Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ...ανακοινώσεις

Πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε μονάδα των ΕΛΠΕ στη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε μία παλιά μονάδα, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις. Τρεις εργαζόμενοι, σε κρίσιμη κατάσταση καθώς φέρουν εγκαύματα σε όλο τους το σώμα, μεταφέρθηκαν στο Αττικό Νοσοκομείο. Επίσης, άλλοι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο.



ανακοίνωση της ΟΕΧΒΕ(ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων χημικής βιομηχανίας Ελλάδος)
"ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ
Όσο οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν κεφάλαια για λήψη μέτρων ασφάλειας, όσο η λογική είναι συνεχής μείωση του κόστους παραγωγής, ΟΣΟ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΝΟΥΝ «ΠΑΡΤΥ» χρησιμοποιώντας εργαζόμενους χωρίς εκπαίδευση και δικαιώματα και όσο η πολιτεία δεν κάνει το καθήκον της, τα εργατικά ατυχήματα σαν αυτό που έγινε σήμερα στα ΕΛΠΕ θα επαναλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι θα είναι τα θύματα στο βωμό του κέρδους των επιχειρήσεων πληρώνοντας δυσανάλογο κόστος.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στα θύματα του νέου αυτού εργατικού ατυχήματος που έγινε σήμερα στα ΕΛΠΕ και ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να γίνουν όλοι γρήγορα καλά και να επιστρέψουν υγιείς στις οικογένειές τους. 
Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας στις Χημικές Βιομηχανίες όπου παρά τις ιδιαίτερα επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, η πολιτεία διά του ανεκδιήγητου κ. Κουτρουμάνη έδειξε να μην αναγνωρίζει στοιχειωδώς αυτές τις συνθήκες, με την εξαίρεση πολλών κατηγοριών εργαζομένων στις επιχειρήσεις της Χημικής Βιομηχανίας από τα ΒΑΕ. 
ΑΙΣΧΟΣ ! 
Καλούμε το ΣΕΠΕ να δείξει μεγαλύτερη αυστηρότητα για τα μέτρα ασφάλειας και να εξασκήσει πίεση στις εταιρείες να εφαρμόζουν τους νόμους γιατί πολλές φορές διαπιστώνουμε έλλειψη του ανάλογου ενδιαφέροντος. 
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ !". 


Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια
Το σημερινό πολύ σοβαρό περιστατικό που συνέβη στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, αποτελεί μία ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της επικινδυνότητας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σε μια ούτως ή άλλως από την φύση της, επικίνδυνη εργασία. Η σκέψη του Δ.Σ. και όλων των συναδέλφων εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, είναι αυτή τη στιγμή στους 6 (έξι) συναδέλφους που δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης στις ΜΕΘ των νοσοκομείων που έχουν μεταφερθεί.
Το Δ.Σ. του ΠΣΕΕΠ απαιτεί να δοθούν άμεσα διευκρινήσεις για το περιστατικό, να εξεταστεί ενδελεχώς αν τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας και προκηρύσσει 24ωρη γενική απεργία δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψει την είσοδο στις εγκαταστάσεις σε οποιονδήποτε που δεν έχει σχέση με τη διερεύνηση του συμβάντος και την ασφάλεια των υπολοίπων συγκροτημάτων. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η πορεία της υγείας των συναδέλφων μας. Οι τυχόν παραλείψεις και οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν.
Καλούμε τη Διοίκηση της Εταιρείας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας σε όσους εργάζονται στα Διυλιστήρια. Σημασία έχει η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων και όχι η ευημερία των αριθμών.
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ


ανακοίνωση του ΠΑΜΕ 
«Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα έγινε σήμερα στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, που έστειλε εργάτες σοβαρά τραυματισμένους στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση.
Έχουν γίνει καθεστώς οι εργολαβίες που χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενους εργάτες με το κομμάτι, με άθλιες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες χωρίς μέτρα ασφάλειας της ζωής τους. Με εντατικοποίηση της δουλειάς, με ατέλειωτες ώρες και μεροκάματα φτώχειας. Θέλουν τους εργάτες αναλώσιμους. Δεν τους νοιάζει αν θα γυρίσουν στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους, στα παιδιά τους, αν θα γυρίσουν όρθιοι ή στο αναπηρικό καροτσάκι.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης που θεριεύει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και στο χώρο των πετρελαίων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των μέτρων που πάρθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που κατακρεούργησαν την όποια προστασία υπήρχε στην ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων, της υγείας κλπ. Τέτοια μέτρα θα περιέχει και η νέα συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα αποδείχνει για μια ακόμη φορά ότι δεν συμβαδίζουν κέρδη και δικαιώματα εργαζομένων, ακόμα και η ζωή τους.
Η εργατική τάξη μπορεί να βάλει φρένο στην πολιτική που γεννά τα εργοδοτικά εγκλήματα. Να μη δείχνει καμιά ανοχή και με ταξική αλληλεγγύη να οργανώσει την πάλη της και να απαιτήσει μέτρα για την ασφάλεια της ζωής της».

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο έγκλημα στα ΕΛΠΕ, εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργάτες και την ευχή οι τραυματίες γρήγορα να γυρίσουν στις οικογένειες και τις δουλειές τους. Και αυτό το εργοδοτικό έγκλημα ήρθε ως αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας και εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, που θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους της εργοδοσίας. Παρά την αύξηση της κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια, στον όμιλο ΕΛΠΕ εντείνεται η εργολαβοποίηση, με στόχο την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα από "φθηνούς" εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.
Ο αριθμός μόνιμων εργαζομένων μειώθηκε από το 2007 έως το 2013 κατά 29%, αντίθετα αυξάνεται το προσωπικό με άλλες μορφές εργασίας. Οι εργάτες στους εργολάβους δούλευαν για λίγα ευρώ την ώρα. Τα σωματεία επανειλημμένα έχουν καταγγείλει ότι η εταιρεία, κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος, έχει προχωρήσει στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην καταστρατήγηση μέτρων ασφαλείας, με σοβαρές καθυστερήσεις ακόμα και στις εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων.
Απαιτούνται τώρα σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλους τους τόπους δουλειάς, με μόνιμη σταθερή δουλειά και εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Τρεις εργαζόμενοι, που χαροπαλεύουν, καθώς φέρουν εγκαύματα σε όλο τους το σώμα, και άλλοι τρεις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός ενός ακόμα εργοδοτικού εγκλήματος στα Ελληνικά Πετρέλαια στον Ασπρόπυργο. Το ατύχημα εκδηλώθηκε όταν πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στις 8.20 περίπου το πρωί σε μονάδα των ΕΛΠΕ στη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε μία παλιά μονάδα, όπου σημειώθηκε έκρηξη.
Λίγες ημέρες μετά τις «επίσημες» εκδηλώσεις για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασία, η έκρηξη στα ΕΛΠΕ και τα έξι θύματά της φέρνουν με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες εργασίας ακόμα και στις πιο «σύγχρονες» και κερδοφόρες επιχειρήσεις. Τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προστασίας για τους εργάτες είναι «κόστος» που βαραίνει την «ανταγωνιστικότητα» των καπιταλιστών. Σημαντικές είναι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που διέλυσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καταβαράθρωσαν τα μεροκάματα, έσπειραν παντού την ανεργία, με αποτέλεσμα να εμπεδωθεί η εργοδοτική αντίληψη ότι «τα μέτρα ασφαλείας είναι «πολυτέλεια» στις μέρες μας»…
Από την άλλη, το γεγονός ότι τα θύματα ανήκουν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε εργολαβικό συνεργείο –ανάμεσά τους είναι και μετανάστες εργάτες- με ωράριο εργασίας πολύ πάνω από το νόμιμα προβλεπόμενο, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι εργολάβοι που επινοικιάζουν οι επιχειρήσεις,υποχρεώνουν τους εργάτες να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες με πενιχρά μεροκάματα.
Οι ευθύνες της εργοδοσία των ΕΛΠΕ για το νέο έγκλημα είναι βαρύτατες. Πολύ περισσότερο δε που πρόκειται για μια εταιρεία που το 2013 ήταν στις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες με αυξημένο κύκλο εργασιών 8,9 δισ. ευρώ, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, κατέγραψε την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία όλων των εποχών! Τα κέρδη ανήλθαν σε  417 εκατ. ευρώ έναντι 178 εκατ. ευρώ το 2013.
Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση καλεί τους εργαζόμενους και το ταξικό εργατικό κίνημα να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα απαιτώντας:
Όχι άλλο εργατικό αίμα στη μηχανή παραγωγής κερδών για το κεφάλαιο
Να πληρώσει η εργοδοσία για το νέο έγκλημα στα ΕΛΠΕ
Το κεφάλαιο να υποχρεωθεί να πληρώσει για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς.
Να καταργηθεί το καθεστώς των εργολαβικών συνεργείων μέσα στις επιχειρήσεις. Ίσα εργατικά δικαιώματα και μισθοί για όλους τους εργάτες.


Δηλώσεις του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρη Πουλικόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου