Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Θυσία στην εφοπλιστική ανταγωνιστικότητα ο Ναυτόπαιδας στην Πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου


Με μια επαίσχυντη Υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψαν όλες οι υπηρεσίες του ΥΕΝ και ο ίδιος ο Υπουργός κ. Κουρουμπλής παρέχεται στους πλοιοκτήτες της Πορθμειακής γραμμής Ρίου – Αντιρρίου το δικαίωμα να απασχολούν τον Ναυτόπαιδα στα πλοία μόνο για τρεις μήνες τον χρόνο!

Στην περσινή αντίστοιχη απόφαση το χρονικό διάστημα ήταν 7 μήνες!! Γίνεται προφανές ότι ο Υπουργός Ε.Ν και οι αρμόδιες υπηρεσίες κόβουν και ράβουν τις συνθέσεις όχι με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της ανωτέρω γραμμής και την ασφάλεια των πλοίων αλλά με βάση τα συμφέροντα των εφοπλιστών και την μείωση του μισθολογικού κόστους!

Η ΠΕΝΕΝ είχε έγκαιρα καταθέσει σχετικό έγγραφο για τον Ναυτόπαιδα, με αφορμή την ανανέωση της σύνθεσης για τοδιάστημα Απρίλης 2017 – Απρίλης 2018, ώστε να κατοχυρωθεί και να θεσμοθετηθεί η θέση του Ναυτόπαιδα να είναι σε πλήρη ετήσια βάση.

Φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις των τοπικών πλοιοκτητών αποδείχνονται πιο ισχυρές από τις ανάγκες των πλοίων και οδηγούν τους Ναυτεργάτες στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στην παραβίαση της ναυτικής νομοθεσίας αναφορικά με τον χρόνο εργασίας και ανάπαυσης!

Εδώ αποδεικνύεται και ο βρώμικος ρόλος του διασπαστικού παρασωματείου (Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων) που έστησαν διάφοροι κύκλοι που επιθυμούν την διάσπαση του Ναυτεργατικού κινήματος αφού όπως αποδεικνύεται παζάρεψαν στην συνάντηση φιάσκο που είχαν με τον Υπουργό την περικοπή του Ναυτόπαιδα γι’ αυτό δεν αντέδρασαν και στην πραγματικότητα έβγαλαν κατά την λαϊκή έκφραση τον σκασμό!

Η σιωπή τους αυτή δείχνει τον άθλιο ρόλο που τάχθηκαν να παίξουν στα δικαιώματα των Ναυτεργατών. Θεωρούμε εξίσου απαράδεκτη και την στάση των υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΕΝ, πρωτοστατούσας της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας η οποία εδώ και χρόνια παίζει το παιχνίδι των Ναυτιλιακών εταιριών και συνδράμει τα μέγιστα να κόβονται θέσεις εργασίας την στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι Ναυτόπαιδες.

Η κατάπτυστη αυτή Υπουργική απόφαση συνιστά μια άθλια πράξη η οποία καταγράφεται στον μακρύ κατάλογο της αντιναυτεργατικής πολιτικής της «πρώτης φοράς αριστερά» στον χώρο της Ναυτιλίας.

Η ΠΕΝΕΝ ούτε αναγνωρίζει, ούτε νομιμοποιεί αυτήν την πολιτική και τα αποτελέσματά της και θα αγωνιστεί για την ανατροπή της.

Για μας προέχει η ασφάλεια των πλοίων, τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου και όχι τα συμφέροντα και η ανταγωνιστικότητα των εφοπλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου