Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Τετάρτη 17 Μάη...ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ


Εργαζόμενοι-ες, η ψήφιση και η εφαρμογή του 4ου μνημονίου σημαίνει την κλιμάκωση μιας ακόμα φάσης της αντεργατικής επίθεσης που πραγματοποιούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, της εργοδοσίας και του πολιτικού τους προσωπικού.

Δεκάδες αντεργατικά μέτρα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
-Άγριες περικοπές στις συντάξεις. Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα περικοπούν από το 2019 κατά 1,8 δισ. ευρώ, με την επιβολή κατάργησης ή μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους. Η μείωση θα φτάνει μέχρι το 18% του συνολικού ποσού της σύνταξης (δηλαδή, μέχρι και δύο συντάξεις το χρόνο!), ενώ σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο «στόχος» των 1,8 δισ. ευρώ, η περικοπή θα επεκτείνεται και στις επικουρικές συντάξεις.
-Ενίσχυση της φοροληστείας. Το βασικό αφορολόγητο όριο συρρικνώνεται στα 5.685 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της φοροληστείας στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) θα ξεκινά από εισοδήματα 406 ευρώ το μήνα.
-Ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αφαιρώντας τους περιορισμούς στο μέγεθος και τον τύπο των καταστημάτων που μπορούν να λειτουργούν την Κυριακή και διευρύνοντας την τουριστική περίοδο, καθώς και τις περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές». 
-Συνεχίζονται οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών, ενώ διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους. Απολύσεις συμβασιούχων και μείωση του αριθμού τους στο σύνολο του δημοσίου! Αποδεικνύεται ότι στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του κράτους- δημοσίου περικόπτουν όχι μόνο τους μόνιμους αλλά και τους συμβασιούχους, ελαστικά εργαζόμενους στο δημόσιο. Προαναγγέλουν έμμεσα χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων οπότε απαγορεύεται και η ανανέωση των συμβάσεων τους.
-Συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, με το ξεπούλημα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, λιμανιών, αεροδρομίων στα νέα εγχώρια (των Σαββίδηδων, Μελισσανίδηδων) και ξένα (κινέζων, ρώσων, αμερικάνων, γερμανών) τζάκια.

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα πράγματα δεν είναι «λίγο καλύτερα», αλλά είναι χειρότερα. Διότι το πρόβλημα δεν ήταν και δεν είναι στο ρυθμό και στην «ποσότητα», αλλά στην κατεύθυνση. Καμία ουσιαστική βελτίωση στη ζωή των εργαζομένων δε μπορεί να υπάρξει, μέσα στο πλαίσιο των μνημονίων, της ευρωζώνης και της ΕΕ. 

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση η απεργία της 17/5, μπορεί να μετατραπεί στο αντίθετο από αυτό το οποίο την προορίζουν ο ηγετικός κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Η αντεργατική επίθεση δεν βελτιώνεται με τα παρακάλια και τα κροκοδείλια δάκρυα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Ο καθοριστικός παράγοντας για να αλλάξει η ζωή των εργαζομένων είναι η απειλή ενός μαχητικού, μαζικού και ανατρεπτικού εργατικού κινήματος. Δεν παζαρεύουμε την ήττα, δεν πετσοκόβουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Μαζική απεργία, αρχή για συνέχεια και κλιμάκωση,  με σχέδιο συνέχειας και ανατροπής των μέτρων και της πολιτικής του μαύρου μετώπου.

Βάζουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις. Διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουνΠαλεύουμε για:
-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Δεν θα γίνουμε δούλοι του εργασιακού μεσαίωνα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους ελαστικά εργαζόμενους, τους συμβασιούχους, τους εργολαβικούς εργαζόμενους, του εργαζόμενους στα κοινωφελή. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στο δημόσιο για να λειτουργεί σε όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι των επιχειρήσεων. Απαγόρευση των απολύσεων.
-Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με άμεση επαναφορά όσων μας έκλεψαν. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο. Αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού. Κάτω τα χέρια από την προσωπική διαφορά και τις νέες μειώσεις που σχεδιάζουν.
-Κανένας «υποκατώτατος» μισθός. Να σταματήσει το αίσχος και ο ρατσισμός ενάντια στους νέους. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Κατάργηση όλων των μορφών της ελαστικής εργασίας. Όχι στα κάθε λογής προγράμματα προσφοράς «τζάμπα» εργατικού δυναμικού για την εργοδοσία (μαθητείες, πρακτικές, «εργασιακής εμπειρίας»)
-Κάτω  όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Να επιστραφούν τα κλεμμένα των ταμείων. Αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ριζική μείωση των εισφορών. 
-Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και μείωση των ορίων για πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, χωρίς για να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Όχι στο μοίρασμα της φτώχειας. Όχι επίδομα στην εργοδοσία, αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις τώρα.  Όχι “ποινολόγιο ανέργων” και στη διαγραφή τους από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Διαγραφή των χρεών τους. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης.
-Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασία. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας
-Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία. Μπλόκο και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις. Διαγραφή των χρεών των εργαζομένων και του λαού. Όχι στη φορολεηλασία, στις κατασχέσεις και την ολοένα αυξανόμενη έμμεση μείωση των μισθών μας από τους αντιλαϊκούς φόρους. Αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ.
-Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις του νερού, της ενέργειας, της συγκοινωνίας, του περιβάλλοντος κλπ. Τα δημόσια κοινωνικά αγαθά είναι δικαίωμα και όχι εμπορεύματα.
-Διεύρυνση των δημοκρατικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όλου του λαού και της νεολαίας. Συνδικάτα μαζικά, ταξικά, ακηδεμόνευτα από κράτος και εργοδοσία. Με πλήρη δικαιώματα στην Απεργία, στη δράση, στην οργάνωση των εργαζομένων. Όχι στην εργοδοτική και κρατική βία, καταστολή και αυταρχισμό.
-Πάλη για την αποτροπή του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που κλιμακώνονται. Έξω από το ΝΑΤΟ.

Να ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ η 2η αξιολόγηση και τα νέα μέτρα- λαιμητόμος για το λαό. Δεν πληρώνουμε το Χρέος. Σύγκρουση και έξοδο από τη φυλακή των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, των Μνημονίων, της ΕΕ και του ευρώ. Ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της εργοδοσίας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου