Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

"Στύβοντας"...βγάζουν οι επιχειρήσεις κέρδος


Κέρδη κατέγραψε για το 2016 η πλειοψηφία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη της «εποχής των μνημονίων», εδώ και μία εξαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα, οι 101 από τις 193 εταιρίες των οποίων εξετάστηκαν οι ισολογισμοί εμφανίζουν καθαρή κερδοφορία άνω του ενός δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 114% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, σημαντική βελτίωση εμφανίζουν οι δείκτες που αφορούν τη λειτουργική κερδοφορία και το οργανικό περιθώριο κέρδους. Μάλιστα, αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών τους παρέμεινε πέρυσι πρακτικά αμετάβλητος, στα 63 δισ.
Η εξήγηση είναι απλή και δίνεται από τη σχετική έκθεση, που παραπέμπει στην ολοκλήρωση ενός κύκλου αλλαγών στην αγορά, με χρεοκοπίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς και λειτουργικές αναδιαρθρώσεις. Ειδικά αυτό το τελευταίο όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει: Μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και ελαστική εργασία.
Με άλλα λόγια, περαιτέρω «στίψιμο» του κόσμου της δουλειάς και απόσπαση ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού υπεραξίας από το πιο ισχυρό τμήμα του ελληνικού κεφαλαίου, με την αποφασιστική συμβολή όλων των κυβερνήσεων αυτής της περιόδου, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση του και να κερδίσει πόντους στο νέο τοπίο. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι πολύ καλά είναι τα στοιχεία και για τις επιχειρήσεις στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ καθώς, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2017, τα κέρδη τους είναι σημαντικά μεγαλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Η συνταγή είναι, βεβαίως, η ίδια με αυτή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα – αν και όχι τόσο βίαιη και με επιπλέον συστατικό το χρήμα που εκτυπώνει αθρόα η ΕΚΤ. Οι ίδιες γνωρίζουν, όμως, καλά, ότι αυτό απέχει πολύ από το να μιλήσουν.
Πριν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου