Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Απόγνωση σε Μόρια και Καρά Τεπέ. Επιστολή-κραυγή αγωνίας από τη "Συνύπαρξη"


ΠΡΟΣ: 1.  Αν . Υπουργό Μετανάστευσης  κ. Μουζάλα –Αθήνα-

            2. Αν. Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα (συντονιστή κυβερνητικού

                οργάνου για το προσφυγικό)


ΚΟΙΝ:  Βουλευτές Νομού Λέσβου


Κύριοι ,

Το Δ.Σ.  και τα μέλη της «Συνύπαρξης» στην τελευταία τακτική συνάντησή τους συζήτησαν διεξοδικά την εξέλιξη του προσφυγικού στην Λέσβο και κατέληξαν στις διαπιστώσεις:

  1. Η σημερινή κατάσταση είναι οριακή. Τα κέντρα της Μόριας και του Καράτεπε είναι υπερπλήρη. Ακόμη και οι  διάδρομοι στην Μόρια έχουν καταληφθεί από σκηνές! Το κατεστραμμένο  εδώ και μήνες τμήμα του κέντρου, δυστυχώς δεν έχει επισκευαστεί. Καθημερινό πια φαινόμενο οι εντάσεις. Η παραμικρή αύξηση των αφίξεων είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε καταστάσεις εκτός ελέγχου. Οι παρεμβάσεις των ΜΑΤ  στο παρελθόν δεν έλυναν, απλά επέτειναν το πρόβλημα.
  2. Οι διαδικασίες Ασύλου βραδυπορούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφυγες που μεταβαίνουν στην Αθήνα για δευτεροβάθμια εξέταση, επιστρέφουν οικειοθελώς στην Λέσβο, διαπιστώνοντας ότι  για την αναμονή του αιτήματος τους είναι προτιμότερο  να βρίσκονται στο νησί , παρά στο χάος της Αθήνας.
  3. Η αβεβαιότητα, ο συνωστισμός και η ένδεια γεννούν τις προϋποθέσεις παραβατικότητας και έντασης τόσο μεταξύ των προσφύγων , όσο και με τις τοπικές κοινωνίες,  «Στην Λέσβο της Αλληλεγγύης» εμφανίζονται φαινόμενα άρνησης αποδοχής δομών ακόμη και για τα ανήλικα – ασυνόδευτα παιδιά.
  4. Στο Κέντρο (ΚΕΠΥ) της Μόριας εξακολουθούν σήμερα να «φυλάσσονται» απομονωμένα  σε ειδικούς χώρους περίπου 140 ασυνόδευτα παιδιά. Δυστυχώς καμιά προετοιμασία  δεν έχει προχωρήσει για την δομή φιλοξενίας 40 εξ αυτών στην Αγιάσο , όπως είχε ανακοινωθεί πριν μήνες.  Οι πραγματικότητες αυτές είναι γνωστές στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.  Ωστόσο κανένα βήμα δεν βλέπουμε να γίνεται για την ορθολογική αντιμετώπισή τους.
  5. Απαιτείται  άμεσα  η λήψη μέτρων στο κέντρο της Μόριας, όπως :     Η άμεση ενίσχυση του προσωπικού του ΚΕΠΥ Μόριας - Η χρήση του κέντρου Μόριας πρέπει να περιοριστεί  αποκλειστικά ως   χώρος  υποδοχής και όχι ως καταυλισμός μακρόχρονης  διαμονής. Δηλαδή μετά την πάροδο 25 ημερών απ την αίτηση παροχής ασύλου και ανεξάρτητα απ την έγκριση ή απόρριψη της σε πρώτο βαθμό, οι αιτούντες πρέπει να μεταφέρονται για τις περαιτέρω διαδικασίες στην ηπειρωτική χώρα. Το ίδιο ασφαλώς πρέπει να τηρείται και για τα άλλα νησιά του Αν. Αιγαίου . Τα ΚΕΠΥ των παραμεθόριων νησιών θα πρέπει να είναι ικανά ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, τόσο ως προς το προσωπικό, όσο και στις διαθέσιμες υποδομές.

Σας καλούμε  για όλα τα παραπάνω  να λάβετε άμεσες αποφάσεις, κυρίως  δε  να προχωρήσετε στην άμεση εφαρμογή τους. Οι κατά καιρούς καθησυχαστικές δηλώσεις είναι χωρίς αντίκρισμα.  Όταν μάλιστα δεν συνοδεύονται από πρόοδο, προκαλούν δικαιολογημένη οργή, καθώς τα προβλήματα συνεχίζονται και εντείνονται.   

Η «Συνύπαρξη» έως σήμερα άσκησε  εποικοδομητική κριτική, καταθέτοντας υλοποιήσιμες προτάσεις προς όλες τις Κυβερνήσεις που κατά καιρούς διαχειρίστηκαν  το μεταναστευτικό. Έχει χαιρετίσει κάθε θετική απόφαση και αντιστέκεται σθεναρά στις όποιες ξενοφοβικές ή ρατσιστικές συμπεριφορές εμφανίζονται στον τόπο μας. Όμως  η προσπάθειά μας αποδυναμώνεται απ την χαλαρότητα, την αναβλητικότητα, την ασυνέπεια και τις ανεπάρκειες των  αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων.

Απευθύνουμε έκκληση : Κάντε κάτι τώρα για την Λέσβο και τα άλλα πληττόμενα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.   Προχωρήστε επιτέλους σε αναλογική και υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων σε όλη την επικράτεια, με τρόπο αξιοπρεπή για τους πρόσφυγες και φιλική προς τις τοπικές κοινωνίες. Καμία πλέον χρονοτριβή δεν χωρεί. Άλλωστε  η κοινή λογική και η αίσθηση του δίκαιου με τίποτε δεν σας  επιτρέπει να εφησυχάζετε, γνωρίζοντας ότι σε τρία μόνο νησιά ( Λέσβος, Χίος, Σάμος) φιλοξενείται σήμερα περισσότερο απ το 20% των ευρισκόμενων στη χώρα εγκλωβισμένων μεταναστών – προσφύγων.  Μην επιτρέψετε να εξαντληθούν τα αποθέματα αλληλεγγύης, ανοχής και υπομονής της κοινωνίας, που με μεγάλο κόπο εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε.
πηγη:lesvosnews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου