Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Τουρκία: Ενιαίο Συνδικάτο Μεταλλεργατών. Η παράνομη Απεργία ΝΙΚΗΣΕ!


Ανακοίνωση του Ενιαίου Συνδικάτου Μεταλλεργατών – Τουρκία
(Birleşik Metal İş)

Παρά την απαγόρευση της Απεργίας κερδίσαμε τον αγώνα κάνοντας Απεργία
Όπως είναι γνωστό, στα εργοστάσια GE Grid Solution, ABB Elektrik, Schneider Enerji και Schneider Elektrik η απεργία που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου, Παρασκευή απαγορεύτηκε την ίδια ημέρα με απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών. Παρά το ότι η απαγόρευση των απεργιών έχει γίνει σχεδόν μια καθημερινή πρακτική και έχει στην ουσία απαγορεύσει το δικαίωμα της απεργίας για τους εργαζόμενους, το συνδικάτο μας αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα. Οι εργαζόμενοι δεν δούλεψαν σε καμιά βάρδια μέχρι την Δευτέρα. Ο αγώνας μεταφέρθηκε στα εργοστάσια.
Το βράδυ της Δευτέρας 23ης Ιανουαρίου, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κάλεσε σε συνάντηση τις 2 πλευρές (σημ. το Σωματείο και την Ένωση των Εργοδοτών). Η Συνάντηση κατέληξε σε συμφωνία. Η συμφωνία είναι μια συλλογική σύμβαση εργασίας δύο ετών που καλύπτει την περίοδο 2016-2018 και περίπου 2.200 μέλη που εργάζονται στα εργοστάσιά. Η συμφωνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί περιέχει όρους (υπέρ των εργατών) στα οποία δεν είχαμε συμφωνία πριν την απαγόρευση της Απεργίας.

Μερικά σημαντικά σημεία από τη συμφωνία είναι τα εξής:
– Το ωρομίσθιο διαμορφώνεται σε 1,20 λίρες +7% για τους πρώτους έξι μήνες. Κατά μέσο όρο αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση του 18,5%.
– Το ποσοστό αυτό έχει δώσει μια καθαρή αύξηση κατά μέσο όρο από 443 έως 510 λίρες για τους πρώτους έξι μήνες.
– Και για τις άλλες χρονικές περιόδους που καθορίζονται στη σύμβαση (για δεύτερο και τρίτο χρόνο) εφαρμογή αύξησης μιας μονάδας συν την αύξηση του πληθωρισμού.
– 27% αύξηση στα κοινωνικά επιδόματα.
– Αμοιβή εργασίας για της αργίες (Θρησκευτικές Γιορτές) αυξάνεται σε 200%.
– Καθορίζονται άδειες μετ’ αποδοχών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για το θάνατο γονέων συζύγου 4 ημέρες άδεια πένθους καθώς και Ασφαλιστική Κάλυψη στους εργαζόμενους της Εταιρίας ΑΒΒ

Εκτός από το ότι καταφέραμε να υπογράψουμε μια καλή Συλλογική Σύμβαση, για μας έχει μια εξαιρετική σημασία ότι καταφέραμε με αποφασιστικότητα να σπάσουμε την απαγόρευση της απεργίας και η απαγόρευση της απεργίας πρακτικά να αποτύχει.
Συγχαίρουμε τα μέλη μας, που έχουν το δικαίωμα της απεργίας. Ευχαριστούμε τις οργανώσεις που οργανωμένα μας στήριξαν μέχρι τη τελευταία στιγμή και που βρίσκονταν δίπλα μας από την πρώτη ημέρα σε αυτόν τον αγώνα.
Το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου, θα συνεχίσει να γράφει ιστορία με το Ενιαίο Συνδικάτο Μεταλλεργατών.
syndicalaizer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου