Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

ΣΕΒ: Ζητά πολιτική σταθερότητα και στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων


Νέα προνόμια για το κεφάλαιο, «στο θεσμικό περιβάλλον, στο ύψος της φορολογίας και στη λειτουργία των αγορών που αν δεν είναι φιλικά προς την επιχειρηματικότητα, δεν οδηγούν στο επόμενο βήμα, αυτό της υλοποίησης ενός επενδυτικού σχεδίου», αξιώνει ο ΣΕΒ στο Εβδομαδιαίο Δελτίο του για την πορεία της οικονομίας.
Όπως χαρακτηριστικά προσθέτει «σε ρόλο καταλύτη, απαιτούνται και επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομών, με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, έργα που να έχουν εμπορική αξία ώστε να αναζητηθούν επενδυτές και χρηματοδότηση στις διεθνείς αγορές».
Επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι «αυτό που έχει σημασία για τον υποψήφιο επενδυτή είναι η δυνητική κερδοφορία», υπογραμμίζει ιδιαίτερα την ανάγκη των επενδύσεων της ιδιωτικής οικονομίας, οι οποίες«χρειάζονται πολιτική και οικονομική σταθερότητα και ένα κλίμα εμπιστοσύνης γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης, χρηματοδότησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια», δηλαδή λιτότητα διαρκείας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Χαρακτηρίζει ως «θετική εξέλιξη» την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, πανηγυρίζοντας στην ουσία για την κατακρεούργηση των εργατικών δικαιωμάτων. Εξαίρει μάλιστα το έργο της κυβέρνησης που «κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την ανάγκη να βάλει την οικονομία σε μια σταθερή τροχιά για τα επόμενα χρόνια», εννοώντας το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων και των μνημονίων που έχει θεσμοθετήσει και υπογράψει η κυβέρνηση και θα ισχύουν σε βάθος χρόνου.
Αναμασώντας τα έωλα επιχειρήματα περί αύξησης της απασχόλησης αν αυξηθούν και οι επιχειρήσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις δεν πρόκειται να αυξηθεί η απασχόληση, τα εισοδήματα και η αποταμίευση σε μόνιμη βάση, ούτε και να αλλάξει το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας που στηρίζεται κατ’ εξοχήν στην κατανάλωση».
Ο ΣΕΒ καταμετρά και το ποσοστό αποταμίευσης στη διάρκεια του 2016, το οποίο μειώθηκε σε -9,4% (το χαμηλότερο των τελευταίων ετών) και σε συνδυασμό με την αύξηση της ιδιωτικής οικονομίας, εκτιμά ότι προκαλεί «προβληματισμό ως προς τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας διότι χωρίς αποταμίευση δεν γίνονται επενδύσεις και χωρίς επενδύσεις δεν αυξάνονται η παραγωγικότητα και τα εισοδήματα».
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «το 2016, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών, που βρίσκεται σε αρνητικό επίπεδο από το 2013 και μετά, έχει μειωθεί σε -9,4%. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση που παρατηρείται στο μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης ως ποσοστού του ΑΕΠ, σημαίνει ότι ξοδεύουμε 10,6 δισ. ευρώ παραπάνω από τα εισοδήματά μας». 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου