Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Βρετανία: Χιλιάδες εργαζόμενοι σε απεργιακό αναβρασμό...


Σε απεργιακό πυρετό παραμένουν τις τελευταίες μέρες διάφοροι κλάδοι εργαζομένων στη Βρετανία. Οχι μόνο στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, όπου πραγματοποιούνται από την περασμένη βδομάδα επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, αλλά στα ταχυδρομεία και τις αερομεταφορές. Κοινό αίτημα των απεργών είναι οι καλύτερες συνθήκες και αμοιβές δουλειάς και το σταμάτημα των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται σε βάρος τους, με στόχο τη συνεχή αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Περίπου 3.500 υπάλληλοι των βρετανικών ταχυδρομείων (Post Office), μέλη του συνδικάτου CWU, που διαμαρτύρονται για τις πρόσφατες και νέες απολύσεις συναδέλφων τους και την επιδείνωση των όρων και του καθεστώτος συνταξιοδότησης, ξεκίνησαν τη Δευτέρα πενθήμερη απεργία. Παράλληλα, περίπου χίλιοι εργαζόμενοι του οργανισμού ταχυδρομείων Royal Mail (που ιδιωτικοποιήθηκε το 2013 και έχει αναλάβει τη διακίνηση της αλληλογραφίας) ανακοίνωσαν πως θα υποστηρίξουν τις ενέργειες των απεργών σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Μέλη του συνδικάτου RMT της σιδηροδρομικής αγγλικής εταιρείας «Southern Railways» συνεχίζουν τις 24ωρες απεργίες που ξεκίνησαν από την περασμένη βδομάδα και οι οποίες επηρεάζουν δρομολόγια των σιδηροδρόμων που συνδέουν τη νότια Αγγλία με το Λονδίνο.
Επιπλέον, την ερχόμενη Κυριακή και την επόμενη μέρα, 26 Δεκέμβρη, κατεβαίνουν σε απεργία περίπου 2.000 μέλη των πληρωμάτων καμπίνας της αεροπορικής εταιρείας «British Airways», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συνδικάτου Unite, με βασικό αίτημα την αύξηση των πενιχρών μισθολογικών απολαβών νεοπροσληφθέντων από το 2010. Διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα μεταξύ του προσωπικού και της εργοδοσίας, όμως η «British Airways» έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις, ακόμα και στην περίπτωση κινητοποίησης, προϊδεάζοντας για απεργοσπαστικούς μηχανισμούς...
Το ίδιο διάστημα, και οι πιλότοι της εταιρείας «Virgin Atlantic» και αχθοφόροι σε 18 αεροδρόμια της χώρας προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, από την πλευρά της, κωφεύει στα αιτήματα των απεργών, κατηγορώντας τους ότι «προκαλούν άφατη μιζέρια και περιφρόνηση στους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου