Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Αμείωτες οι δολοφονίες προσφύγων-μεταναστών και για το 2016. Γκρέμισμα της Ευρώπης-φρούριο


Με τα πιο “μελανά χρώματα” κατέγραψε το 2016 τη μεταναστευτική κρίση η ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες .
Μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από νέο ρεκόρ θανάτων στη Μεσόγειο, οι άνθρωποι που χάθηκαν στην αφιλόξενη για αυτούς θάλασσα, στην προσπάθεια τους να περάσουν με κάποιο υπερφορτωμένο και ακατάλληλο δουλεμπορικό στην Ευρώπη ξεπέρασε τους 5.000 (5096), απόρροια της αυστηροποίησης των ελέγχων στα σύνορα και το κλείσιμο της “βαλκανικής οδού” .
Επιπλέον, το 2016 παρατηρήθηκε νέα έξαρση του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.
Όσον αφορά στην Ελλάδα μπορεί η συμφωνία, που υπογράφτηκε τον Μάρτιο του 16 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, να περιόρισε σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια, παρόλα αυτά οι πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να περνούν στη χώρα μας, αν και σε σημαντικά μικρότερο αριθμό.
Σύμφωνα με τη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για το 2016, το 87% των ανθρώπων αυτών προέρχονται από τις 10 πρώτες χώρες προέλευσης προσφύγων και μεταναστών, παγκοσμίως.
Αρκετοί μάλιστα ήταν αυτοί οι οποίοι μπροστά στον κίνδυνο να εγκλωβιστούν για μήνες σε κάποιο hotspot στο ΒΑ Αιγαίο (όπου παραμένουν σχεδόν ένα χρόνο τώρα περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες) επέλεξαν να περάσουν απευθείας είτε στη Βουλγαρία, μέσω του Έβρου, είτε στην Κύπρο και από εκεί μέσω των κυκλωμάτων των δακινητών να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα στην Κεντρική Ευρώπη,
Συνέπεια όλων αυτών όμως, σύμφωνα πάντοτε με την ΥΑ του ΟΗΕ, ήταν περισσότεροι από 2500 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, να εγκλωβιστούν στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, όντας αντιμέτωποι με πολικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των δύο περασμένων μηνών.
Το 82% των ανθρώπων αυτών κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά (το 20% αυτών ασυνόδευτα) .
Επιπλέον, σύμφωνα πάντοτε με την ΥΑ σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σερβία, η Κροατία, τα Σκόπια πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη, η Σερβία, αλλά και η Ελλάδα επιλέχθηκε εν είδει παραδειγματισμού η λύση των παράτυπων επαναπροωθήσεων όσων προσφύγων και μεταναστών εντοπίζονταν να επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα.
Τέλος το 2016 αυξήθηκαν σημαντικά οι καταγγελίες προσφύγων οι οποίοι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους έπεσαν θύματα απαγωγής, βιασμού, κακοποίησης ή εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα των διακινητών.topontiki

Απο την πλευρά της η η UNICEF σε μια νέα έκθεση προειδοποίησε οτι τα παιδιά και οι γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες υφίστανται τακτικά σεξουαλική βία, εκμετάλλευση, κακοποίηση και κράτηση κατά μήκος της διαδρομής της μετανάστευσης της Κεντρικής Μεσογείου.
Η έκθεση “Ένα θανάσιμο ταξίδι για τα παιδιά: Η διαδρομή της μετανάστευσης της Κεντρικής Μεσογείου” παρέχει μια σε βάθος εξέταση των ιδιαίτερα υψηλών κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από την Υποσαχάρια Αφρική, στη Λιβύη και δια μέσου της θαλάσσης προς την Ιταλία. Τα τρία τέταρτα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο μιας έρευνας δήλωσαν ότι είχαν βιώσει βία, παρενόχληση ή επιθετική συμπεριφορά από ενήλικες σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ενώ σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες και παιδιά που ερωτήθηκαν ανέφεραν σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης - συχνά κατ’ επανάληψη και σε πολλαπλές τοποθεσίες.
Πέρυσι, τουλάχιστον 4.579 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη, ή 1 στους 40 εξ αυτών που το επιχείρησαν. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 700 από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ήταν παιδιά.
Πρόσφατα δεδομένα σε μια έρευνα μεταξύ γυναικών και παιδιών μεταναστών στη Λιβύη στα τέλη του 2016 αποκαλύπτουν την τρομακτική έκταση της κακοποίησης κατά μήκος της διαδρομής της μετανάστευσης. Κατά το χρόνο της έρευνας, 256.000 μετανάστες καταγράφηκαν στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων 30.803 γυναικών και 23.102 παιδιών - το ένα τρίτο των οποίων ήταν ασυνόδευτα. Οι πραγματικοί αριθμοί, ωστόσο, πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότεροι.
Τα περισσότερα παιδιά και γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν πληρώσει λαθρεμπόρους στην αρχή του ταξιδιού τους, αφήνοντας πολλά γυναικόπαιδα με χρέος, με διακανονισμό «pay as you go» (πληρώνεις καθώς πηγαίνεις) και ευάλωτα σε κακοποίηση, απαγωγή και εμπορία.
Οι γυναίκες και τα παιδιά επίσης αναφέρθηκαν στις σκληρές συνθήκες και το συνωστισμό, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης θρεπτικών τροφίμων και επαρκούς στέγης, στα Λιβυκά κέντρα κράτησης που διευθύνονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από ένοπλες πολιτοφυλακές...unicef

Να διεκδικήσουμε
  • Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και να αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούνται εκεί. Όχι στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού και στα αυθαίρετα μέτρα διαλογής και διαχωρισμού προσφύγων-μεταναστών.
  • Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση και μετακίνηση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή. Ασφαλή, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα, για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας.
  • Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
  • Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής. Όχι στην ανάθεση της συγκράτησης της προσφυγιάς στο καθεστώς Ερντογάν. Απευθείας μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε ευρωπαϊκό έδαφος.
  • Όχι στην επιχείρηση Ποσειδών για αποτροπή διέλευσης των προσφύγων στο Αιγαίο. Όχι στην Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή-ακτοφυλακή. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο. 
  • Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Να πέσει ο φράχτης του Έβρου.
  • Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες.
  • Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου. Δικαίωμα στο άσυλο.
  • Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.
Αγώνας διαρκείας για:
  • να μπει τέρμα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στη συμμετοχή της χώρας μας.
  • να κλείσουν οι βάσεις, έξοδος από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
  • ενάντια στις ανάλγητες αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης

    Ούτε βήμα, πίσω για ένα κόσμο, χωρίς πόλεμο. Για ένα κόσμο χωρίς φράχτες, φραγμούς και σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου