζωή από αυτή των γονιών τους. Η αλήθεια είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων στη χώρα δικαιολογεί αυτή την αισιοδοξία. Οπότε δεν προκαλεί έκπληξη και το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι στην Πολωνία είναι πεπεισμένοι πως η οικονομική τους κατάσταση θα βελτιωθεί την επόμενη διετία σε ποσοστό 55%.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και σε χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που μαστίζονται από υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας, η πλειοψηφία βλέπει τα επόμενα δύο χρόνια θετικά. Συγκεκριμένα, το 47% των Ισπανών ερωτηθέντων και το 44% των Ιταλών εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση θα γίνει πιο ευνοϊκή μέσα στη διετία που έρχεται. Ανάλογες σκέψεις κάνει και το 48% των Γερμανών. Οι Eλληνες, αντιθέτως, δεν βλέπουν «φως» στην οικονομία. Μόνο το 29% των νέων πιστεύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, ενώ το 11% ότι θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Επιπλέον, οι χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη, παρά τις ενστάσεις τους προς την ΕΕ, επιθυμούν τη διατήρηση του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος. Ειδικά οι Ισπανοί δηλώνουν «πιστοί» στο ευρώ σε ποσοστό 72%. Αυτό δεν ισχύει για το 58% των Πολωνών, που δεν νιώθουν έτοιμοι να αποχωριστούν το ζλότι, όπως επίσης και για το 53% των Βρετανών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη λίρα. Πάντως το 49% των Βρετανών ερωτηθέντων δεν ήθελε την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ και μάλιστα την αποτιμούν ως κίνδυνο για την προσωπική τους ευημερία.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι συμφωνούν με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η ΕΕ. Για τους ερωτηθέντες, οι σημαντικότερες αξίες, που δεν τους παρέχονται αυτή τη στιγμή, είναι η ασφάλεια και η ειρήνη.

Κλίμα

Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των νέων αυτής της γενιάς, θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η οικονομία ήταν σε ύφεση και οι νεαροί ενήλικες διακατέχονταν από ανάλογη απαισιοδοξία. Και εκείνοι πίστευαν ότι πολύ δύσκολα θα κατάφερναν να φτάσουν το βιοτικό επίπεδο των γονιών τους.
Οι νέοι αυτοί, που είχαν γεννηθεί από το 1965 έως το 1980 απέκτησαν και όνομα με «νονό» τον Καναδό συγγραφέα, Ντάγκλας Κούπλαντ. Hταν η «γενιά Χ», που σήμερα βιώνουν ως μεσήλικες τις συνέπειες της κρίσης.

Υπέρ της αλληλεγγύης

Οι νέοι υπέρ της αλληλεγγύης. Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων συμφωνούν με την οικονομική στήριξη των ασθενέστερων μελών της ΕΕ ενώ το 68% συμφωνεί με την αποδοχή προσφύγων στις χώρες τους.
20% των νέων Ευρωπαίων θέλουν να δουν τις χώρες τους εκτός ΕΕ. Στην Ελλάδα αυτό επιθυμεί το 31% των νέων 16-26 ετών.
60% των νέων Ελλήνων θέλει την επιστροφή εξουσιών από τις Βρυξέλλες στις εθνικές κυβερνήσεις. Το ίδιο θέλουν 44% των Βρετανών και 39% των Ιταλών.
82% των Ελλήνων βλέπουν με απαισιοδοξία το προσωπικό τους μέλλον. Το ίδιο ισχύει και για τη νεολαία στις άλλες χώρες του Νότου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου