Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Κατάπτυστη ανακοίνωση της ΠΝΟ - Προσφέρει ανοχή και συγκάλυψη στο εφοπλιστικό κεφάλαιο

Στις 15/2/2017 συγκλήθηκε και συνεδρίασε η Διοίκηση της ΠΝΟ και ασχολήθηκε με μια σειρά τρέχοντα προβλήματα.
Αντικειμενικά το σοβαρότατο πρόβλημα αυτής της περιόδου ήταν η οργανωμένη συντονισμένη επίθεση του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) η οποία εγκαινίασε μιας μεγάλης έκτασης επικοινωνιακή εκστρατεία (σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το υπόλοιπο συστημικό πολιτικό σύστημα) με σκοπό να περάσουν οι σχεδιασμοί τους για την υπονόμευση και κατάργηση των ΣΣΕ και των θεσπισμένων – κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.
Το θέμα αυτό έθεσε και επισήμανε τις πραγματικές του διαστάσεις ο Γ.Γ της ΠΕΝΕΝ στη συνεδρίαση της ΠΝΟ, επισημαίνοντας ότι η επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου εναντίον της ΠΕΝΕΝ πρέπει να απαντηθεί με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο από την πλευρά της ΠΝΟ και των ναυτεργατικών σωματείων έτσι ώστε η υπεράσπιση των ΣΣΕ να έχει απέναντι σύσσωμο το ναυτεργατικό κίνημα, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό να ευοδωθούν οι πρωτοβουλίες των εφοπλιστών.
Ταυτόχρονα τόνισε ότι ανάμεσα στις στοχεύσεις των εφοπλιστών είναι η δημιουργία και η καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού αλλά και απαξίωσης του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος.
Επίσης κατέθεσε για άλλη μια φορά την πρότασή της ΠΕΝΕΝ για οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων και δράσεων ενάντια στην ΕΕΕ οι οποίοι από τη μια βάζουν στην ημερήσια διάταξη την κατάργηση των υφιστάμενων ΣΣΕ και από την άλλη αρνούνται επίμονα να υπογράψουν νέα ΣΣΕ στην κατηγορία της ποντοπόρου Ναυτιλίας.
Στις θέσεις αυτές ουδείς αντέδρασε ή διαφώνησε ή έστω εξέφρασε διαφορετική άποψη.
Στο σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 16/2/2017 και το οποίο υπογράφει ο γνωστός Γ. Χαλάς έχει εξαφανιστεί οποιαδήποτε αναφορά στο κεφαλαιώδες αυτό πρόβλημα!!!
Η μόνη σημείωση στο δελτίο τύπου είναι η ακόλουθη: «κατά δεύτερον και με αφορμή τα «ένθεν κακείθεν» δελτία τύπου και δηλώσεις των εργοδοτών και του Υπουργείου περί ατομικών συμβάσεων, περί « διεθνών κρατούντων», περί γερμανικού μοντέλου κ.ο.κ, η ΠΝΟ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η θέση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας είναι μία και αταλάντευτη:
-          Υπογραφή ΣΣΕ για όλες τις κατηγορίες πλοίων με τις οποίες όχι απλά θα ανανεώνονται οι μέχρι σήμερα υπογραφείσες και εφαρμοζόμενες αλλά θα βελτιώνονται έτι περαιτέρω οι όροι αυτών ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές δυσμενέστατες συνθήκες και δεδομένα ……».
Η αντίληψη της ταξικής συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης και τελικά της υποταγής των συμφερόντων των Ναυτεργατών στις επιδιώξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο!!!
Η γνωστή ηγεσία της ΠΝΟ και ο Γ. Χαλάς δίνει διαπιστευτήρια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, τους κλείνει για άλλη μια φορά το μάτι και τους δηλώνει ότι η επιλογή να τον στηρίζουν είναι η πιο ασφαλής λύση για να έχουν τον έλεγχο του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της ΠΝΟ. Διότι πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθούν ορισμένα σημεία τα οποία εκθέτουν ανεπανόρθωτα την ηγεσία και την πλειοψηφία της ΠΝΟ, τη στιγμή που δεν τολμούν ούτε και να αναφέρουν την ΕΕΕ (βλέπε εργοδότες), δεν μπορούν να ψελλίσουν ούτε το όνομα του Προέδρου της ΕΕΕ που ενορχηστρώνει και υλοποιεί την σχετική εκστρατεία συκοφάντησης του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, δεν αναφέρουν έστω με υποτυπώδη τρόπο την αποδοκιμασία και την καταδίκη της κοινής εφοπλιστικής και κυβερνητικής επίθεσης σε βάρος του σημαντικότερου θεσμού των συνδικάτων που είναι οι ΣΣΕ!!!
Για άλλη μια φορά η καταδικασμένη και χρεοκοπημένη στη συνείδηση των Ναυτεργατών ηγεσία της ΠΝΟ βάζει πλάτη να μην αποκρουστεί αποτελεσματικά η επίθεση αυτή και παράλληλα αποτρέπει και «παγώνει» κάθε αγωνιστική δράση των Ναυτεργατών ενάντια στη εφοπλιστικό κεφάλαιο. Δεν αναφέρουμε τίποτα για την επίθεση του εφοπλισμού ενάντια στην ΠΕΝΕΝ, ούτε θα ζητούσαμε ποτέ από τον γνωστό Χαλά να πράξει έστω για τα προσχήματα τα αυτονόητα…..
Ταυτόχρονα θέλουμε να υπογραμμίσουμε την άθλια και ανεπίτρεπτη στάση των δυνάμεων του κομματικού συνδικαλισμού (ΠΕΜΕΝ - Στέφενσων κ.λπ) οι οποίοι αποδεικνύεται πλέον έμπρακτα ότι οι αντιεφοπλιστικές επαναστατικές τους κορόνες είναι κούφια λόγια για να καλύπτουν την τραγική τους αδράνεια, την ανικανότητα και στην πράξη την συμπόρευσή τους με τις δυνάμεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου…..
Επί σειρά τεσσάρων συνεχών χρόνων ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ και δεκάδες φορές στην Διοίκηση της ΠΝΟ θέτει ολοκληρωμένο αγωνιστικό πλαίσιο διεκδίκησης και πολύπλευρων κινητοποιήσεων που αφορά την ποντοπόρο ναυτιλία καισυναντά την ένοχη σιωπή αυτών των δυνάμεων….
Συνιστά πρόκληση και φαρισαϊσμό του χειρίστου είδους οι δυνάμεις αυτές να κόπτονται δήθεν για τα ναυτεργατικά προβλήματα και εκεί που έχουν την συντριπτική πλειοψηφία των μελών να βγάζουν κυριολεκτικά τον σκασμό και να συμβάλουν με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να μην αναπτυχθεί η παραμικρή δράση και αγώνας ενάντια στο μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Κατά τα λοιπά περισσεύουν τα μεγάλα επαναστατικά λόγια για τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία στην ελληνική και ελληνόκτητη Ναυτιλία. Βγάζουν επίσης τον σκασμό για την πρωτοφανή επίθεση εναντίον της ΠΕΝΕΝ από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την κυβέρνηση λες και η στόχευση του παρασιτικού κεφαλαίου αφορά μόνο ή κυρίως τον ιστορικό κλάδο των Ναυτών!!! Βέβαια εάν επρόκειτο για επίθεση εναντίον τους θα είχαν ξεσηκώσει και τις πέτρες να διαμαρτυρηθούν!! Το μόνο που τους νοιάζει είναι σε κάθε κινητοποίηση του ΠΑΜΕ να εξασφαλίσουμε εκλιπαρώντας τη σύμφωνη γνώμη της χρεοκοπημένης ηγεσίας της ΠΝΟ και από αυτό εξαρτάται η αυξομείωση της κριτικής απέναντί της. Αυτό είναι και το μοναδικό κριτήριο για να κρίνουν την πλειοψηφία της ΠΝΟ!!!
Θα περιοριστούμε για το κομματικό μόνο σε αυτά, διότι τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει ένα εμπεριστατωμένο άρθρο, αναλυτικό - κατατοπιστικό και κυρίως έγκυρο - τεκμηριωμένο και αποκαλυπτικό με τίτλο «ποιους στηρίζει και πώς το εφοπλιστικό κεφάλαιο»που θα γκρεμίσει τους μύθους και τα παραμύθια που αναμασούν οι δυνάμεις του κομματικού τόξου και κυρίως αυτοί της ΠΕΜΕΝ.
Κλείνοντας θέλουμε να σημειώσουμε προς την ηγεσία της ΠΝΟ ότι δεν θα ανεχθούμε καμιά ανακοίνωση ή δελτίο τύπου εάν αυτό δεν τίθεται σε γνώση του σωματείου μας, δεν γράφεται από μέλος της Ε.Ε της ΠΝΟ κι αν δεν απηχεί απόλυτα τις απόψεις που εκφράζονται στα πλαίσια του οργάνου. Ο σημερινός τρόπος λειτουργίας της ΠΝΟ δεν είναι μόνο απαρχαιωμένος, αναχρονιστικός αλλά και βαθύτατα αντιδημοκρατικός, να συντάσσονται ανακοινώσεις, δελτία τύπου εν αγνοία των μελών της Διοίκησης και μάλιστα χωρίς να αποδίδουν το περιεχόμενο και την ουσία των αποφάσεων. Η λογική του «αποφασίζω και διατάσσω» του ενός υπογραμμίζουμε τερματίζεται!!!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου