Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Γαλλία: Η κυβέρνηση παρακάμπτει ξανά τη Βουλή για τα εργασιακά


Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους, για 12η φορά σε διάστημα 4 μηνών ενάντια στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. H γαλλική κυβέρνηση επικαλέστηκε τις ειδικές εξουσίες που της αναγνωρίζει το γαλλικό Σύνταγμα προκειμένου να παρακάμψει για μία ακόμη φορά την ψηφοφορία των βουλευτών και να πετύχει την έγκριση του νομοσχεδίου.
Πρόκειται για το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος που επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο, ώστε να αποφύγει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και το νομοσχέδιο να πάρει το πράσινο φως, εφόσον δεν κατατεθεί πρόταση μομφής μέσα σε 24 ώρες.
Τα κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης, οι Ρεπουμπλικάνοι, ξεκαθάρισαν ότι δεν σκοπεύουν να καταθέσουν τέτοια πρόταση, ενώ και τα κόμματα της Αριστεράς δεν δείχνουν να μπορούν να συγκεντρώσουν τον αριθμό των 58 βουλευτών που απαιτούνται.
Η απόφαση του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, την οποία ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ολιβιέ Φορ, καταδικάστηκε αμέσως από στελέχη των Σοσιαλιστών που δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους για το νομοσχέδιο και τα οποία προειδοποίησαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνηση λιγότερο από έναν χρόνο από τις προεδρικές εκλογές.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι διαμαρτυρίες των Γάλλων πολιτών. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια διαδήλωση που, όπως αναγνώρισαν οι συνδικαλιστές, είναι η τελευταία πριν από την περίοδο των θερινών διακοπών.
περισσότερα:ert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου