Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Βραζιλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας

Γενική απεργία με διαδηλώσεις, επεισόδια, υλικές καταστροφές, στη Βραζιλία, για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Μισέλ Τέμερ.

Η κινητοποίηση κηρύχθηκε κυρίως εναντίον της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος (αύξηση του ηλικιακού ορίου για τη συνταξιοδότηση από τα 60 στα 65 έτη για τους άνδρες και από τα 55 στα 62 για τις γυναίκες) και της ελαστικοποίησης της εργασίας που η κυβέρνηση του Τέμερ χαρακτηρίζει απαραίτητα μέτρα ώστε η Βραζιλία να βγει από τη χειρότερη ύφεση της ιστορίας της.
«Η κινητοποίηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του ασφαλιστικού συστήματος δείχνει τη δύναμη της αντίστασης», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία καθαιρέθηκε μετά τη δίκη της στο Κογκρέσο για παραποίηση των στοιχείων για το χρέος. Ο προκάτοχος και μέντοράς της, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010), φαβορί στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018, χαρακτήρισε την κινητοποίηση «απόλυτη επιτυχημένη» σε μια συνέντευξή ρου στο Radio Brasil Atual.
Ο πρόεδρος Τέμερ κατήγγειλε τη «βία» που άσκησαν διαδηλωτές και το γεγονός ότι «μικρές ομάδες» εμπόδισαν τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ επέμεινε ότι «το έργο για τον εκσυγχρονισμό των νόμων της χώρας θα συνεχιστεί».
 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βραζιλίας έφθασε τα 11 δισεκατομμύρια χεάις (3,5 δισεκ. δολάρια) τον Μάρτιο.
Τα νεότερα στοιχεία για την ανεργία, που δημοσιεύθηκαν χθες, κάνουν λόγο για ένα επίπεδο-ρεκόρ 13,7% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, με πάνω από 14,2 εκατομμύρια πρόσωπα να ζητούν εργασία.
Την κρίση επιδεινώνει ένα σκάνδαλο διαφθοράς γιγαντιαίων διαστάσεων στο οποίο έχουν εμπλακεί δεκάδες πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα, ανάμεσά τους και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης του Τέμερ.

Στις μεγάλες πόλεις έγιναν ογκώδεις διαδηλώσεις, ενώ σημαντικές οδικές αρτηρίες αποκλείστηκαν σε όλη τη Βραζιλία καθώς στήθηκαν οδοφράγματα με φλεγόμενα ελαστικά αυτοκινήτων, προκαλώντας πολλά μποτιλιαρίσματα.
Τα περισσότερα σχολεία έμειναν κλειστά σε όλη τη χώρα, όπως επίσης και τα ταχυδρομεία και πολλές τράπεζες.
Στο Ρίο το κέντρο της πόλης έμοιαζε με πεδίο μάχης: οι βιτρίνες πολλών τραπεζών έγιναν θρύψαλα από τις πέτρες, λεωφορεία πυρπολήθηκαν, όλα τα εμπορικά καταστήματα κατέβασαν τα ρολά.
Σύμφωνα με το συνδικάτο των μεταλλουργών, 60.000 εργάτες συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση μόνο στο Σάο Πάουλο, ενώ σύμφωνα με τη ομοσπονδία Força Sindical, συνολικά 40 εκατομμύρια εργαζόμενοι πήραν μέρος στην απεργία.
Στο Σάο Πάουλο μία από τις πορείες κατέληξε μπροστά στην κατοικία του προέδρου Μισέλ Τέμερ, ο οποίος περνάει συχνά τα Σαββατοκύριακα στην πόλη από την οποία κατάγεται, μακριά από την πρωτεύουσα Μπραζίλια.
bankwars

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου