Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Ανακοινώσεις αριστερών κομμάτων, για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία


KKE 
Τα μέχρι τώρα στοιχεία, σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και την απόπειρα πραξικοπήματος, παραπέμπουν σε όξυνση των εσωτερικών ενδοαστικών αντιθέσεων, των διαφορών ανάμεσα στα διάφορα κέντρα εξουσίας στη χώρα, οι οποίες διαπλέκονται με τους συνολικότερους διεθνείς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, με την άμεση παρέμβαση και αντιπαράθεση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.
Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά και η Τουρκία με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της τουρκικής άρχουσας τάξης και την ενίσχυσή της ως περιφερειακής δύναμης. Η ενεργός εμπλοκή της Τουρκίας στις εξελίξεις στη Συρία, οι πολεμικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε στο βόρειο τμήμα της, όπου κατοικούν πληθυσμοί κουρδικής καταγωγής, οι σχέσεις με το "Ισλαμικό Κράτος" την έφεραν αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με παραδοσιακούς συμμάχους της, π.χ. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κι άλλες.
Οπωσδήποτε απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των γεγονότων και στοιχείων που οδήγησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος και στην τελική επικράτηση της κυβέρνησης Ερντογάν. Κυρίως χρειάζεται να διερευνηθεί ποιες δυνάμεις στήριξαν το πραξικόπημα, εγχώριες και ξένες, ποιες ήταν οι στοχεύσεις τους, ο ρόλος των λεγόμενων κεμαλικών και κοσμικών δυνάμεων ή των δυνάμεων του ιμάμη Γκιουλέν, που το καθεστώς Ερντογάν "δείχνει" ως υπαίτιους, "ξηλώνοντας" χιλιάδες από τον κρατικό μηχανισμό, ο ρόλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η πραγματική κατάσταση στον τουρκικό στρατό και σε τμήματά του, πιθανοί συμβιβασμοί και ανταλλάγματα που υπήρξαν και έκριναν την έκβαση του πραξικοπήματος.
Χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση της στάσης των ΗΠΑ κι άλλων ΝΑΤΟικών δυνάμεων, οι οποίες στην αρχή εκδήλωσης του πραξικοπήματος έκαναν λόγο για "ανάγκη συνέχειας του κράτους" και στην πορεία, όταν η πλάστιγγα είχε γείρει υπέρ των δυνάμεων Ερντογάν, τάχθηκαν υπέρ της "δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας". Επίσης, πρέπει να συνυπολογιστούν οι κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας, το τελευταίο διάστημα, για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία και το Ισραήλ.
Η οργανωμένη κίνηση σημαντικών δυνάμεων του στρατού, η απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν, ο αριθμός των νεκρών, τραυματιών και συλληφθέντων, ανάμεσά τους και πολλοί στρατηγοί, οι πολύωροι βομβαρδισμοί στην Άγκυρα, οι οδομαχίες σε άλλες πόλεις δεν δικαιολογούν τη θέση για "σκηνοθετημένο" πραξικόπημα ή πραξικόπημα-οπερέτα. Ο χρόνος θα ξεκαθαρίσει πολλά από αυτά, όπως και το ποιος τελικά ωφελείται ή θα ωφεληθεί από αυτή την κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση, οι ενδοαστικές, αλλά και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί εξ ορισμού δεν προμηνύουν τίποτα το καλό για τους λαούς της περιοχής και κυρίως για τον τουρκικό λαό, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα ήρθε αντιμέτωπος με τη διαρκή αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του AKP, του κόμματος του Ερντογάν. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια και η βελτίωση της θέσης ορισμένων μεσαίων στρωμάτων σε καμιά περίπτωση δεν εξάλειψαν τη φτώχεια, την ανεργία, την καταστολή, την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην Τουρκία.
Η πολιτική αυτή δεν παραγράφεται από το γεγονός ότι ο Ερντογάν κατάφερε τελικά να ελέγξει την κατάσταση. Ούτε, βέβαια, η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να είναι πραξικοπήματα που εκφράζουν διαφορετικές μερίδες της αστικής τάξης, ούτε να δικαιολογήσει τα περί "αποκατάστασης της δημοκρατίας" στην Τουρκία ή τις αυταπάτες που ορισμένοι καλλιεργούν, ότι μπορεί το καθεστώς Ερντογάν να "πάρει το μήνυμα" ότι χρειάζονται περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες.
Τέτοιες προσδοκίες καταρρίπτονται ήδη από τα όσα συμβαίνουν τις πρώτες μέρες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, που δείχνουν ότι η επίθεση δεν θα περιοριστεί στους "πρωταίτιους" του πραξικοπήματος και τα στηρίγματά τους στον κρατικό μηχανισμό, αλλά θα κλιμακωθεί κατά του λαού, των αστικών δικαιωμάτων του, αλλά πολύ περισσότερο των εργατικών, λαϊκών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Την ίδια ώρα είναι γνωστές και εκφρασμένες οι επιθετικές θέσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας και του τουρκικού κράτους για το Αιγαίο, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά και στο Κυπριακό που παραμένει ανοιχτό.
Τα γεγονότα στην Τουρκία έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι η κατάσταση στην περιοχή "μυρίζει μπαρούτι" και σημαδεύεται από τις έντονες αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, στήριξε τις πρόσφατες επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που σηματοδοτούν κλιμάκωση των ανταγωνισμών, κυρίως ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - Ρωσία, ενώ καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι "νησίδα" σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται λαϊκή αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές. Απαιτείται, επίσης, ο κάθε λαός να μην εγκλωβίζεται στο ένα ή το άλλο εχθρικό -για τα συμφέροντά του- σενάριο, στις ενδοαστικές αντιθέσεις. Αντίθετα, έχει κάθε συμφέρον να αναπτύξει τη δική του αυτοτελή, μαζική δράση, να προετοιμάζει και να διεκδικεί σε κάθε καμπή και στιγμή τη δική του λύση, με κριτήριο τις δικές του ανάγκες και με στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την αποδέσμευση από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη και το λαό της Τουρκίας, στο αδελφό Κομμουνιστικό Κόμμα στην Τουρκία, το οποίο σε συνθήκες ενός εξαιρετικά αρνητικού συσχετισμού διεξάγει αυτόν το δύσκολο, αλλά μοναδικά ελπιδοφόρο αγώνα


ΛΑΕ
Καταδικάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει την δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό στην γειτονική χώρα και τάσσεται εναντία σε κάθε μορφή αντιδημοκρατικής επιβουλής και αυταρχισμού εις βάρος του Τούρκικου λαού. Η απεριόριστη καταδίκη μας στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν σημαίνει κανενός είδους ανοχή στον αυταρχισμό και στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του καθεστώτος Ερντογάν και πολύ περισσότερο στις τυχοδιωκτικές επεμβάσεις του στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην Συρία. Η καταρχήν διστακτικότητα της δύσης να καταδικάσει απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος δεν προκαλεί μόνο εύλογα ερωτηματικά αλλά και ανησυχία για τον ρόλο των Ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.
Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την βαθιά της αλληλεγγύη και την δημοκρατική, αγωνιστική της συμπαράσταση στην Τουρκική Αριστερά και τις λαϊκές, προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις του Τούρκικου λαού, με την ελπίδα ότι ενωμένες θα μπορέσουν να διαμορφώσουν ένα καινούργιο δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσωπο της Τουρκίας, το οποίο, πέραν των άλλων, θα συμβάλει στην Ειρήνη στην περιοχή καθώς και στη φιλία και συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, στη βάση των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.


ΑΝΤΑΡΣΥΑ
1.Η βαθιά δομική συστημική κρίση, η ένταση του κοινωνικού πολέμου ως αναγκαίο στοιχείο του αστικού σχεδίου για την υπέρβασή της, η ένταση της πολεμικής απειλής και η κλιμάκωση των ενδοαστικών ανταγωνισμών και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, η περιστολή των ελευθεριών και των δικαιωμάτων σ’ ένα έδαφος σύγχρονου ολοκληρωτισμού για τα συμφέροντα του κεφαλαίου αποτελούν τη μήτρα παραγωγής συνεχών επικίνδυνων αντιλαϊκών εξελίξεων σε βάρος των εργαζομένων και των λαών. Τελευταίος, για την ώρα, κρίκος στην αλυσίδα αυτών των εξελίξεων αποτελεί η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 15/7 τη νύχτα. 
2.Καταδικάζουμε κάθε αντιδημοκρατική πραξικοπηματική ενέργεια. Καμία σχέση δεν έχει με τα λαϊκά δικαιώματα και την προστασία – διεύρυνσή τους, ίσα – ίσα είναι ενέργεια που στρέφεται ενάντια στο λαό. Δεν έθεσε το ζήτημα της αλλαγής της πολιτικής του «σουλτάνου» Ερντογάν ως προς τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα, διεκδίκησε τη συνέχεια της ίδιας πολιτικής φέρνοντας στη νομή της εξουσίας άλλες μερίδες της αστικής τάξης με τη διαπλοκή τους με διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα. 
3.Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι μια κυβέρνηση εχθρική για το λαό, τα κινήματα, τους αγωνιζόμενους Κούρδους και την αριστερά. Έχει ασκήσει μια πολιτική έντασης του αυταρχισμού, συγκέντρωσης υπερεξουσιών, σταθερής πολεμικής εμπλοκής στις ζέουσες εστίες της περιοχής, καταπάτησης κάθε έννοιας δικαιώματος της εργατικής τάξης, συνεχούς καταστολής σε δημοκρατικά και αριστερά κόμματα κι οργανώσεις. Είναι σίγουρο ότι η επικράτησή του σ’ αυτή τη μάχη θα οδηγήσει σε νέα ένταση της ίδιας πολιτικής προώθησης νέων αυταρχικών και αντιδημοκρατικών μέτρων. Ήδη με ένα δικό του «πραξικόπημα» προχωρά στην εδραίωση της εξουσίας του, γεγονός που θα συνδυαστεί με ένα νέο κύμα επίθεσης σε ότι πολιτικά ή κοινωνικά στέκεται εμπόδιο σ’ αυτό το δρόμο, θα σημάνει νέα δεινά για την τούρκικη αριστερά, τους Τούρκους και Κούρδους εργαζόμενους.
4.Καταγγέλλουμε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που υποκριτικά κάνουν δηλώσεις για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας». Είναι αυτοί που με τις επεμβάσεις τους ισοπεδώνουν χώρες και λαούς, στηρίζουν δικτατορίες, θεωρούν «τρομοκράτες» τους Κούρδους αγωνιστές, συνομολογούν ρατσιστικές και απάνθρωπες συμφωνίες, όπως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, δολοφονούν και φυλακίζουν αγωνιστές, πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ΗΠΑ – ΕΕ και λοιπές δυνάμεις τοποθετήθηκαν επί της ουσίας όταν φάνηκε ότι η πλάστιγγα έγειρε προς κάποια πλευρά. Ανάμεσα τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ που τάχθηκε υπέρ της «δημοκρατικής νομιμότητας στην Τουρκία», μιας νομιμότητας που σημαίνει βάναυση και σκληρή επίθεση στην εργατική τάξη και τη νεολαία της γειτονικής χώρας. 
5.Η λαϊκή κινητοποίηση ήταν ένας από τους παράγοντες ήττας των επίδοξων πραξικοπηματιών. Πολλοί αγωνιστές της Τούρκικης και Κούρδικης αριστεράς βγήκαν στο δρόμο, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα τους να αγωνίζονται. Έχουν γνωρίσει τι σημαίνει χούντα και πραξικοπήματα κι έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος. Είμαστε αλληλέγγυοι στον λαό της Τουρκίας, στο δημοκρατικό λαϊκό κίνημα, στην αριστερά και τους αγωνιστές της. Ο δρόμος υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων περνά μέσα από την ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων για λαϊκές ελευθερίες, δημοκρατικά δικαιώματα, για κοινωνικά – οικονομικά δικαιώματα. Για το σταμάτημα του πολέμου και την καταπίεση των Κούρδων. Δυναμώνουμε την πάλη μας στη χώρα μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τον πόλεμο και την αντεργατική επιδρομή κεφαλαίου – ΕΕ- ΔΝΤ- κυβέρνησης. Δυναμώνουμε την διεθνιστική αλληλεγγύη και πάλη ενάντια σε κάθε δυνάστη, για την πλήρη απελευθέρωση από τη σκλαβιά της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, για το βασίλειο της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής ελευθερίας. 


ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς της Τουρκίας και της ευρύτερης περιοχής σηματοδοτεί η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος και τα όσα διαδραματίστηκαν στην Τουρκία την Παρασκευή το βράδυ.Καταδικάζουμε κάθε πραξικοπηματική, αλλά και κάθε αυταρχική ενέργεια που όχι μόνο δεν πηγάζει από το λαό, αλλά τελικά στρέφεται ενάντια στο λαό.
Η διαπάλη και οι ανταγωνισμοί των κέντρων εξουσίας στα πλαίσια του αστικού συστήματος και του στρατού στη γειτονική χώρα εκφράζουν τις αντιθέσεις και τους προσανατολισμούς διαφορετικών μερίδων της τουρκικής άρχουσας τάξης και των κέντρων πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής εξουσίας. Εκφράζουν ταυτόχρονα και τις γενικότερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ιδιαίτερα στα πλαίσια της καπιταλιστικής κρίσης, που οξύνονται ειδικά στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής, με την ενεργή ανάμειξη ιδιαίτερα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των ευρωπαίων συμμάχων τους, την Ε.Ε., που επιτίθενται στις λαϊκές, αγωνιστικές και αριστερές αντιστάσεις, αλλά και δεν ανέχονται ούτε δευτερεύουσες διαφοροποιήσεις των υποδεέστερων αστικών τάξεων και επιδιώξεων.
Με το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε, αλλά και με την αυταρχική «νεο-οθωμανική» εξουσία και διακυβέρνηση Ερντογάν, αποδεικνύεται, ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων στον σύγχρονο κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό του κεφαλαίου περιορίζονται καθημερινά και δραματικά σε βάρος των λαών.
Η επικράτηση Ερντογάν και η λαϊκή κινητοποίηση στήριξής του, που έγειρε τελικά την πλάστιγγα σε βάρος των επίδοξων πραξικοπηματιών, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ενίσχυση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των εργατικών λαϊκών ελευθεριών και σε αποτροπή του πολέμου κατά του κουρδικού λαού ή των τουρκικών υποϊμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Συρία, όπως υποκριτικά αναφέρουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στηρίζοντας το καθεστώς του. Οι κυρίαρχες δυνάμεις θα επιχειρήσουν να επιταχύνουν την προώθηση νέων αυταρχικών και αντιδημοκρατικών μέτρων με πρόσχημα τους «εθνικούς κινδύνους». Οι προεδρικές υπερεξουσίες που επιδιώκει να αποκτήσει ο ίδιος ο Ερντογάν, η αντιδραστική συνταγματική μεταρρύθμιση, τώρα θα επιχειρηθεί να προωθηθούν, μαζί με τις επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους, τον τουρκικό και τον Κουρδικό λαό.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Τουρκίας, στο δημοκρατικό, μαζικό και λαϊκό κίνημα, στην εργατική τάξη και στους αγωνιστές της αριστεράς και συντασσόμαστε μαζί τους στο κάλεσμα για ανάπτυξη της πάλης σε όλη την περιοχή, για τις λαϊκές ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα, για απελευθέρωση από τα δεσμά του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Η απελευθέρωση μπορεί να γίνει μόνο με την ενεργητική πάλη των λαών, με τον αγώνα και την παρέμβαση του λαϊκού κινήματος.
Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις δυνάμεις του στην περιοχή, ενάντια στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Δυναμώνουμε την διεθνιστική αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών μας ενάντια σε κάθε δυνάστη και την αστική εξουσία που καταπιέζει τους εργαζόμενους και τους λαούς στα πλαίσια του συστήματος της εκμετάλλευσης και της κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση θα επιταχύνει πρωτοβουλίες για μια διεθνιστική συνεργασία των εργατικών, επαναστατικών, κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

ΚΚΕ(μ-λ)
Σκληρή ενδοτουρκική αστική κόντρα σε καθεστώς ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή
Οι κίνδυνοι για τους λαούς της περιοχής μεγαλώνουν
Μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη σημειώθηκε χθες βράδυ στη γειτονική Τουρκία. Η απόπειρα πραξικοπήματος από μερίδα του στρατιωτικού κατεστημένου μπορεί μετά από μερικές ώρες να κατέληξε σε αποτυχία, όμως συνοδεύτηκε από δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από τις ένοπλες συγκρούσεις που έφτασαν μέχρι και σε βομβαρδισμούς και αερομαχίες. Και, το κυριότερο, άνοιξε μια νέα περίοδο αστάθειας και κινδύνων τόσο για το εσωτερικό της Τουρκίας όσο και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των λαών της.
Παρά τον προφανή αιφνιδιασμό του Ερντογάν και των κυβερνητικών στελεχών, όλα δείχνουν πως δεν επρόκειτο για «κεραυνό εν αιθρία», καθώς εκφράσεις δυσαρέσκειας και κινήσεις αμφισβήτησης της εξουσίας Ερντογάν είχαν εκφραστεί επανειλημμένα, περισσότερο ή λιγότερο φανερά, στο εσωτερικό της τουρκικής άρχουσας τάξης και του στρατιωτικού μηχανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φερόμενος ως επικεφαλής του πραξικοπήματος είχε αποπεμφθεί πρόσφατα από το στράτευμα λόγω της εμπλοκής του σε υπόθεση διαρροής άκρως απορρήτων στρατιωτικών εγγράφων. Επιπλέον, η πρόσφατη κίνηση Ερντογάν για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία φαίνεται ότι είχε στο βάθος της και την πλευρά της θωράκισης απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
- Διαψεύστηκαν πλήρως οι αρχικές εκτιμήσεις ότι το πραξικόπημα ήταν μία κίνηση χαμηλόβαθμων στρατιωτικών στελεχών. Αυτό που αποδείχτηκε ήταν το προφανές: ότι η κίνηση αυτή καθοδηγήθηκε από υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη και, προφανώς, ήταν μία κίνηση που δεν μπορεί παρά να απηχεί και τις βλέψεις μερίδων της τουρκικής αστικής τάξης και να στηρίζεται από αυτές. Μερίδες που έχουν ήδη εκφραστεί στο πολιτικό επίπεδο ενάντια στις προσπάθειες Ερντογάν για συνταγματική αναθεώρηση και τη συγκέντρωση αυξημένων εξουσιών στο πρόσωπό του.
Αυτό φάνηκε και από το διάγγελμα των πραξικοπηματιών στο οποίο δήλωναν υπερασπιστές του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
- Ωστόσο, κινήσεις σαν κι αυτή και σε χώρες σαν την Τουρκία, με έντονη την παρέμβαση του ιμπεριαλιστών, και κυρίως των ΗΠΑ, δεν μπορούν να αποδίδονται σε ενδοαστικές αντιπαραθέσεις και μόνο. Για εμάς είναι σαφές ότι η εμπλοκή των ιμπεριαλιστών -άμεση ή έμμεση, λιγότερο ή περισσότερο φανερή, έστω και σε επίπεδο «κλείσιμο του ματιού»- είναι καθοριστικός παράγοντας για κινήσεις τέτοιας βαρύτητας. Κινήσεις οι οποίες, από την πλευρά των ιμπεριαλιστών, μπορεί να έχουν και το χαρακτήρα της εκτίμησης δυνάμεων και δυνατοτήτων. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καθεστώς Ερντογάν και οι μερίδες της τουρκικής άρχουσας τάξης που τον στηρίζουν, στην προσπάθειά τους να αναδειχτεί η Τουρκία σε ρυθμιστικό παράγοντα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, έχουν προκαλέσει αρκετές φορές τη δυσαρέσκεια των ιμπεριαλιστών, τόσο της Δύσης όσο και της Ρωσίας.
- Η αποτυχία του πραξικοπήματος έχει να κάνει με πολλαπλά στοιχεία εμπλοκής στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας και πιθανά με τους όρους προετοιμασίας του, ωστόσο είναι σαφές ότι έπαιξε ρόλο και η μαζική κινητοποίηση του λαού ενάντια στους πραξικοπηματίες, έστω και αν γίνεται προσπάθεια να πιστωθεί στην έκκληση του Ερντογάν.
- Το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία -έστω και αποτυχημένο- σημαίνει νέες αντιδραστικότερες εξελίξεις για τον τουρκικό λαό και τους λαούς της περιοχής. 
Στο εσωτερικό της Τουρκίας, σημαίνει μία περίοδο εκκαθαρίσεων και αντιδραστικών αναπροσαρμογών από το καθεστώς Ερντογάν, ώστε να πετύχει μεγαλύτερο έλεγχο του στρατού αλλά και να αποδυναμώσει τις αντιπολιτευτικές φωνές.
Για το λαό, αυτό σημαίνει μια νέα περίοδο διώξεων και καταστολής από ένα καθεστώς με φασιστικά χαρακτηριστικά, που έχει επανειλημμένα αποδείξει πόσο εχθρικό είναι απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τους λαϊκούς αγώνες. Ένα καθεστώς που φιμώνει, φυλακίζει, βασανίζει και δολοφονεί. Ένα καθεστώς όπου κάθε προοδευτική, δημοκρατική, αριστερή ή κομμουνιστική φωνή είναι στην παρανομία και υπό διωγμό.
Και το χειρότερο είναι ότι σε αυτή τη νέα αντιδραστική εκστρατεία εκκαθαρίσεων, το καθεστώς Ερντογάν θα αξιοποιήσει τη μαζική λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στους πραξικοπηματίες, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ως λαϊκά νομιμοποιημένη κάθε κίνησή του προς το εσωτερικό ή και το εξωτερικό.
Αλλά και συνολικότερα για τους λαούς της περιοχής, η εξέλιξη αυτή σημαίνει δυσάρεστα νέα. Σε συνδυασμό με το φριχτό, μαζικό δολοφονικό χτύπημα στη Νίκαια, σημαίνει ένα νέο αναβαθμισμένο γύρο της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες σε όλη την Ευρώπη. Σημαίνει τον ασφυκτικότερο ιμπεριαλιστικό έλεγχο, τη μεγαλύτερη πρόσδεση των εξαρτημένων αστικών τάξεων και των αντιδραστικών καθεστώτων της περιοχής στα αντιδραστικά ιμπεριαλιστικά σχέδια. Σημαίνει την επιτάχυνση των σχεδίων για περικύκλωση της Ρωσίας που καταγράφηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Σημαίνει τον ασφυκτικότερο νατοϊκό έλεγχο του Αιγαίου.
- Σε αυτή τη δύσκολη και απαιτητική συγκυρία, καθήκον των λαών και, φυσικά, των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, είναι η ενίσχυση της κατεύθυνσης του αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, η ενίσχυση του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα υποχείριά του που έχουν μετατρέψει την περιοχή σε ένα πεδίο πολεμικών συγκρούσεων και ανείπωτης φρίκης.
Σε αυτήν την κατεύθυνση δεν χωράει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι λαοί πρέπει να χαράξουν τη δική τους πορεία. Πορεία ανεξάρτητη και σε αντιπαράθεση με τις ενδοϊμπεριαλιστικές και ενδοαστικές αντιπαραθέσεις, προς ένα μέτωπο των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και το φασισμό.
Καλούμε τον ελληνικό λαό να εκφράσει αγωνιστικά την αλληλεγγύη του στο δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό. Να καταδικάσει τα αντιδραστικά σχέδια που στήνονται σε βάρος του αλλά και σε βάρος των λαών της περιοχής. Να καταδικάσει κάθε προσπάθεια αξιοποίησης του πραξικοπήματος σε βάρος του τουρκικού λαού και των δικαιωμάτων του.
Και, με τη σειρά του, να παλέψει ενάντια στην πολιτική της εξάρτησης που ακολουθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετατρέποντας τη χώρα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, δένοντας χειροπόδαρα τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά δεσμά και θυσιάζοντας τα λαϊκά και εργατικά συμφέροντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου