Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Πάτρα: Η Κατερίνα Γιαμαλή μας συστήνει την..."Λόλα Μπλάου"


"Είναι μια ιστορία, η οποία μέσα από 20 τραγούδια έρχεται σε επαφή με τον θεατή. Πολύ λίγο μιλά ο ηθοποιός σε αυτή, αλλά το περισσότερο μέρος της παράστασης, είναι τραγούδια. Μέσα από αυτά λέγεται μια ιστορία μιας Αυστροεβραίας κοπέλας, η οποία ξεκινά με πολύ φιλοδοξία από την Αυστρία για να μπει στο θέατρο, αισιόδοξη και χαρούμενη...Ανάλογα με την φάση, που βρίσκεται το έργο, υπάρχει βίντεο στην παράσταση, με εικόνες των παλιών προσφύγων και αντιστοιχίες των καινούργιων. Σε άλλη στιγμή μιλάω για τον φασισμό, και για πολλά πράγματα, όπως για την σεμνοτυφία, την υποκριτική, τον αντισιμιτισμό, για τον ρατσισμό, και πολιτικά για διάφορες νύξεις, για το πόσο υποκριτικό παιχνίδι παίζει όλη αυτή η πολιτική δύναμη", ανέφερε για την παράσταση η ηθοποιός Κατερίνα Γιαμαλή, η οποία φιλοξενήθηκε στο στούντιο "Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7" και μίλησε στην εκπομπή "Η Τέχνη...Στο Κόκκινο".
Το έργο του Κράισλερ περιγράφει την ιστορία της Βιεννέζας, αλλά με εβραϊκή καταγωγή τραγουδίστριας Λόλα Μπλάου, η οποία το 1938, προτού ακόμα ξεκινήσει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα στο Θέατρο του Λιντς, αναγκάζεται να διαφύγει από τους Ναζί και να ζητήσει καταφύγιο στην Ελβετία. Εκεί, συνεργάζεται με διάφορα επιθεωρησιακά θέατρα, μέχρι που τελικά καταφέρνει να μεταναστεύσει στην Αμερική. Με τον ερχομό της στη Νέα Υόρκη αναγνωρίζεται ως μία μεγάλη Show-woman και κάνει καριέρα ως σύμβολο του σεξ. Μετά από ένα τηλεφώνημα του παλιού νεανικού της έρωτα Leo αποφασίζει να επιστρέψει στη Βιέννη. Οι προσδοκίες της όμως διαψεύδονται και με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι , μετά τον πόλεμο δεν έχουν αλλάξει. 
"Η παράσταση έχει το καλό ότι μπορεί να αντιστοιχηθεί με πολλά πράγματα της σύγχρονης πραγματικότητας" υπογραμμίζει η Κατερίνα Γιαμαλή, "ουσιαστικά ο Κράϊσλερ, μέσα από την ιστορία της Λόλας Μπλάου, διηγείται την δική του προσωπική ιστορία, γιατι και αυτός έφυγε γιατι καταδιώκοταν από τους Ναζί στην Αμερική και έζησε εκεί. Έγινε Αμερικανός υπήκοος και ήταν το ευαίσθητο σημείο του. Το πρώτο ήταν να μην τον πει κανείς "της επιθεώρησης", δεν το δεχόταν , επειδή θεωρούσε ότι ήταν περισσότερο συνθέτης και ποιητής, και το δεύτερο ήταν να μην τον πουν Αυστριακό, θεωρούσε ότι ήταν Αμερικανός υπήκοος. Κι αυτός επέστρεψε, όπως η Λόλα Μπλάου, τα βήματά τους είναι ακριβώς τα ίδια. Επιστρέφει πίσω για να συνηδειτοποιήσει κι αυτός, ότι τελικά είναι όλα μια υποκρισία, ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει ποτέ", επεσήμανε η ηθοποιός.
Ο ρόλος της Λόλας Μπλάου είχε αρκετές δυσκολίες για την Κατερίνα Γιαμαλή. Το έργο, της το πρότεινε ένας συνάδελφος της, ο Γιώργος Καύκας, όπου και ενθουσιάστηκε με την αρχική της επαφή με το έργο. Όμως επειδή είναι μουσικό έργο, η μετάφρασή του δεν ήταν εύκολη υπόθεση, κυρίως αυτή των τραγουδιών. Κι αυτό, διότι υπήρχε η δυσκολία, πως να ταιριάξουν τα λόγια, τα ελληνικά, μεταφρασμένα στην μουσική. Η κ. Γιαμαλή ανάφερε ότι αυτό ήταν το πρώτο δύσκολο κομμάτι, το οποίο όμως την έκανε να ασχοληθεί πολύ με τα νοήματα του πράγματος και να έρθει πάρα πολύ κοντά με το πνεύμα του έργου. "Γιατι το έργο, όπως σας είπα είναι τα τραγούδια του, μέσα από τα οποία περνούν διάφορα πράγματα. Το μαύρο χιούμορ, η καυστική σάτιρα και το ειρωνικό πνεύμα του Κράισλερ, περνά με ένα δεξιοτεχνικό τρόπο, μέσα απο την ψυχαγωγία, και μια κριτική στον θεατή", τόνισε η ηθοποιός.
Ποιό είναι όμως το μήνυμα, που αφήνει στον θεατή η συγκεκριμένη παράσταση;
"Είναι αυτό, που έχουμε πολλοί άνθρωποι, έτσι είναι και η Λόλα Μπλάου, δεν δέχεται να πάρει θέση, μέχρι που αναγκάζεται να δει ποια είναι η πραγματικότητα και να πάρει θέση. Κι αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό, επειδή έχω πάθει μια κρίση σαν ηθοποιός και θέλω να είμαι χρήσιμη και λέω "πω πω τι γίνεται στον κόσμο", η χρησιμότητα είναι να μην φτάνουν τα πράγματα στο οριακό σημείο για να μας νοιάζει το πρόβλημα του άλλου. Σήμερα είναι του άλλου και πολύ σύντομα μπορεί να γίνει το δικό μας", σημείωσε η κ. Γιαμαλή.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων Πάτρας 6,7, 13, 14, 20, 21 Φεβρουαρίου και 6,7 Μαρτίου στις 21:00 το βράδυ.
Έναρξη: 21.00. Γενική είσοδος 10 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων - ΑΜΕΑ 8 ευρώ.
stokokkino

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου