Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Το ζωντανό Άγαλμα της Ελευθερίας


Το γύρο του κόσμου κάνει και συγκλονίζει η φωτογραφία της νεαρής διαδηλώτριας στη Λουιζιάνα, που με την ομορφιά και τη χάρη της αψηφά τους μαινόμενους αστυνομικούς και το μαινόμενο σύστημα της εξουσίας που τους οπλίζει.
Στο πάνθεον των ιστορικών, των εμβληματικών φωτογραφιών θα συμπεριληφθεί αυτή η εικόνα από μια διαδήλωση στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα, όπου ένας νεαρός μαύρος δολοφονήθηκε από αστυνομικούς την περασμένη Τρίτη. Η φωτογραφία τραβήχτηκε χθες από έναν επαγγελματία φωτογράφο στη διάρκεια άλλης μιας διαδήλωσης διαμαρτυρίας του κινήματος Βlack Lives Matter.
Μια νέα γυναίκα ξεκομμένη από το πλήθος, με γυαλάκια, ίσιες γόβες κι ένα καλοκαιρινό φόρεμα που ανεμίζει ελαφρά. Κορδονάκια στη γυμνή της πλάτη. Ακίνητη, με το κεφάλι ψηλά. Η αυτοπεποίθηση και η ηρεμία της έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με την ένταση που κυριαρχεί στο αριστερό μέρος της εικόνας.
Κυρίως όμως η 28χρονη Lesha Evans (όπως είναι το όνομά της) δεν δείχνει να φοβάται, δεν μοιάζει ούτε θύμα ούτε κατατρεγμένη. Αυτό που προκαλεί την εξουσία δεν είναι η στάση του σώματός της, αλλά η αλήθεια και το δίκιο του αγώνα της που είναι αγώνας των πολλών. Η Lesha είναι νοσοκόμα, μητέρα και ακτιβίστρια, κάτοικος της Νέας Υόρκης.
Η αισθητική δεν είναι μόνο η ηθική του μέλλοντος. Είναι και η ηθική του παρόντος. Η Leshia Evans, η κοπέλα της φωτογραφίας είναι πιο όμορφη από το Άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Είναι το ζωντανό άγαλμα της ελευθερίας, της αντίστασης στη βία και το φόβο.
πηγη:mao

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου