Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Κατεχόμενα: Μαζική διαδήλωση της πλατφόρμας «Απορρίπτουμε»


Πάνω από 5000 τουρκοκύπριοι  πήραν μέρος την Τετάρτη σε μια μεγαλειώδη και δυναμική εκδήλωση.
Η εκδήλωση ήταν η συνέχεια μιας σειράς εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν, ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθήθηκε από την Τουρκία για τη δημιουργία γραφείου "συντονισμού" που θα ελέγχει τις πολιτιστικές, αθλητικές, θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι τουρκοκύπριοι. Το νομοσχέδιο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και δυναμικών διαδηλώσεων κυρίως μέσα στη νεολαία, κάποιες από τις οποίες ξεπέρασαν τις 10000 σε συμμετοχή.

Η πλατφόρμα “Απορρίπτουμε” έκλεισε δύο χρόνια ζωής. Δημιουργήθηκε στα κατεχόμενα το 2014, λίγο διάστημα μετά τη συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους για τη δημιουργία και λειτουργία “γραφείου” συντονισμού εξωτερικού για θέματα αθλητισμού και νεολαίας του τουρκικού Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού στα κατεχόμενα.
Στόχος μας είναι εμείς οι ίδιοι, με τη δική μας βούληση και τους δικούς μας θεσμούς, να διοικούμε τους εαυτούς μας, τονίζει στο ΚΥΠΕ ο εκ των ιδρυτών της πλατφόρμας, Ζεκί Τσελέρ, ο οποίος ως “βουλευτής” του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, στην επεισοδιακή συνεδρία της περασμένης Δευτέρας στη “βουλή”, μιλούσε 8 ώρες σε μια προσπάθεια να πείσει γιατί η “νομοθεσία” δεν έπρεπε να υπερψηφιστεί.
Ο Τσελέρ, είναι ο νεαρότερος “βουλευτής”, 35 ετών, με καταγωγή από τη Λεμεσό και την Πάφο, μιλά αγγλικά και λίγα ελληνικά, αγαπά τους παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και έχει συμμετάσχει με παραδοσιακά τ/κ συγκροτήματα σε αντίστοιχα φεστιβάλ στο εξωτερικό. “Στην εκπαίδευση της τ/κ νεολαίας, στην οικογενειακή της ζωή, στην κοινωνικο-πολιτιστική της ζωή, παρά την 'απομόνωση' και τα 'εμπάργκο', παρότι είμαστε εδώ κλεισμένοι, πιστεύουμε ότι έχουμε την ικανότητα να μπορούμε να δούμε προς τον κόσμο μέσα από ένα μεγάλο παράθυρο. Γι` αυτό είμαι ενάντια σε οτιδήποτε εμποδίζει αυτό”, είπε.
Εξηγώντας στο ΚΥΠΕ το περιεχόμενο της “νομοθεσίας” που έχει προκαλέσει τόσο έντονες αντιδράσεις, ο κ. Τσελέρ ανέφερε ότι η συμφωνία υπογράφηκε στις 12 Μαρτίου 2014. Με αυτήν, η ανάπτυξη στους τομείς νεολαίας και αθλητισμού, η κατασκευή και ο εκσυγχρονισμός κατασκηνώσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, οι εργασίες για να μπορούν αυτές τις εγκαταστάσεις να τις χρησιμοποιούν άτομα με ειδικές ικανότητες, η ανέγερση κτιρίων, προγράμματα και σχέδια που αφορούν αυτούς τους τομείς και προγράμματα και σχέδια που γίνονται στην Τουρκία, για να μπορούν να εφαρμοστούν εδώ, θα περνούν μέσω αυτού του “γραφείου”, εξήγησε ο Ζεκί Τσελέρ.
“Έχουμε ξεκάθαρες επιφυλάξεις εδώ”, δήλωσε, προσθέτοντας πως σε αντίθεση με το άρθρο 3 του “συντάγματος”, που αφορά την “κυριαρχία” του ψευδοκράτους, με μια συμφωνία που έγινε από την “εκτελεστική εξουσία”, έχει μεταβιβασθεί η εργασία του “τμήματος” νεολαίας και αθλητισμού, που είναι όργανο διοίκησης της “χώρας” σε αυτό το “γραφείο” και αυτό τους βρίσκει αντίθετους.
Δεν τοποθετούνται, εξήγησε, εναντίον συμφωνιών συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά ενάντια σε τέτοιου είδους συμφωνίες. Γιατί είναι γνωστή η οικονομική μας κατάσταση, ανέφερε. Είναι φυσικό δικαίωμα κάποιου να ελέγχει την οικονομική στήριξη ή δυνατότητα που προσφέρει στους Τ/κ, πρόσθεσε. Αυτό – είπε – γίνεται και με την ΕΕ, κι αυτό πρέπει να γίνεται και με την Τουρκία. Αλλά το να ανοίγει ένα δικό τους γραφείο εδώ, του τουρκικού Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού, που θα διευθύνει όλα αυτά, αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο ούτε αρμόζει, είπε ο κ. Τσελέρ σημειώνοντας ότι κατά τη λειτουργία αυτού του “γραφείου”, θα μπορούν να έρχονται και να ενεργούν όπως θέλουν ειδικοί, εκπαιδευτικοί και σύμβουλοι από την Τουρκία, χωρίς το ψευδοκράτος να μπορεί να προβάλλει κάποιοι εμπόδιο.
Ερωτηθείς ποιος είναι ο λόγος αυτής της μεγάλης αντίδρασης, ο Ζεκί Τσελέρ είπε ότι για χρόνια τώρα οι Τ/κ λένε ότι θέλουν να διοικούν τους εαυτούς τους, ενώ κάποιοι ανησυχούν και για το καθεστώς που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη, η εκπαίδευση της νεολαίας, σημείωσε λέγοντας ότι στο “βορρά” έχει δημιουργηθεί μια νεολαία που είναι πιο φιλειρηνική και μπορεί να δει τη διεθνή κοινότητα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. “Γι αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής αυτής της νεολαίας ή της σκέψης της, την αντιμετωπίζουμε με ανησυχία”.
Στην ερώτηση πώς θα μπορούσαν οι Ε/κ να εκφράσουν την αλληλεγγύη ή τη στήριξή τους στους Τ/κ σε αυτό το θέμα, ο κ. Τσελέρ εξέφρασε έκπληξη γι` αυτή την ερώτηση λέγοντας πως τα “εμπάργκο” που εφαρμόζονται λόγω του φόβου της ε/κ πλευράς για αναγνώρισης του ψευδοκράτους, εμποδίζουν την τ/κ νεολαία από το να συμμετάσχει σε διεθνείς πλατφόρμες αθλητισμού ή πολιτισμού. Η τ/κ κοινότητα, πρόσθεσε, δεν έχει οικονομικές δυνατότητες και γι` αυτό αναγκάζεται να προστρέχει στην Τουρκία ή οι Τούρκοι να προθυμοποιούνται να τους βοηθούν και τότε είναι οι Ε/κ που τους λένε (τους Τ/κ) ότι η Τουρκία ανακατεύεται σε όλα. Η μεγαλύτερη βοήθεια που θα μπορούσαν οι Ε/κ να δώσουν είναι, το λιγότερο, να άρουν τα εμπόδια για τη συμμετοχή της τ/κ νεολαίας τουλάχιστον σε εκδηλώσεις πολιτισμού και αθλητισμού, υποστήριξε ο Ζεκί Τσελέρ. “Εμείς δεν αντιπαλεύουμε την Τουρκία, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να έχουμε τη δική μας βούληση”, είπε.
Η νεαρή ακτιβίστρια Φεζέλ Νιζάμ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η πλατφόρμα “Απορρίπτουμε” συστάθηκε το 2014 ως το δημιούργημα πολλών πολιτικών οργανώσεων και ΜΚΟ. Τότε είχαν ανοίξει υπόθεση στο “δικαστήριο” εναντίον του “νομοσχεδίου” για το “γραφείο” συντονισμού με αποτέλεσμα αυτό να αποσυρθεί από τη “βουλή”. Τότε, είπε, θεωρούσαν ότι η “συμφωνία” καταργήθηκε, αλλά τελικά το θέμα ξανάρθε στην ημερήσια διάταξη. Η πλατφόρμα, εξήγησε, αυτή τη στιγμή αποτελείται από 71 μέλη που προέρχονται από διάφορους τομείς και πλευρές με κύριο στόχο την ενοποίηση της νεολαίας χωρίς διαχωρισμούς αριστεράς – δεξιάς ή άλλους, ενάντια σε αυτή τη συμφωνία.
Το γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη αντίδραση σε αυτή τη συμφωνία, είπε, είναι πολύ απλό. “Με μια αντικειμενική ματιά, όταν τη δούμε με κριτικό μάτι, μπορούμε να πούμε με ευκολία ότι αυτή είναι μια συμφωνία που παίρνει από τα χέρια των Τ/κ την ελεύθερη βούλησή τους σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού”. Εάν σε μια χώρα μιλούμε για δημοκρατία, τότε σημαίνει να μας διοικούν οι “υπουργοί” και “υφυπουργοί” που εμείς έχουμε “εκλέξει”, πρόσθεσε η Νιζάμ. Θεωρεί δε ότι μέσω του “γραφείου” θα επιχειρηθεί χειραγώγηση της τ/κ νεολαίας σε θέματα πολιτισμού και αλλαγή του κοινωνικού πολιτισμού. Θεωρεί επίσης ότι οι “πανεπιστημιουπόλεις” είναι πολύ σημαντικά μέρη για την πολιτιστική διαμόρφωση της νεολαίας, την πορεία των οποίων δεν θα μπορούν οι ίδιοι να ελέγχουν.
Σύμφωνα με την νεαρή Τ/κ ακτιβίστρια, υπάρχουν κενά στη συμφωνία, όπως η γενική αναφορά σε επερχόμενα σχέδια ή προγράμματα στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού, τα οποία δεν καθορίζεται ποια θα είναι. “Εάν μιλάμε για δημοκρατία είναι σημαντικό να μπορούμε να δώσουμε λογαριασμό. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε λογαριασμό από τους δικούς μας οργανισμούς. Ωστόσο, δεν θα μπορούμε να ζητήσουμε λογαριασμό από ένα γραφείο που κάνει συντονισμό και ο υπεύθυνος του έχει διορισθεί από το εξωτερικό και που εργάζεται για την Τουρκία”. Στην Κύπρο υπάρχει πολυπολιτισμικότητα, υπάρχουν Αρμένιοι, Μαρωνίτες, άνθρωποι που ήρθαν από την Τουρκία, Κούρδοι, Τ/κ, Ε/κ, σημείωσε λέγοντας ότι τίθεται και θέμα να δημιουργηθεί πρόβλημα με το να τεθεί υπό έλεγχο αυτός ο πλούτος της πολυπολιτισμικότητας.
Το μήνυμά τους για το μέλλον, είπε, είναι “μπορεί να κλείνετε τ` αυτιά σας σε μας αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη νεολαία και τη βούλησή μας”. Θα συνεχίσουν, ανέφερε, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, προσπαθώντας να ενημερώσουν σωστά τον κόσμο, ώστε να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις για το τι οι ίδιοι υποστηρίζουν “με τον παλμό των δικών μας τραγουδιών που είναι ο δικός μας πολιτισμός”. 

Πηγή:politis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου