Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Το επίδομα ανεργίας είναι δικαίωμα των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών!


Ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το οποίο μετατρέπει το επίδομα ανεργίας σε «επιδότηση εργασίας» (ή πιο σωστά σε επίδομα των εργοδοτών), οδηγώντας ουσιαστικά στην πλήρη κατάργησή του. Σύμφωνα με αυτό, για 10.000 «ωφελούμενους», το επίδομα ανεργίας τους (360€) θα δίνεται σε μια επιχείρηση για 12 μήνες, αρκεί να έχει μέχρι 10 εργαζόμενους, να μην έχει κάνει απολύσεις το προηγούμενο τρίμηνο, να πληρώνει το υπόλοιπο ποσό για να συμπληρωθεί ο βασικός μισθός του εργαζόμενου και να τον κρατήσει για 3 επιπλέον μήνες, πάλι επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ.
Το συγκεκριμένο μέτρο έχει λάβει ήδη τη στήριξη των εργοδοτικών ενώσεων, καθώς είναι φανερό ότι ένα ακόμη κονδύλι που προοριζόταν για την υποστήριξη των ανέργων καταλήγει στις τσέπες της εργοδοσίας με πολλά οφέλη. Πρώτον, η επιχείρηση μπορεί πλέον να απασχολήσει τον εργαζόμενο για 15 μήνες καταβάλλοντάς του λιγότερο από το βασικό μισθό (αφού το υπόλοιπο θα συμπληρώνεται από τον ΟΑΕΔ). Δίνεται ακόμα η δυνατότητα στην επιχείρηση να απολύει τους εργαζομένους μετά τη λήξη του προγράμματος χωρίς καμία αποζημίωση! Το μεγαλύτερο όμως όφελος για τους εργοδότες, είναι ότι συμβάλλει στη συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων και στην πλήρη διάλυση της έννοιας της εργασίας και άρα της έννοιας του εργαζόμενου.
Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους εργαζομένους -και ειδικά για τη νεολαία- καθώς τέτοιες μορφές ελαστικής απασχόλησης προωθούνται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ως «λύση» απέναντι στα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας. Προγράμματα «κοινοφελούς» εργασίας, πεντάμηνα, voucher, προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ένα ξεκάθαρο στόχο: την προώθηση του μοντέλου του μισο-εργαζόμενου μισο-άνεργου, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις, όμηρου στα χέρια του κράτους και της εργοδοσίας.
"Προσπάθειά μας είναι να επιδοτήσουμε κυρίως την απασχόληση και όχι παθητικά την ανεργία", ήταν η προκλητική δήλωση του Κατρούγκαλου. Μ’ αυτά τα λόγια προσπαθούν κυβέρνηση και κεφάλαιο να μας πείσουν πως οι ευθύνες βαραίνουν εμάς τους εργαζομένους που δεν είμαστε αρκετά «ευέλικτοι» και «πρόθυμοι» να αναζητήσουμε δουλειά. "Ξεχνούν" να αναφέρουν πως το επίδομα ανεργίας δεν είναι παραχώρηση του συστήματος, αλλά δικαίωμα των εργαζομένων που το έχουν πληρώσει είτε άμεσα από τις κρατήσεις στους μισθούς τους, είτε έμμεσα με την υπεραξία που τους κλέβει το κεφάλαιο. «Ξεχνούν» να πουν πως ήδη το στερούνται χιλιάδες άνεργοι και συνεχώς μειώνεται και το ποσοστό των ανέργων που το λαμβάνει. «Ξεχνούν» να αναφέρουν ότι η ανεργία είναι αποτέλεσμα της ίδιας της λειτουργίας του συστήματος, το οποίο τη χρησιμοποιεί για να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα και όχι επιλογή των εργαζομένων.
Είναι φανερό πως αν περάσει αυτό το πρόγραμμα της κυβέρνησης τα πράγματα θα χειροτερεύσουν και για τους άνεργους, αλλά και για τους εργαζομένους. Η ένταξη των ανέργων στο πρόγραμμα στερεί το δικαίωμα στην εύρεση μιας αξιοπρεπούς δουλειάς και αναγκάζει τον άνεργο να εξαντλήσει άμεσα το ανώτατο όριο των ημερών (400 ημέρες σε διάστημα τεσσάρων ετών) που μπορεί να επιδοτείται. Δημιουργείται ακόμα ένας διαχωρισμός μέσα στους ανέργους, καθώς ευνοείται η πρόσληψη όσων δικαιούνται το επίδομα (περίπου το 10% των ανέργων). Αλλά και για τους ήδηεργαζόμενους, η εφαρμογή του θα σημάνει από τη μία απολύσεις και από την άλλη θα ενισχυθεί το κλίμα φόβου και ανασφάλειας λόγω της χειροτέρευσης στους όρους κάλυψης και προστασίας των ανέργων.
Εργαζόμενοι και άνεργοι να βάλουμε φρένο στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία ακολουθεί πιστά τις επιταγές ΕΕ-ΔΝΤ. Σαν νεολαίοι να μπούμε στη μάχη της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Να σπάσουμε τη σιωπή και την απογοήτευση. Να μην ενσωματώσουμε τα προβλήματά τους σαν δικά μας. Να ψάξουμε τη διέξοδο στα προβλήματα μας μέσα από τη συμμετοχή μας σε σωματεία-επιτροπές εργαζομένων και ανέργων. Γιατί στα συλλογικά προβλήματα χωρούν μόνο συλλογικές λύσεις!
• Επίδομα ανεργίας για όλους, χωρίς προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας!
• Όχι στα προγράμματα εκμετάλλευσης των ανέργων!
• Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα!

Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων & Ανέργων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου