Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Η εργατική τάξη στη ζωγραφική. Πίνακες του Edvard Munch


Ο Έντβαρτ Μουνκ (12/12/1863-23/1/1944) ήταν Νορβηγός ζωγράφος και ανήκει στους προδρόμους του εξπρεσιονισμού. Το πιο γνωστό του έργο είναι «Η Κραυγή».
Οι παρακάτω πίνακες του Edvard Munch απεικονίζουν στιγμιότυπα από την καθημερινότητα του ανώνυμου πλήθους της εργατικής τάξης. Έχοντας ήδη περάσει στον εξπρεσιονισμό και ανοίξει το δρόμο για τη μετάβαση στο μοντερνισμό, ο Munch με αδρές γραμμές απεικονίζει πλήθος εργατών να επιστρέφουν από το εργοστάσιο στο σπίτι τους.

Edvard Munch, Εργάτες στο δρόμο για το σπίτι τους. 1913-1915. Μουσείο του Munch. Όσλο. Οι εργάτες απεικονίζονται να έχουν σχολάσει και να βαδίζουν στο δρόμο προς το σπίτι τους.

Edvard Munch, Εργάτες στα χιόνια. 1913. Μουσείο του Munch. Όσλο. Μία ομάδα εργατών, κρατώντας φτυάρια, απεικονίζονται στο χιονισμένο τοπίο.

Edvard Munch, Εργάτης και παιδί. 1908. Μουσείο του Munch. Όσλο. Ο εργάτης έχει αποκοπεί από την ομάδα για να συναντήσει το κοριτσάκι που απλώνει τα χέρια του προς αυτόν. Ένα γλυκό, τρυφερό στιγμιότυπο, μία προσωπική-ατομική στιγμή. 
πηγη:annagelopoulou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου