Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Για τα αποτελέσματα των εκλογών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια


Αγωνιστικές Παρεμβάσεις – Συσπειρώσεις – Κινήσεις
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Ως Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις χαιρετίζουμε τις χιλιάδες εκπαιδευτικών που μας στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Οι φετινές εκλογές πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται για πολλοστή χρονιά αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πολιτικής των μνημονίων που επιβάλλουν Ε.Ε-ΔΝΤ, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που τα ψήφισαν και τα εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια, στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Είμαστε σε μία περίοδο που ορθώνονται εμπόδια στην προσπάθεια να βγει ο λαϊκός παράγοντας στο προσκήνιο. Οι δύο πυλώνες του κυβερνητικού συνδικαλισμού επιχειρούν συντονισμένα να βάλουν φραγμό σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης μαζικών αγώνων, εμπεδώνοντας στις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών την πεποίθηση της αναποτελεσματικότητας των αγώνων.
Οι κάλπικες προσδοκίες και οι αυταπάτες που έσπειρε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά πολύ περισσότερο η πολιτική του τρίτου μνημονίου που επιβάλλει δυσφημίζουν και διασύρουν την Αριστερά, τα οράματα και τους αγώνες της. Αξιοποιείται από το σύνολο των αντιδραστικών δυνάμεων για να καλλιεργήσουν την αντίληψη πως δεν υπάρχει άλλος εναλλακτικός δρόμος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Σε αυτό το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο τα εκλογικά αποτελέσματα αποτυπώνουν μεγάλη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της πολιτικής που υλοποιεί. Τη φθορά αυτή εισπράττουν τα ΣΥΝΕΚ από την αποδοκιμασία σημαντικής μερίδας του κλάδου. Η πορεία τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα συνδέεται αναπόσπαστα με τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στην εκπαίδευση αλλά και συνολικά. Η κινητοποίηση του κρατικού και διοικητικού μηχανισμού προς όφελος της παράταξης των ΣΥΝΕΚ δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Το γενικότερο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο και ιδιαίτερα η μνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλο κομμάτι της φθοράς της κυβερνητικής πολιτικής να εκφραστεί με την εκλογική άνοδο της ΔΑΚΕ. Η ΔΑΚΕ εκμεταλλεύτηκε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να πείσει τους εκπαιδευτικούς πως δεν υπάρχει άλλη λύση από την αποδοχή του αντιδραστικού πλαισίου στην εκπαίδευση και στην κοινωνία που προετοιμάζεται. Είναι φανερό πως η ΔΑΚΕ θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα για να υπηρετήσει την πορεία της κυβερνητικής επανόδου της ΝΔ.
Η διατήρηση του ΠΑΜΕ, παρά την ελαφρά ποσοστιαία άνοδο, εκφράζει την αδυναμία του να συνδεθεί και να πείσει ευρύτερα τμήματα της εκπαίδευσης, ως αποτέλεσμα της γραμμής της περιχαράκωσης αλλά και της φυγής από το πεδίο των αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής λαίλαπας.
Η ΠΕΚ – πάλαι ποτέ κραταιά ΠΑΣΚ – συνεχίζει την πορεία της ελεύθερης πτώσης και αποσύνθεσης. Παρά τις όποιες επιθυμίες της δεν κατάφερε να ανακτήσει τις δυνάμεις της. Είναι προφανές ότι ο κλάδος μας έχει από καιρό απορρίψει συνολικά την πολιτική των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα από τον μανδύα με τον οποίο εμφανίζονται κάθε φορά.
Τα χαμηλά ποσοστά της πρωτοεμφανιζόμενης ΑΡΕΝ, είναι αποτέλεσμα της μικρής εμπιστοσύνης του κλάδου στις δυνάμεις που αποχώρησαν από τα ΣΥΝΕΚ επικαλούμενες τη διαχειριστική λογική του ΣΥΡΙΖΑ της λεγόμενης “καλής εποχής”, που όμως οδήγησε στην επιβολή του 3ου μνημονίου.
Μέσα σε αυτό το πολιτικό τοπίο, αλλά και με δεδομένο το διαχειριστικό ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων ως όργανα επιβολής της κρατικής – κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση, ως Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως διατηρήσαμε κατά βάση την εκλογική μας επιρροή παρά μια σχετική μείωση που είχαμε.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, φαίνεται ότι η ταξική πτέρυγα του εκπαιδευτικού κινήματος εδραιώνεται ως σημαντικός πόλος μέσα σε αυτό. Είναι όμως ενδεικτικό ότι όπου υπήρχε σε τοπικό επίπεδο με όρους κινήματος και συλλογικής διεκδίκησης η αντιπαράθεση με την προσπάθεια επιβολής της κυβερνητικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα μετακινήσεις εκπαιδευτικών ή κλεισίματα και συμπτύξεις τμημάτων, αυτό εκφράστηκε και με ενίσχυση της ταξικής πτέρυγας στους εκπαιδευτικούς και διατήρηση της εκπροσώπησης μας στα Υπηρεσιακά συμβούλια.
Είναι αυτονόητο πως οι αιρετοί που εκλέχθηκαν με τη στήριξη των Παρεμβάσεων θα συνεχίσουν αταλάντευτα στην αγωνιστική υπεράσπιση των αποφάσεων των Γ.Σ του κλάδου για την υπεράσπιση των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας μακριά από λογικές παραγοντισμού και ρουσφετιού.
Η στήριξη των Παρεμβάσεων, από πολλές χιλιάδες εκπαιδευτικών, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε ισχυρές κομματικές πλάτες, ούτε κρατικό μηχανισμό πίσω μας, αποτελεί μια θετική και ταξική «παραφωνία».
Μπροστά στον επελαύνοντα νεοφιλελευθερισμό, την καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο λαός μας, έχουμε χρέος την επόμενη περίοδο να αλλάξουμε το τοπίο, να ορθώσουμε τείχος αντίστασης και ανατροπής της κοινωνικής βαρβαρότητας.
Καλούμε τον κόσμο της εκπαίδευσης να οργανωθεί άμεσα στα εκπαιδευτικά σωματεία, ενισχύοντας την ταξική πτέρυγα και την εκπαιδευτική Αριστερά ακόμα περισσότερο. Να κάνει δική του υπόθεση την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων, την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου για όλα τα παιδιά.


Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες συναδέλφους που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η ΑΣΕ διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό σε ΚΥΣΠΕ 13,79% (14,05% 2014) και ΚΥΣΔΕ 15,21% (15,10% 2014). Στο ΚΥΣΔΕ αναδείχτηκε σε 3η δύναμη.
Εκλέγονται αιρετοί με τη ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ σε: ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου, ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων, ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς, ΠΥΣΔΕ Ζακύνθου, ΠΥΣΔΕ Β΄ Δωδεκανήσου, ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής, ΠΥΣΠΕ Γ΄ Αθήνας, ΠΥΣΠΕ Χίου, ΠΥΣΠΕ Λέσβου, ΠΥΣΠΕ Άρτας.
Οι συνάδελφοι που εμπιστεύτηκαν την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, το ψηφοδέλτιο που στηρίξει το ΠΑΜΕ, οι εκατοντάδες υποψήφιοι σε όλα τα σωματεία, σε όλη την Ελλάδα, αποτελούν μια ισχυρή δύναμη μέσα στον κλάδο που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στον αγώνα για την ανασύνταξη του κινήματος, την αλλαγή των συσχετισμών, τη δημιουργία ενός συνδικαλιστικού κινήματος που θα μπορέσει με αποφασιστικότητα και αντοχή να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική, να απαιτήσει την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τα χρόνια της κρίσης, να διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝΕΚ και ΕΡΑ) καταγράφουν σημαντική πτώση (-5,43% στη Δευτεροβάθμια και -2,90% στην Πρωτοβάθμια). Αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια και η καταδίκη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής της κυβέρνησης καθώς και της πολιτικής των περικοπών και την υποβάθμισης του μορφωτικού περιεχομένου στο χώρο της εκπαίδευσης. 
Οι Παρεμβάσεις έχουν αντίστοιχα μεγάλη πτώση (- 2,35% στη Δευτεροβάθμια και -3,25% στην Πρωτοβάθμια). Χρεώνονται ως ένα βαθμό την, για πολλά χρόνια, κοινή διαδρομή τους με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε δεκάδες σωματεία καθώς και τη στάση τους, τις αυταπάτες που καλλιέργησαν για την κυβέρνηση της «πρώτης φορά αριστερά», τον τυχοδιωκτισμό τους στο κίνημα.
Τα ψηφοδέλτια με πυρήνα τις δυνάμεις της ΛΑΕ κατέγραψαν ποσοστό γύρω στο 4%.
Οι δυνάμεις του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ/ΠΕΚ) διατηρούν σοβαρά ερείσματα στο κλάδο και ενισχύονται. Η ΠΑΣΚ διατηρεί τα ποσοστά της με μια μικρή πτώση. Η ΔΑΚΕ ενισχύεται σημαντικά (+5,9% στη Δευτεροβάθμια και +3,52% στην Πρωτοβάθμια). Καρπώνεται σε μεγάλο βαθμό την δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική. Αξιοποίησε ένα στενά αντικυβερνητικό λόγο, στη γραμμή της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ.
Οι δυνάμεις παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού διατηρούν ισχυρά στηρίγματα μέσα στο μηχανισμό της κρατικής διοίκησης (αιρετοί, διευθυντές εκπαίδευσης κ.τ.λ.) και τα αξιοποίησαν για να παρέμβουν στις εκλογές.
Η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να οδηγήσει σε νέες αυταπάτες και νέα αδιέξοδα, στη δικαίωση του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ/ΠΕΚ και της γραμμής που οδηγεί στην υποταγή των εργαζομένων στην πολιτική της Ε.Ε., της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, στην υπεράσπιση του σχολειού της αγοράς.
Είναι κρίσιμο ζήτημα το επόμενο διάστημα να δυναμώσει, με όρους κινήματος και οργανωμένης συμμετοχής, η αναμέτρηση με την πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ – Κεφαλαίου. Είναι κρίσιμο ζήτημα το κίνημα να απεμπλακεί από τα δίχτυα της κυβερνητικής εναλλαγής, από αυταπάτες και αναζήτηση ατομικών λύσεων. Τέτοιες δεν υπάρχουν.
Προϋπόθεση είναι να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, το κεφάλαιο και η εξουσία του και όχι απλά ο κάθε φορά διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Στο χέρι των εργαζομένων είναι να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Καμιά απογοήτευση και καμία αναμονή. Δεν θα σταματήσουν να δεν τους σταματήσουμε με τον αγώνα και τη συμμετοχή μας.
Να εμποδίσουμε τον βάρβαρο αντιλαϊκό χειμώνα που έρχεται.
Έχουμε τη πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι ο αρνητικός συσχετισμός που βαραίνει τον κλάδο δεν είναι ακλόνητος ούτε πανίσχυρος. Έχουμε τη θέληση και τη δυνατότητα να τον ανατρέψουμε. Σ΄ αυτή την προσπάθεια καλούμε κάθε συνάδελφο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή που βλέπει και νιώθει ότι δεν πάει άλλο με αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού και των συνοδοιπόρων τους, να συμβάλλει, να συμπορευτεί με τις δυνάμεις του αγώνα και της προοπτικής, με τα συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου