Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Στις Μανωλάδες της Ιταλίας


Μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από φτωχές χώρες της Αφρικής, θύματα οργανωμένων ομάδων, αναγκάζονται να εργαστούν υπό συνθήκες σκλαβιάς σε αγροκτήματα στον ιταλικό νότο. Υπόθεση δυστυχώς συνηθισμένη εδώ και δεκαετίες και στη γειτονική χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, δύο εργάτες βρήκαν τραγικό θάνατο από πυρκαγιά, ενώ οι αρχές είχαν διατάξει να αδειάσει ο συγκεκριμένος καταυλισμός.
Η εκμετάλλευση εργατών γης είναι μια κοινή πρακτική δεκαετιών στην Ιταλία, ενώ τα θύματα, τα οποία αναγκάζονται να εργαστούν σε πολύ σκληρές συνθήκες, είναι συνήθως πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες της Αφρικής.
Την Παρασκευή δύο πρόσφυγες από το Μάλι βρήκαν τον θάνατο από πυρκαγιά τη στιγμή που οι ιταλικές αρχές είχαν ήδη διατάξει να εκκενωθεί ο υποτυπώδης καταυλισμός στο αγρόκτημα στην περιοχή Πούλια της Νοτίου Ιταλίας.
Οι έρευνες δεν έχουν αποκλείσει ακόμη και τον εμπρησμό, ενώ η πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος μια παραγκούπολης η οποία ονομάζεται «Το μεγάλο γκέτο» και εκεί μένουν περίπου 350 άνθρωποι. Τα δύο θύματα ήταν 33 και 36 ετών.
Η φωτιά ξεκίνησε τα ξημερώματα της Παρασκευής και γρήγορα επεκτάθηκε στον 5.000 τ.μ. Καταυλισμό, όπου οι εργάτες μένουν σε αυτοσχέδιες καλύβες από χαρτόνι και πλαστικό.
Οι αρχές είχαν διατάξει να διαλυθεί ο καταυλισμός από την Τετάρτη, ωστόσο περίπου 100 εργάτες παρέμειναν εκεί από φόβο μήπως χάσουν τις δουλειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου