Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Βραζιλία: Βίαια επεισόδια σε διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας



Δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού χρησιμοποίησε η αστυνομία για να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις κατά των περικοπών στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
 Τα επεισόδια κορυφώθηκαν μπροστά στο Κογκρέσο της Βραζιλίας, την ώρα που τα μέλη της Γερουσίας ετοιμάζονταν να ψηφίσουν επί της πρότασης να τεθεί 20ετής περιορισμός στις ομοσπονδιακές δαπάνες.
Διαδηλωτές έκαψαν τρία αυτοκίνητα, έσπασαν παράθυρα κυβερνητικών κτιρίων και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που είχαν παραταχθεί μπροστά στα υπουργεία στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Μπραζίλια, ανέφερε το Reuters.
Eκπρόσωπος της αστυνομίας εκτίμησε σε περίπου 10.000 τους διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στο Κογκρέσο. Ανάμεσα τους ήταν φοιτητές, ακτήμονες αγρότες, μέλη εργατικών συνδικάτων, υποστηρικτές του Κόμματος Εργαζομένων (PT) και άλλοι.
Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν κάποιοι διαδηλωτές ανέτρεψαν ένα αυτοκίνητο και πέταξαν στο έδαφος χημικές τουαλέτες, προκαλώντας την επέμβαση των αστυνομικών. Πολυάριθμοι διαδηλωτές συνελήφθησαν και κατηγορούνται για βανδαλισμό και φθορά δημόσιας περιουσίας διότι έκαναν γκραφίτι σε κρατικά κτίρια.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η επιβολή ορίου στις ομοσπονδιακές δαπάνες που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση του προέδρου Μισέλ Τέμερ θα πλήξει κυρίως τη δημόσια παιδεία και τις υπηρεσίες υγείας της Βραζιλίας. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο Τέμερ πρότεινε να καθυστερήσουν οι περικοπές στην παιδεία και στην υγεία για έναν χρόνο.

Ο πρόεδρος της χώρας πρότεινε την επιβολή ορίου για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και να αποκατασταθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν επίσης για το γεγονός ότι μέλη του Κογκρέσου επιδιώκουν να αμνηστευθούν από οποιαδήποτε δίωξη για δωροληψία, εν μέσω της έρευνας για το σκάνδαλο στη βραζιλιάνικη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, την Petrobras.
Πηγή:enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου