Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Καθαριστών-στριών Δημοσίων Σχολείων & Εργολαβικών Συνεργείων

http://www.candianews.gr/wp-content/uploads/2014/02/kauar.jpgΣυναδέλφισσες συνάδελφοι, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15 Απριλίου σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των πρωτοβάθμιών σωματείων στην καθαριότητα των δημοσιών σχολείων και εργολαβικών συνεργείων με την συμμέτοχή επιτροπών αγώνα και εργαζομένων του κλάδου μετά από πρόσκλησή της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον κλάδο που διαμορφώνονται ως εξής:

Σε ότι αφορά τους συναδέλφους στα εργολαβικά συνεργεία: οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες καθαριότητας έχουν πλέον αναλάβει την καθαριότητα του συνόλου των δημοσιών κτηρίων και ιδιωτικών χώρων, και παραβιάζοντας ακόμα και αυτά ελάχιστα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει μετατρέπουν την εργασία σε κόλαση για τους εργαζόμενους. Δυο-τρείς εταιρίες με μονοπωλιακά χαρακτηριστικά αναλαμβάνουν όχι μόνο την καθαριότητα αλλά και την φύλαξη των δημοσιών κτηρίων, καταστρατηγούν τις συμβάσεις με τις οποίες ανέλαβαν τα έργα και προσλαμβάνουν λιγότερο προσωπικό από αυτό που αναφέρουν οι συμβάσεις, με αποτέλεσμα να εντατικοποιούν στο έπακρο την εργασία των συναδέλφων και να τους οδηγούν στην εξόντωση για να βγάζουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.
Σε ότι αφορά τους συναδέλφους στα δημόσια σχολεία :
Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η αναστολή που είχε δοθεί σε διάταξη του Καλλικράτη και προέβλεπε ότι «οπού το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί τότε η κάλυψη των θέσεων θα γίνεται με συμβάσεις που θα συνάπτουν οι Δήμοι» λήγει τον Ιούνιο του 2015. Με βάση το νόμο 4186/2013 άρθρο 50 παρ.1. Όπως ορίζει η 2η παράγραφος του ίδιου άρθρου "για το διδακτικό έτος 2015-2016 οι συμβάσεις θα καταρτίζονται από τους οικείους δήμους και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία". Πράγμα που σημαίνει ότι οι θέσεις θα προκηρυχτούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία οι 8.500 εργαζόμενοι που δουλεύουν στα σχολεία τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.
Σε αυτή τη λογική μια σειρά από δήμους έσπευσαν να εκκινήσουν τις διαδικασίες για την προκήρυξη των θέσεων όπως έκανε ο δήμος Λαρισαίων αλλά και άλλοι δήμοι.
Η καταβολή των δεδουλευμένων καθυστερεί και φτάνει ως και τους 4 με 5 μήνες καθώς η κυβέρνηση καθυστερεί να αποστείλει τις πιστώσεις στους δήμους και πολλοί δήμοι με την σειρά παρ' ότι είναι οι εργοδότες μας αρνούνται να καταβάλουν τα δεδουλευμένα.
Η συντονιστική επιτροπή εκτιμά ότι ο αγώνας των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων πρέπει να έχει δύο μέτωπα : Σε τοπικό επίπεδο απέναντι στις δημοτικές αρχές και απέναντι στην συγκυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με κυρίαρχο αίτημα όχι μόνο την ανανέωση των συμβάσεων για τη επόμενη σχολική χρονιά άλλα την μετατροπή όλων των συμβάσεων σε καθεστώς αορίστου χρόνου, για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη και σταθερή εργασίας χωρίς όρους.
Στα πλαίσια αυτά πρέπει να απαιτούμε από τους δήμους να πάρουν αποφάσεις για την ανανέωση των συμβάσεων και την έκδοση ψηφισμάτων με τα οποία να ζητούν από την κυβέρνηση την μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου .(όπως έκαναν οι δήμοι Χαϊδαρίου, Πάτρας και Πετρούπολης).
Με το παραπάνω πλαίσιο αιτημάτων οι διοικήσεις των σωματείων μας πραγματοποίησαν στις 15 Απρίλη παράσταση διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών Γ. Κατρούγκαλο ζητώντας την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός ήταν σαφέστατος είπε στις διοικήσεις των σωματείων ότι δεν είναι στις προθέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η μονιμοποίηση, εισπράττοντας από την πλευρά του γενικόλογες υποσχέσεις και ευχές.
Η ευθύνη εδώ και χρόνια για να διεκδικήσουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας για ζωή με αξιοπρέπεια πέφτει στους ώμους μας αφού η πλειοψηφία της διοίκησης της ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ) αποφεύγει συστηματικά να προτάξει ως κυρίαρχο αίτημα του κλάδου την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και αρκείτε στο να μεθοδεύει μαζί με τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και την σημερινή την παράταση της εργασιακής μας ομηρίας με τις συμβάσεις ανάθεσης έργου.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο στην καθαριότητα να μην αποδεχτεί την όποια παράταση της εργασιακής του ομηρίας με την μορφή της ανανέωσης των συμβάσεων και την επόμενη σχολική χρονιά .
Καμία αναμονή, Ενωμένοι και χωρίς αυταπάτες να διεκδικήσουμε την μόνη ρεαλιστική λύση που είναι η μονιμοποίηση όλων των καθαριστών/στριων και απαντάει τόσο στις εργασιακές μας ανάγκες όσο και στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων.
Τώρα πρέπει να απαιτήσουμε από την Συγκυβέρνηση που αποδεικνύετε μόνο στα λόγια φιλολαϊκή να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.
Το συντονιστικό σας καλεί να πραγματοποιήσετε διοικητικά συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Για να δυναμώσει ο αγώνα μας, απαντάμε παίρνοντας μέρος στην μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι επιτροπές αγώνα την Τετάρτη 6 Μαΐου στις 13:00μμ στο υπουργείο Εσωτερικών.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
     Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
     Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές.
     Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτήριο (Νοσοκομεία , πανεπιστήμια ,κ.α).
     Να φύγουν οι εταιρείες καθαρισμού και τα συνέργεια - εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτήριο και υπηρεσία, να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος με πλήρη και σταθερή εργασία.
     Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/στριων για καθαρά σχολεία.
     Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
     Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο
     Καμία σύμπραξη του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου