Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Υπό διάλυση οι δημόσιες αστικές μεταφορές


Υποβάθμιση, διάλυση των δημόσιων αστικών μεταφορών και τσάκισμα των εργαζομένων καταγγέλλουν σε πρόσφατη ανακοίνωση τους η «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία ΟΣΥ» και η «Ενωτική Αριστερή Συσπείρωση αστικών μεταφορών».

Οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις στις αστικές μεταφορές καταγγέλλουν την κατάσταση στην οποία έχουν έρθει οι αστικές μεταφορές με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και διοικήσεων των οργανισμών. Στην πρόσφατη ανακοίνωση τους, η «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία ΟΣΥ» και η «Ενωτική Αριστερή Συσπείρωση αστικών μεταφορών» αναφέρουν πως σήμερα οι βλάβες των λεωφορείων έχουν χτυπήσει «οροφή». Χαρακτηριστικά, στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας από τα 380 λεωφορεία μόνο τα 270 είναι –υποτίθεται βέβαια- ενεργά, κι από αυτά κυκλοφορούν στην καλύτερη περίπτωση τα 90, καθώς τα υπόλοιπα είναι καθηλωμένα λόγω βλαβών. Ενώ στο αμαξοστάσιο Πειραιά, στις 19 Μάη, από τα 330 λεωφορεία περισσότερα από τα 200 ήταν σε βλάβη.

Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει την ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων και προκαλεί τη δικαιολογημένη μεν οργή των επιβατών, η οποία όμως συχνά αντί να στρέφεται ενάντια στους πραγματικούς υπαίτιους της ταλαιπωρίας του κοινού, καταλήγει να εκτονώνεται στους οδηγούς επιφορτώνοντάς τους με επιπλέον άγχος και κόπωση. Δεν είναι μόνο όμως οι φραστικές κι όχι μόνο επιθέσεις επιβατών κατά των οδηγών που δημιουργούν έναν καθημερινό Γολγοθά για τους εργαζομένους. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Η εντατικοποίηση της δουλειάς των οδηγών έχει χτυπήσει «κόκκινο» με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των προβλημάτων υγείας. (Μόνο το τελευταίο διάστημα σ ένα αμαξοστάσιο είχαμε τουλάχιστον δύο σοβαρές περιπτώσεις εγκεφαλικών και καρδιολογικών πάνω στην βάρδια)».

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις κάνουν λόγο για μεθοδευμένη επίθεση και σχέδιο υπέρ των καπιταλιστικών κερδών σε βάρος των δημόσιων κοινωνικών αστικών μεταφορών και του λαού και αφορά στην εγκατάλειψη των δημόσιων υπηρεσιών, σε διορισμένες διοικήσεις-αρπακτικά που συνεχώς υποβαθμίζουν το παραγόμενο κοινωνικό έργο με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση. Αρωγό βέβαια σε όλην αυτήν την προσπάθεια αποτελούν τα καθεστωτικά ΜΜΕ που απαξιώνουν και κατασυκοφαντούν τα ΜΜΜ και τους εργαζόμενους του κλάδου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η επίθεση στις μεταφορές έχει τρία σκέλη που τα εφαρμόζουν ταυτόχρονα: Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την πλήρη απαξίωση του συγκοινωνιακού έργου. Το δεύτερο αφορά το τσάκισμα των εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων. Και το τρίτο αφορά την νομιμοποίηση κάθε ρεμούλας και απατεωνιάς προηγούμενων κυβερνήσεων ώστε να καταστήσουν τις μεταφορές ζημιογόνες».

Η «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία ΟΣΥ» και η «Ενωτική Αριστερή Συσπείρωση αστικών μεταφορών» καταγγέλλουν «την διοίκηση της ΟΣΥ για την επιλογή της στην συνέχιση της διατήρησης του ίδιου μηχανισμού διοικητικών προσώπων που έχουν όλη την ευθύνη για την διαχρονική διάλυση των συγκοινωνιών. Τα ίδια ακριβώς πρόσωπα που συμμετείχαν στην διάλυση της ΕΑΣ αρχές δεκαετίας του 90, έχουν αναλάβει τον ίδιο ρόλο «εργολαβικά» και σήμερα». Θέτουν στο στόχαστρο «τόσο τον γραφειοκρατικό, εργοδοτικό όσο και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό για συνεργασία με τις εκάστοτε διοικήσεις στην διάλυση των μεταφορών και για χρησιμοποίηση των σοβαρών προβλημάτων των εργαζομένων στις μικροσυνδικαλιστικές τους σκοπιμότητες».

Τέλος καλούν όλους τους επιβάτες να σταθούν αλληλέγγυοί στους οδηγούς και να στηρίξουν το δύσκολο έργο τους, καθώς πρόκειται για ένα σκληρά εργαζόμενο κομμάτι, «χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ωράρια , χωρίς γιορτές και αργίες που μέσα σε αντίξοες συνθήκες από τις τρείς τα χαράματα προσπαθεί ξεπερνώντας πολλές φορές τα όριά του να πετύχει το ακατόρθωτο». Καλούν σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, συλλογικότητες, οργανώσεις, την νεολαία να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και σ αυτήν την επίθεση. Η ανακοίνωση τους καταλήγει «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στους νεκροθάφτες του κλάδου και των δημόσιων κοινωνικών αστικών μεταφορών και να στηρίξουμε τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος με ενωτικό και ανατρεπτικό τρόπο για δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού και της τάξης μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου