Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Η βιομηχανία μόδας φυλακίζει εργάτριες/τες σε εργοστάσια-φυλακές

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε από μια ΜΚΟ που ασχολείται με τα εργασιακά δικαιώματα, πάνω από το 80% των ανθρώπων που εργάζονται στα έτοιμα ενδύματα στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας, είναι μετανάστες. Πολλοί από αυτούς δεν μιλούν καν τη γλώσσα και έχουν δυσκολία στο να βρουν στέγη, κάτι το οποίο τα εργοστάσια ενδυμάτων το εκμεταλλεύονται και τους προσφέρουν στέγη. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι φιλοξενούμενοι είναι πλέον σκλάβοι και οι συνθήκες είναι τραγικές, με τους ανθρώπους που ζουν εκεί να βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση και να μην τους επιτρέπεται να φύγουν.
Μεγάλες εταιρείες ένδυσης όπως οι H&M, C&A, Tommy Hilfiger, Inditex (Zara), Gap και άλλες, κατέχουν εργοστάσια στην περιοχή τα οποία απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι γυναίκες που αναγκάζονται να μένουν στους ξενώνες που τους παρέχουν τα εργοστάσια, κάτω από άθλιες συνθήκες. Σε πολλές περιπτώσεις δεν τους επιτρέπεται η έξοδος από τον ξενώνα παρά μόνο για να πάνε στο εργοστάσιο και 2 ώρες ανά εβδομάδα για να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια. Δίνουν λόγο στους φρουρούς των ξενώνων και όλες τους οι κινήσεις καταγράφονται.
Ενώ στους εργάτες επιτρέπεται η χρήση τηλεφώνων ώστε να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους, δεν τους επιτρέπεται να μιλήσουν με εργατολόγους ή οποιονδήποτε ασχολείται με εργασιακά δικαιώματα. Με αυτόν τον τρόπο πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης μιας και πολλοί ξενώνες έχουν κατηγοριοποιήσει τους μετανάστες εργάτες αναλόγως με την περιοχή προέλευσης τους και τους πληρώνουν λιγότερο.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές, με το παράδειγμα ενός ξενώνα που τροφοδοτεί εργοστάσιο της H&M να μην παρέχει κουζίνες στους φιλοξενούμενους, να μην έχει σταθερή ροή νερού και να έχει ένα μπάνιο ανά 14 άτομα. Το τραγικότερο δε είναι ότι οι εργάτες πληρώνουν για να ζουν σε αυτές τις τρώγλες.
Οι εταιρείες με τη σειρά τους (H&M, Inditex και C&A) εφαρμόζουν τη συνήθη πρακτική του να ρίχνουν στάχτη στα μάτια με το να ισχυρίζονται ότι συνεργάζονται με τα τοπικά εργατικά συνδικάτα ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες, ενώ η PVH στην οποία ανήκει ο Tommy Hilfiger τρέχει τη δική της ανεξάρτητη έρευνα.
Με πληροφορίες από Quartz
Για το Kollect: Άντα Κακλαμάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου