Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση ΛΑΝΤΖΑ για τη νέα ΣΣΕ σε επισιτισμό-ζαχαρώδη


Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΕΔ ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ ΖΑΧΑΡΩΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Ο αντεργατικός μηχανισμός του ΟΜΕΔ φρόντισε για ακόμα μια φορά να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργοδοτικών οργανώσεων αποφασίζοντας την περεταίρω μείωση σε μισθούς καθώς και την κατάργηση κεκτημένων στους κλάδους Επισιτισμού και εργαστηρίων Ζαχαρωδών προϊόντων .
Οι εργαζόμενοι ,που από το 2012 δεν έχουν ΣΣΕ εργασίας , έχουν υποστεί συντριπτικές μειώσεις σε μισθούς και ημερομίσθια ενώ βιώνουν ένα καθεστώς ελαστασφάλειας, με τις απλήρωτες υπερωρίες, την μη καταβολή επιδομάτων και δώρων, καθώς και τη μαύρη εργασία να αποτελούν πλέον καθημερινότητα και “κανόνα” για τους εργαζόμενους του κλάδου. Οι εκθέσεις του ΟΜΕΔ βασισμένες σε στοιχεία του ΙΚΑ επιβεβαιώνουν την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων καθώς εμφανίζουν το ποσοστό εργαζομένων με πλήρη ασφάλιση να είναι σταθερά κάτω από 50% , το μέσο ημερομίσθιο να έχει μειωθεί κατά 26.6% και ο μέσος μισθός κατά 27.64%

Η παρούσα ΣΣΕ έρχεται να παγιώσει αυτή την κατάσταση φέρνοντας τους εργαζόμενους σε ακόμα πιο δυσμενή θέση καθώς η απόφαση του ΟΜΕΔ ορίζει:
  • Επιπλέον μείωση σε μισθούς κατά 2,5 %
  • Μείωση των τριετιών από 10 σε έξι (Κλάδος Επισιτισμού )
  • Μείωση του Επιδόματος Πολυετίας
  • Κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας (Κλάδος Ζαχαρωδών)

Είναι φανερό ότι η «ανεξάρτητη» διαμεσολάβηση προσπαθεί να συγκλίνει όλο και περισσότερο με τις γενικότερες απαιτήσεις του ΣΕΒ υιοθετώντας το πλαίσιο των απαιτήσεων του σε κάθε κλάδο προωθώντας έτσι τη πλήρη ισοπέδωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Είναι πλέον πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι κύρια επιδίωξη όλων των μηχανισμών και “θεσμών” από πάνω είναι η προσαρμογή και υπαγωγή όλων των κλαδικών συμβάσεων στη Γενική Συλλογική Σύμβαση, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους προς τα κάτω και σπρώχνοντας τους στην εξαθλίωση.
Ο υποταγμένος ,γραφειοκρατικός συνδικαλισμός της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού που είναι σε άρρηκτη συνεργασία με τις επιταγές εργοδοτών ,Κυβέρνησης , Ε.Ε και ΔΝΤ, όχι μόνο αρνείται συνειδητά να συγκρουστεί με τους μηχανισμούς του κεφαλαίου, αλλά παράλληλα φροντίζει να διασπάσει το οργανωμένο ταξικό κίνημα καθώς και τους εργαζόμενους που αναζητούν μια αγωνιστική διέξοδο .

Τώρα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα συντονίσουν όλα τα αγωνιζόμενα τμήματα των εργαζομένων γυρνώντας τη πλάτη στον αστικοποιημένο συνδικαλισμό της Ομοσπονδίας .

Τώρα είναι η ώρα για την αποφασιστική ανάπτυξη των αγώνων με κέντρο τα επιχειρησιακά σωματεία και τον κάθε εργαζόμενο που θέλει να παλέψει

Με κοινή δράση να παλέψουμε για να μπει ένα τέρμα στη εκμετάλλευση και στη συνεχή φτωχοποίηση στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου .

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου