Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Ανακοίνωση για την εκκένωση του Ελληνικού από τους πρόσφυγες


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. ΕΚΚΕΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο εκκένωσης του χώρου του πρώην αεροδρόμιου του Ελληνικού από τους πρόσφυγες που διαμένουν εκεί για μήνες σε άθλιες συνθήκες. Όμως, αντί οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε σπίτια για να ζήσουν σε καλύτερους χώρους, τους οδηγούν σε ένα στρατόπεδο έξω από τη Θήβα. Θα μένουν σε κοντέινερ ανά 8 άτομα χειμώνα-καλοκαίρι. Το στρατόπεδο είναι δίπλα σε εργοστάσιο ιδιωτικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, που κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνη τη γειτνίαση με χώρους μόνιμης κατοικίας, απέχει 5 km από την πόλη και 12 km από το νοσοκομείο, χωρίς συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, παρά μόνο με ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ που περνά το πρωί. Στο χώρο, που θυμίζει σεληνιακό τοπίο, έχουν στηθεί κοντέινερ δίπλα το ένα στο άλλο σε σειρά πάνω στο χώμα. Υπάρχει περίφραξη και πύλη για έλεγχο εισόδου-εξόδου, όπως στα στρατόπεδα. Ήδη έχουν μεταφερθεί στον καταυλισμό με πούλμαν πάνω από 500 πρόσφυγες. Μόνο μερικές οικογένειες από όσες χαρακτηρίζονται ευάλωτες έχουν μεταφερθεί σε διαμερίσματα.
Όπως είναι φυσικό οι πρόσφυγες δεν έχουν αποδεχτεί αυτή την κατάσταση, αρκετοί έχουν αρνηθεί να μεταφερθούν στο στρατόπεδο και παραμένουν στο Ελληνικό ζητώντας να μεταφερθούν σε διαμερίσματα μέσα στην Αθήνα, ενώ κάποιοι έφυγαν από το χώρο μόνοι τους αναζητώντας διέξοδο. Στους 3 χώρους (Αφίξεις, Μπέιζμπολ, Χόκει) έχουν απομείνει περίπου 350 πρόσφυγες.
Η κυβέρνηση για να πιέσει τους πρόσφυγες και να εφαρμόσει το σχέδιο της χρησιμοποιεί τον εξαναγκασμό και το φόβο. Ανακοίνωσε στους πρόσφυγες πριν μέρες την αποχώρηση των ΜΚΟ που είχαν αναλάβει υπηρεσίες σίτισης, περίθαλψης, διερμηνείας, απασχόλησης παιδιών, τη διακοπή των 90 € που παίρνουν κάθε μήνα, κ.α.. Η υλοποίηση του σχεδίου ξεκίνησε τη Δευτέρα 22/5 που αποχώρησαν από το χώρο όλες οι ΜΚΟ και παραμένει μόνο τμήμα που παρέχει συσσίτιο και αυτό οι πρόσφυγες ξέρουν ότι θα το έχουν μέχρι τις 30/5.
Η αστυνομία ανέλαβε ρόλο για την επιτήρηση και την πλήρη απαγόρευση εισόδου και προσέγγισης κάθε αλληλέγγυου ή συλλογικότητας στο χώρο, εκτός των κυβερνητικών και των διαπιστευμένων από ΜΚΟ. Σε συνεργασία με την ιδιωτική σεκιούριτι της Ελληνικό Α.Ε. (που βιάζεται να εκμεταλλευτεί το χώρο για να θησαυρίσει) ελέγχουν την κίνηση και απαγορεύουν ακόμα και τη μετακίνηση των προσφύγων από χώρο σε χώρο.
Απαγόρευσαν σε μέλη του ΣΥΠΡΟΜΕ την είσοδο και την επικοινωνία με τους πρόσφυγες και το Σάββατο 20/5 και την Πέμπτη 25/5, όπως και σε αλληλέγγυους τους οποίους χρησιμοποιούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα για να καλύπτουν τρύπες των ελλείψεων τους.
Πήραν τα πλυντήρια ρούχων για τα οποία οι πρόσφυγες είχαν κάνει αγώνα το Φεβρουάριο του 2017 για να εγκατασταθούν, έκοψαν το wi-fi, που τους είναι απαραίτητο για τις ειδοποιήσεις για τυχόν συνέντευξη στην υπηρεσία ασύλου. Χτες το πρωί τους έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα και το ζεστό νερό για να τους αναγκάσουν να φύγουν, αλλά αργότερα ανακοίνωσαν ότι αυτό οφειλόταν σε βλάβη. Ταυτόχρονα ζητήθηκε να δώσουν συνέντευξη για το που θέλουν να πάνε, αλλά οι πρόσφυγες αντέδρασαν. Πολλοί δεν δέχονταν να συνεντευξιαστούν, γιατί ένοιωθαν ότι τους κοροϊδεύουν, αφού όσοι έχουν μείνει έχουν δηλώσει, όπως και άλλοι που έφυγαν ότι θέλουν να μείνουν σε σπίτια.
Καταδικάζουμε την πολιτική απομόνωσης, γκετοποίησης και εγκλωβισμού των προσφύγων και καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις για τον εξαναγκασμό μετακίνησής τους στη Θήβα.
Απαιτούμε τη μεταφορά όλων των προσφύγων σε κατοικίες με ανθρώπινες συνθήκες, μέσα στις πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου