Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Τουρκία: Τα αριστερά κόμματα της Τουρκίας για την απόπειρα πραξικοπήματος




Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί το λαό μας να οργανωθεί στις τάξεις του Κόμματος ενάντια στους εχθρούς του λαού και της ανθρωπότητας.
Η απελευθέρωση μας είναι στα δικά μας χέρια.
Δεν έχουμε όλες τις λεπτομέρειες για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία κατά τις ώρες μεταξύ της 15ης Ιουλίου και 16 Ιουλίου.
Ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα σχέδια που υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις, που δεν λαμβάνουν την εξουσία τους από την εργατική τάξη, δεν μπορούν να νικήσουν το σκοταδιστικό AKP και να λύσουν τα προβλήματα της Τουρκίας.
Τα σημερινά γεγονότα μας υπενθύμισαν την ακόλουθη πραγματικότητα για μια ακόμη φορά: Είτε ο λαός της Τουρκίας θα οργανωθεί για να απαλλαγούμε από το ΑΚΡ ή οι αντιδραστικές πολιτικές του ΑΚΡ θα ενταθούν, η καταστολή θα αυξηθεί, οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι κλοπές θα συνεχιστούν.
Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει το ΑΚΡ είναι δύναμη του λαού, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε αυτό.
Το ΑΚΡ είναι υπεύθυνο για όλα αυτά που έγιναν απόψε. Όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση και οι συνθήκες είναι το προϊόν της εξουσίας του ΑΚΡ και των ντόπιων και ξένων αφεντικών που το υποστηρίζουν.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ο κύριος υπεύθυνος είναι το ΑΚΡ δεν σημαίνει ότι η απόπειρα πραξικοπήματος αυτή είχε ενορχηστρωθεί από τον ίδιο τον Ερντογάν, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του, όπως να ανοίξει το δρόμο για μια εκτελεστική προεδρία ή την εκκαθάριση των εμποδίων που αντιμετωπίζει για το νέο σύνταγμα.
Η ένταση και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των διαφορετικών ομάδων εντός του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων που είναι γνωστό ότι υπάρχουν για κάποιο χρονικό διάστημα, έχουν μετατραπεί σε ένοπλη σύγκρουση. Ενώ η ένταση μεταξύ αυτών των δυνάμεων είναι πραγματική, είναι ψέμα ότι κάποια από τις πλευρές στη σύγκρουση αυτή εκπροσωπεί τα συμφέροντα του λαού.
Μετά από αυτό, η αναζήτηση για τη κατάλυση της εξουσίας του ΑΚΡ από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα είναι τόσο λάθος, όσο η παροχή οποιαδήποτε υποστήριξης στο ΑΚΡ με το πρόσχημα της αντίθεσης στους πραξικοπηματίες, από όπου και αν προέρχεται. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να γίνει στο όνομα της στήριξης της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία είναι να στηριχτεί το ΑΚΡ, που έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι είναι εχθρός της ανθρωπότητας.
Αν και δεν έχουν ενορχηστρώσει αυτό το πραξικόπημα, ο Ερντογάν και το ΑΚΡ θα κάνουν μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τις συνθήκες που προέκυψαν και την υποστήριξη που έλαβαν ως μέσο για να αυξήσουν τη νομιμότητά τους. Ο λαός μας πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τα εναντίον του μέτρα που είναι βέβαιο ότι το ΑΚΡ θα πάρει τις επόμενες ημέρες. Η κλιμάκωση του αγώνα εναντίον του ΑΚΡ και του σκοταδισμού του,είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, χωρίς το AKP να μπορέσει να σταθεροποιήσει την κλονιζόμενη εξουσία του. Το γεγονός ότι όλα τα τζαμιά στην Τουρκία μεταδίδουν συνεχώς την προπαγάνδα του Ερντογάν όλη τη νύχτα, είναι μια συγκεκριμένη ένδειξη του επείγοντος χαρακτήρα καθηκόντων μας.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί το λαό μας να οργανωθεί στις τάξεις του Κόμματος ενάντια στους εχθρούς του λαού και της ανθρωπότητας.
Η απελευθέρωση μας είναι στα δικά μας χέρια.


Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΡ)

Οι λαοί δεν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και σε μια προσωποπαγή μονοκομματική δικτατορία
Η απάντηση είναι η προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, ο αγώνας για τη λαϊκή δημοκρατία.
Το κυρίαρχο πολιτικό τοπίο στην Τουρκία είναι γεμάτο με συχνές απόπειρες και επιτυχημένα στρατιωτικά πραξικοπήματα. Το κόστος αυτών ήταν πάντα αμέτρητοι θάνατοι, βασανιστήρια, διώξεις και βιαιότατες επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
Οι προσπάθειες για να πνίξει τις εκκλήσεις των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων λαών, για δημοκρατία και ελευθερίες, με στρατιωτικά πραξικοπήματα και με μια συνακόλουθη κυρίαρχη πολιτική δεν είναι κάτι νέο.
Οι απόπειρες στρατιωτικού πραξικοπήματος δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι το αντίδοτο στην προσωποπαγή μονοκομματικής πολιτική που επιδιώκει σήμερα ο Tayyip Erdoğan και η κυβέρνηση του AKP. Επιπλέον, αυτές οι προσπάθειες θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για την ταχύτερη και πιο βίαιη εφαρμογή αυτών των πολιτικών.
Ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του ΑΚΡ, καλώντας τους υποστηρικτές τους έξω στους δρόμους «κατά των συνωμοτών», θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει αυτή την κατάσταση για να αποκαταστήσουν την κλωνισμένη φήμη τους - το αποτέλεσμα των οπορτουνισμών και της ασυνεπούς εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής - και να εφαρμόσουν τις αντιδραστικές και φασιστικές τους επιδιώξεις. Οι εικόνες με τις της αιωρούμενες λεπίδες πριονιών και τα σπαθιά, μια συγκρουσιακή στάση που θυμίζει Ισλαμικό Κράτος (IS), είναι ενδεικτικά αυτής της κατάστασης.
Είναι σαφές ότι οι πολίτες της Τουρκίας που είναι διαφορετικών εθνικοτήτων και πεποιθήσεων, συμπιέζονται σε μια θέση μεταξύ σφύρας και άκμονος, δεν μπορούν να εγκλωβιστούν σε μια επιλογή μεταξύ ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος και μιας προσωποπαγούς μονοκομματικής δικτατορίας.
Η μόνη επιλογή και ο δρόμος προς την απελευθέρωση του λαού είναι η δημιουργία μιας Τουρκίας που είναι πραγματικά κοσμική και δημοκρατική.
Η διέξοδος από αυτή την αντιδημοκρατική πολιορκία είναι η διαφύλαξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών. Η λύση είναι ο αγώνας για τη λαϊκή δημοκρατία.

HDP
Σε αυτές τις δύσκολες ημέρες προκλήσεων και κρίσεων που περνά η Τουρκία, ανεξάρτητα από τον λόγο που αυτό συμβαίνει, κανείς δεν θα πρέπει να θέτει στον εαυτό του πάνω από τη λαϊκή βούληση. 
Το HDP, από θέση αρχής, είναι αντίθετο σε οποιοδήποτε είδος πραξικοπήματος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. 
Η Τουρκία πρέπει άμεσα να αγκαλιάσει την εκδοχή μιας πλουραλιστικής και ουσιαστικής δημοκρατίας, εγχώριας και εξωτερικής ειρήνης, καθολικές δημοκρατικές αξίες και συμβάσεις. 
Δεν υπάρχει κανένας άλλο τρόπος, αλλά μόνο η υποστήριξη δημοκρατικής πολιτικής. 
Οι δύο συμπρόεδροι του HDP 
Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş

Eπαναστατικό Eργατικό Kόμμα Τουρκίας
Ο αναίμακτος εμφύλιος πόλεμος της μπουρζουαζίας είναι ποτισμένος στο αίμα!
Όχι στο στρατιωτικό πραξικόπημα!
Ούτε ίχνος υποστήριξης στον Ερντογάν και στο AKP!
Η λύση είναι να αντικατασταθεί αυτή η μάχη με ταξική πάλη!
Αυτό που συνέβη στην Τουρκία το βράδυ της 15ης Ιουλίου, βρίσκεται σε μια φάση που είναι αδύνατο να λεχθούν οι αιτίες και τ’ αποτελέσματα. Είναι ανεύθυνο και το να περιμένουμε προοδευτικά αποτελέσματα από ένα πραξικόπημα με άγνωστους πρωταγωνιστές όσο και το να καλέσουμε τις μάζες στο δρόμους με το AKP και τον Ερντογάν, όταν δε διαθέτουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης.
Τα τελευταία 13 χρόνια, η Τουρκία βιώνει έναν αναίμακτο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των φιλοδυτικών-κοσμικών και των θρησκευτικών ισλαμικών φραξιών της αστικής τάξης. Αυτός ο εμφύλιος πόλεμος μερικές φορές αναζωπυρώνεται και μερικές φορές υφέρπει λόγω άλλων αντιφάσεων. Αλλά το βράδυ της 15ης προς 16 Ιουλίου ο πόλεμος αυτός εξερράγη σκληρότατα και πήρε μια αιματηρή μορφή. Και οι δύο φράξιες είναι εχθροί της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι, ενώ οι πραξικοπηματίες θα καταστρέψουν αμέσως όλες τις ελευθερίες της εργατικής τάξης, η φράξια του Ερντογάν-ΑΚΡ θα χρειαστεί να διανύσει μεγαλύτερο δρόμο, για να συντρίψει ολοκληρωτικά αυτές τις ελευθερίες.
Η δήλωση του ΝΑΤΟ, ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η συνταγματική τάξη, είναι μέγιστη υποκρισία. Η εκτελεστική εξουσία είχε γίνει αντικείμενο σφετερισμού. Η δικαστική εξουσία είχε γίνει ο δήμιος της εκτελεστικής εξουσίας. Ο τύπος είχε σιγήσει. Η συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι υπό συνεχή επίθεση. Οι απεργίες είναι de facto παράνομες και μπορούν να γίνουν μόνο παράνομα. Το δικαίωμα στη διαδήλωση πρακτικά έχει σχεδόν καταστροφεί.
Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες ώστε η εργατική τάξη να μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Τουρκίας με τη χρήση των εναπομεινασών ελευθεριών. Θα αγωνιστούμε ενάντια στις προσπάθειες για τον περιορισμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργατικής τάξης, δείχνοντας αυτό που συνέβη ως δικαιολογία, άσχετα με το από ποιον προέρχεται και με ποια μορφή.
Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τα πυρά, καθώς και εκείνοι που λιντσαρίστηκαν, καταδεικνύουν ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση στη Συριοποίηση της Τουρκίας. Η μόνη ικανή δύναμη να εμποδίσει την Τουρκία από τη Συριοποίηση, εξακολουθεί να είναι η εργατική τάξη. Είμαστε μάρτυρες της ύψιστης σημασίας που έχει η ισχυροποίηση των ανεξάρτητων οργανώσεων της εργατικής τάξης, ώστε η εργατική τάξη να μπορεί να παρέμβει στην πολιτική.
Εξαιτίας αυτών των λόγων, είμαστε ενάντια στο πραξικόπημα. Δε δίνουμε την παραμικρή πολιτική υποστήριξη προς τον Ερντογάν ή το AKP. Δηλώνουμε ότι αυτοί που το κάνουν θα είναι υπόλογοι στην κρίση της ιστορίας.
Ζήτω η ελευθερία! Ζήτω η ταξική πάλη! Ζήτω η εργατική εξουσία!


DSiP (Επαναστατικο Σοσιαλιστικο Εργατικο Κόμμα)
Όχι στο πραξικόπημα! Αγώνας για τη δημοκρατία!
Ζούμε μια απόπειρα πραξικοπήματος τις τελευταίες ώρες.
Μια ομάδα του στρατού προσπαθεί να πάρει την εξουσία.
Τα πολεμικά αεροσκάφη πετάνε χαμηλά πάνω από την Άγκυρα. Το κτίριο της Τουρκικής Ραδιοτηλεόρασης έχει βομβαρδιστεί. Εξακολουθούν να υπάρχουν ήχοι από βόμβες που εκρήγνυνται.
Αυτοί που προσπαθούν να πάρουν την εξουσία έχουν κάνει μια ανακοίνωση στην τηλεόραση, ισχυριζόμενοι ότι εκπροσωπούν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι είναι μια συγκεκριμένη ομάδα εντός των στρατιωτικών.
Είμαστε ενάντια σε κάθε απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Όσοι συμμετέχουν θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Είμαστε μαζί με τις χιλιάδες που αντιστέκονται τα στρατεύματα.
Την ώρα που παλεύουμε ενάντια στο πραξικόπημα, πρέπει, ταυτόχρονα, να παλέψουμε ενάντια στις συνθήκες που που έδωσαν στους στρατιωτικούς το έδαφος γι ' αυτή την προσπάθεια: Οι αντιδημοκρατικές συνθήκες, οι συνθήκες του πολέμου.
Ο αγώνας ενάντια στο πραξικόπημα πρέπει να είναι μια μάχη για τη δημοκρατία, πρέπει να συνεχίσει και να μετατραπεί σε μια μάχη κατά των περιορισμών της δημοκρατίας.
Αυτοί που θέλουν να εγκαταστήσουν μια στρατιωτική χούντα δεν πρέπει να κερδίσουν!
Ο λαός θα νικήσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου