Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Εργαζόμενοι υπό διωγμό στην Τουρκία, για “συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας”


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ μπορεί να λέει ότι το κύμα διώξεων στην Τουρκία φθάνει στο τέλος του,αλλά αυτά που συμβαίνουν στην γειτονική χώρα είναι ασύλληπτα!
Ακόμη και υπάλληλοι της αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines απολύονται!
Σύμφωνα με το ΑΠΕ η κρατική αεροπορική εταιρία της Τουρκίας, η Turkish Airlines, απέλυσε περισσότερους από 100 υπαλλήλους, περιλαμβανομένων ορισμένων στελεχών και πληρωμάτων καμπίνας, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων από κρατικούς θεσμούς των υποστηρικτών μιας απόπειρας πραξικοπήματος, ανέφεραν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Οι απολύσεις από τον εθνικό αερομεταφορέα έγιναν αργά χθες βράδυ έπειτα από πληροφορίες ότι οι υπάλληλοι συνδέονταν με το θρησκευτικό κίνημα το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση στις 15 Ιουλίου, ανέφερε η εφημερίδα Sabah.
Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, συλλάβει ή θέσει υπό έρευνα περισσότερους από 60.000 στρατιώτες, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου
Εξάλλου, η εταιρία τηλεπικοινωνιών Turk Telekom, όπου το κράτος κατέχει μερίδιο 30%, απέλυσε την Παρασκευή 198 υπαλλήλους για “συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας” και ανέφερε πως ορισμένα εκτελεστικά στελέχη κλήθηκαν από εισαγγελείς για κατάθεση σε σχέση με τις έρευνες που διεξάγονται για το πραξικόπημα, σύμφωνα με μηνύματα που στάλθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πογκρόμ και κατά δημοσιογράφων

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης κατά 42 δημοσιογράφων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, στο πλαίσιο του άνευ προηγουμένου πογκρόμ που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία κατά του στρατού, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης.
Μεταξύ των 42 περιλαμβάνεται η Ναζλί Ιλιτσάκ, σημαντική προσωπικότητα του δημοσιογραφικού κόσμου της Τουρκίας, η οποία είχε αποπεμφθεί από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah το 2013 διότι επέκρινε υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς, σύμφωνα με το NTV CNN Turk. Γεννημένη το 1944, η Ναζλί Ιλιτσάκ ίδρυσε τον περασμένο χρόνο εφημερίδα, την Ozgur Dusunce (Ελεύθερη Γνώμη).
Σήμερα δεν βρισκόταν στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη και πιθανόν να βρίσκεται σε διακοπές στην περιοχή του Αιγαίου, γράφει η εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη τον αντιτρομοκρατικό εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης Ιρφάν Φιντάν.
Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι «τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν το πραξικόπημα, ραδιοτηλεοπτικά ή άλλα, θα πληρώσουν το τίμημα».
«Τον λεν οι νόμοι, το λέει το δίκαιο, τα μέσα ενημέρωσης έχουν υποχρέωση να τηρούν τον νόμο», προειδοποίησε ο Ερντογάν απαντώντας στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το άνευ προηγουμένου πογκρόμ.
Τον Μάρτιο, η εφημερίδα Zaman και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan κατασχέθηκαν και η διεύθυνσή τους πέρασε σε κρατική διοίκηση.
Σήμερα το πρωί, η τουρκική αστυνομία εισέβαλε σε στρατιωτική σχολή ης Κωνσταντινούπολης, όπου συνελήφθησαν 40 άνθρωποι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
πηγη:militaire

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου