Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Προκλητικές αξιώσεις του «σύμμαχου» ΣΕΒ για τα Εργασιακά.


Τις προκλητικές αξιώσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για τα Εργασιακά προβάλει ο πρόεδρός του, Θεόδωρος Φέσσας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ζητά εμπόδια ή και κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, ομαδικές απολύσεις, επιχειρησιακές συμβάσεις, διατήρηση των μισθών σε επίπεδα φτώχειας με εκφοβισμό των εργαζόμενων με τον εφιάλτη της ανεργίας και όχι επαναφορά της διαιτησίας γιατί «νοθεύει την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων». 

Προτεραιότητα το πλήγμα στις απεργίες

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ θέτει την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ως προτεραιότητα για τα Εργασιακά της δεύτερης αξιολόγησης, λέγοντας συγκεκριμένα: «Οι ρυθμίσεις σχετικά με τις απεργίες και ο συνδικαλιστικός νόμος πάσχουν σε άλλα σημεία, που πρέπει να προταχθούν ως προτεραιότητες στην επικείμενη διαπραγμάτευση, όπως είναι η υπερβολική προστασία των συνδικαλιστών, οι συνδικαλιστικές άδειες και η καταβολή της αμοιβής τους από τον εργοδότη, καθώς και θέματα σχετιζόμενα με την αντιπροσωπευτικότητα. Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν κατά προτεραιότητα». Με σαφή τρόπο ο Θ. Φέσσας ζητά να περιοριστεί έως και να καταργηθεί το δικαίωμα της απεργίας στο όνομα της αντιπροσωπευτικότητας στη λήψη μιας απόφασης για απεργία, ενώ για το «λοκ αουτ» αναφέρει πως «οπωσδήποτε, είναι ένας τρόπος άμυνας απέναντι σε καταχρηστικές απεργίες, αλλά δεν είναι η λύση».

Ομαδικές απολύσεις όπως σε όλη την ΕΕ

Για τις ομαδικές απολύσεις ζητά να καταργηθεί η απαιτούμενη έγκριση τους από τον υπουργό Εργασίας, καθώς όπως αναφέρει, «η ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις εφαρμόστηκε στη χώρα μας με την ελληνική πατέντα να παρεμβάλλεται το υπουργείο Εργασίας, το οποίο εγκρίνει ή όχι αυτές τις αποφάσεις. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Ευρώπη» και προσθέτει: «Συνεπώς, επί της αρχής καλό είναι να υιοθετηθούν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες ως έχουν και να εστιάσουμε την προσοχή μας στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα προσελκύσουν σοβαρές επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν καλές θέσεις εργασίας». Η τοποθέτηση του προέδρους του ΣΕΒ είναι μια ακόμα απόδειξη ότι οι «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ, που επικαλείται η κυβέρνηση, διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τις μαζικές απολύσεις.

«Οι χαμηλοί μισθοί βοήθησαν τις επιχειρήσεις»

Οι μισθοί πείνας πρέπει να διατηρηθούν κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ υπό το φόβο της ανεργίας. Δήλωσε πως«τα 586 ευρώ δεν αρκούν για την επιβίωση μίας οικογένειας. Παρόλα αυτά, για το ένα εκατομμύριο ανέργους, ασφαλώς, θα ήταν καλύτερο να έχουν μία χαμηλή αμοιβή, αντί να ζουν έναν παρατεταμένο εφιάλτη». Προσθέτει ότι «οι μέχρι σήμερα αλλαγές στα Εργασιακά είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση μισθών, γεγονός αναπόφευκτο όταν το ΑΕΠ βυθίζεται τόσο πολύ και απότομα» και πως «οι χαμηλοί μισθοί βοήθησαν πολλές επιχειρήσεις που κινδύνευαν, να επιζήσουν».
Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ το ζητούμενο πλέον δεν είναι οι μισθοί που ήδη έχουν μειωθεί δραματικά, αλλά οι επενδύσεις λόγων και των χαμηλών μισθών, λέγοντας «λέμε όχι στη συμπίεση μισθών και υποστηρίζουμε επενδύσεις που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες διεθνώς ανταγωνιστικά, που δίνουν δουλειές και αιμοδοτούν τα δημόσια έσοδα».

Όχι σε διαιτησία και Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας

Για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δηλώνει πως «όσο η χώρα μας βρίσκεται σε πρόγραμμα, είναι πιθανόν να μην είναι εφικτή η επαναφορά της ΕΓΣΣΕ» και τάσσεται υπέρ των επιχειρηματικών συμβάσεων που επέφεραν μειώσεις μισθών, λέγοντας ότι «η πρόταση του ΣΕΒ είναι να υπερισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις στο επίπεδο της επιχείρησης». Τάσσεται κατά της επαναφορά της διαιτησίας ισχυριζόμενος ότι «η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων νοθεύεται δραστικά στην Ελλάδα από τη λειτουργία του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας» και επικαλείται τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία (ILO) που η κυβέρνηση εμφανίζει ως εγγυητή των εργασιακών, λέγοντας ότι «η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) κρίνει ότι η υποχρεωτική διαιτησία είναι αντίθετη προς τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας. Τα αρμόδια όργανα του ILO έχουν κρίνει ότι η ελληνική υποχρεωτική διαιτησία είναι αντίθετη προς την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Σε 2-3 χρόνια νέα «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού

Σημειώνει ότι το Ασφαλιστικό πρέπει να αλλάξει και πάλι έτσι ώστε να προσαρμοσθεί στα νέα εργασιακά, μισθολογικά και οικονομικά δεδομένα. Αναφέρει πως «ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που καλύπτει μόνο δημοσιονομικούς στόχους και δεν προσαρμόζεται στα δεδομένα του 21ου αιώνα, δεν είναι βιώσιμη». Αναφέρει πως «πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε το ασφαλιστικό σύστημα σαν μηχανισμό αναδιανομής και να το δούμε σαν εργαλείο ανάπτυξης» και προσθέτει πως «αν δεν δούμε συνταρακτικές αλλαγές στην οικονομία, ίσως χρειαστεί και άλλη "μεταρρύθμιση" σε 2-3 χρόνια».
πηγη:902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου