Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Για το νέο εργατικό δυστύχημα, αυτή τη φορά στα Χανιά


Νεκρός ανασύρθηκε νεαρός εργάτης, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, αφού είχε καταπλακωθεί από κλαρκ.
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε σε χώρο επιχείρησης που στεγάζεται εντός του βιοτεχνικού πάρκου.
Ο άτυχος αλλοδαπός εργάτης επιχειρούσε εργασίες φορτοεκφόρτωσης οταν καταπλακώθηκε από το μηχάνημα το οποίο τον χτύπησε στο κεφάλι.
Χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργούσε το κλαρκ ο άτυχος 25χρονος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Χανίων που παράλληλα σημειώνει ότι «οι εργοδότες οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τους και οφείλουν τόσο να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας όσο και να απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό όπου αυτό απαιτείται.»
Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Χανίων:
«Δυστυχώς για άλλη μια φορά ένας συνάδελφος εργάτης σε αρτοποιείο -ζαχαροπλαστείο στο ΒΙΟΠΑ Χανίων πάνω στον αγώνα του μεροκάματου, τραυματίστηκε θανάσιμα.
Ο συνάδελφος ήταν μετανάστης από το Πακιστάν και ήρθε στην χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο, παλεύοντας για το μεροκάματο.
Ο άτυχος συνάδελφος δεν είχε την απαραίτητη άδεια για τον χειρισμό του μηχανήματος (κλαρκ) το οποίο και τον καταπλάκωσε. Επιτέλους πρέπει να καταλάβουν οι εργοδότες ότι οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τους και οφείλουν τόσο να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας όσο και να απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό όπου αυτό απαιτείται.
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν καθημερινά τις κυβερνητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, χάρη της δημοσιονομικής «προσαρμογής» και της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων. Πολιτικές που επέβαλαν εντατικοποίηση της εργασίας, κουτσούρεψαν μισθούς, διέλυσαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, εκτόξευσαν στα ύψη την ανεργία και τη μαύρη εργασία, αποδυνάμωσαν τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, κι έστρωσαν με κάθε τρόπο το έδαφος στα ντόπια και ξένα κερδοσκοπικά συμφέροντα ώστε να παρελαύνουν πάνω στη φτωχοποίηση και στην εξαθλίωση των εργαζομένων και του λαού μας.
Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων δεν θα πάψει ν’ αγωνίζεται για την ανατροπή αυτών των βάρβαρων πολιτικών που γύρισαν τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα έναν αιώνα πίσω.
Η πρώτιστη όμως και κυρίαρχη διεκδίκηση στον αγώνα μας αυτό, θα είναι πάντοτε το ιερό και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων να επιστρέφουν σώοι και αβλαβείς πίσω στην οικογένειά τους, μετά τη δουλειά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου Ν. Χανίων εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου.
Ευχόμαστε για άλλη μία φορά να είναι το τελευταίο εργατικό ατύχημα.»

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ εκφράζει την οργή της για το νέο εργατικό ατύχημα που συνέβη στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων. Αφού υπενθυμίζει ότι «τον τελευταίο καιρό τα εργατικά ατυχήματα τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο στην Κρήτη», τονίζει: 
«Είναι φανερό πλέον πως για να διασφαλιστούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου οι εργοδότες, πέρα από τα μεροκάματα πείνας, θεωρούν πολυτέλεια και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Η εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος των εργαζομένων για "να βγει η δουλειά" πιο γρήγορα, οι ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού, οι μειωμένοι έλεγχοι για την υγεία και την ασφάλεια, αλλά και η έλλειψη των απαραίτητων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών είναι οι παράγοντες που καθημερινά εργαζόμενοι θυσιάζουν τη ζωή τους για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες τόσο για την κατάσταση στις Επιθεωρήσεις Εργασίας όσο και για το γεγονός ότι ανοίγοντας τον εργασιακό νόμο θα ξεθεμελιώσει κάθε κατάκτηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος. Η πάλη για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς αφορά πρώτα απ' όλα τις ζωές μας».
Η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: 
Άμεσα να γίνει διερεύνηση των αιτιών του εργατικού ατυχήματος.
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθεί κανένα ατύχημα.
Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του εργαζόμενου.
Να γίνονται τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.
Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου