Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ένας νεκρός εργάτης και ένας σοβαρά τραυματισμένος σε εργοτάξιο στην Ολυμπία Οδό


Ένας νεκρός εργάτης και ένας σοβαρά τραυματισμένος ήταν το αποτέλεσμα σοβαρού εργατικού δυστυχήματος το πρωί του Σαββάτου σε εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού (Κόρινθος - Πάτρα), στον κόμβο της Πούντας, στο Διακοπτό, όταν ανατράπηκε το όχημα φορτηγό - γερανός στο οποίο επέβαιναν.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το όχημα ανατράπηκε εξαιτίας υποχώρησης του εδάφους στο βοηθητικό χωματόδρομο, μέσα στον εργοταξιακό χώρο.
Νεκρός είναι ο αλβανικής καταγωγής 39χρονος Σαλίας Φεΐμ, πατέρας δύο μικρών παιδιών και σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός του οχήματος Γαλιατσάτος Αλέξανδρος του Διονυσίου, 34 χρόνων, ο οποίος νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. 
Κλιμάκια των Συνδικάτων Οικοδόμων Αιγίου και Πάτρας επισκέφθηκαν αμέσως το χώρο όπου έγινε το δυστύχημα και είχαν συνομιλίες με τους εργαζόμενους και τους υπεύθυνους της εργολάβους εταιρείας «ΑΚΤΩΡ» αλλά και της υπεργολάβου εταιρείας («Διονύσιος Αθανασόπουλος») για το συμβάν και τα αίτια που το προκάλεσαν. Όλα δείχνουν ότι είναι αποτέλεσμα εντατικοποίησης της εργασίας (δουλειά «ήλιο με ήλιο») και σοβαρών παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Και αυτά, ενώ έχουν περάσει λίγες ημέρες από τα πανηγυρικά εγκαίνια και τις κορδέλες που έκοβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Ολυμπία Οδό

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αιγίου προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εφαρμόζει πλήρως όλους τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και νομοθετεί καινούργιους, που ψήφισε το 3ο μνημόνιο και που πρόσφατα έκοβε κορδέλες και πανηγύριζε για την ολοκλήρωση και παράδοση των έργων, σκοτώνει τους εργάτες
Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, της δουλειάς ήλιο με ήλιο και μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο, για ένα πετσοκομμένο μεροκάματο με κουτσουρεμένα ένσημα. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της αναδόχου εταιρείας "ΑΚΤΩΡ" όπως επίσης και της υπεργολάβου εταιρείας "Διονύσιος Αθανασόπουλος", τόσο για την εντατικοποίηση της εργασίας, όσο και για την απουσία στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στο χώρο του εργοταξίου, τα οποία, αν εφαρμόζονταν, το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο συνάδελφοι δεν θα είχε ανατραπεί.
Η Επιθεώρηση Εργασίας να πραγματοποιήσει άμεσα τους απαραίτητους ελέγχους για τα μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια και η κυβέρνηση να δρομολογήσει τώρα προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά στη λειτουργία της.
Καλούμε τους συναδέλφους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού να παλέψουν μέσα από τις γραμμές του Συνδικάτου για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.
Να δώσουν πρώτη ηχηρή απάντηση στο συλλαλητήριο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που διοργανώνουν Σωματεία και Συνδικάτα της Αχαΐας, τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη στην Πάτρα.
Να διεκδικήσουν δουλειά με ανθρώπινους όρους, με αξιοπρεπείς αποδοχές και ασφάλιση, με εφαρμογή και τήρηση των μέτρων ασφαλείας
»....902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου