Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Θερμοκήπιο «ατυχημάτων» οι όροι δουλειάς. Εργάτες σακατεύτηκαν ή έχασαν τη ζωή τους

Το χτεσινό ατύχημα στα ΕΛΠΕ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η μείωση του μόνιμου προσωπικού, η ραγδαία εργολαβοποίηση, η αύξηση των υπερωριών και το σύστημα των βαρδιών αυξάνουν την επικινδυνότητα της εργασίας σε μια επιχείρηση όπως είναι τα διυλιστήρια.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Οι μόνιμοι εργαζόμενοι, το 2003, έφθαναν τους 2.700 και σήμερα υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1.600! Αντίστροφα, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε εργολάβους υπολογίζονται στους 700. Αύξηση έχει σημειωθεί και στις υπερωρίες, που το 2005 ήταν 336 χιλιάδες ώρες και το 2008 σχεδόν 483 χιλιάδες ώρες! Τα ΕΛΠΕ λειτουργούν με πέντε βάρδιες (οι τρεις δουλεύουν και δύο έχουν ρεπό), που σημαίνει εντατικοποίηση της δουλειάς.
Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, καθεστώς έχουν γίνει η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, το εξοντωτικό ωράριο, τα 12ωρα και η υποχρεωτική εργασία τις μέρες των ρεπό, η χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας, η έλλειψη στοιχειωδών υλικών και εργαλείων. Αυτές οι συνθήκες δουλειάς έχουν συμβάλει στα «ατυχήματα» που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία ενδεικτικά μόνο καταγράφει ο «Ριζοσπάστης»:
  • 5/6/2009 - Εγκαταστάσεις ΕΛΠΕ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Σε εργασίες συντήρησης της νησίδας των ΕΛΠΕ, όπου δένουν τα πετρελαιοφόρα, ένα ρυμουλκό, στη διάρκεια ελιγμών, έπεσε πάνω σε τμήμα των λιμενικών εγκαταστάσεων και συνέθλιψε τον 61χρονο Γιάννη Πανάγο.
  • 20/8/2009 - Διυλιστήρια ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Ο 28χρονος εργάτης Παναγιώτης Λίγκος, χειριστής παραγωγής στις εγκαταστάσεις, έπεσε στο κενό από ύψος περίπου 5 μέτρων και βρήκε ακαριαίο θάνατο.
  • 27/6/2012 - ΕΚΟ ΑΒΕΕ, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης (θυγατρική ομίλου ΕΛΠΕ). Ο Χρήστος Ξηρομερίτης τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από εξάρτημα μηχανήματος που εκτοξεύτηκε με μεγάλη πίεση.
  • 19/6/2013 - Διυλιστήρια ΕΛΠΕ Ελευσίνας. Μετά από προσπάθεια απόφραξης αποστραγγιστικού σε βάνα πίεσης έφυγε με πίεση πίσσα (340 βαθμών) στο πρόσωπο και στο χέρι εργαζόμενου. Την ίδια μέρα, τραυματίστηκε και ένας εργαζόμενος στη διακίνηση, την ώρα που πήγε να πάρει δείγματα από δεξαμενή.
  • 23/6/2013 - Διυλιστήρια ΕΛΠΕ Ελευσίνας. Εργάτης οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με σημάδια εξουθένωσης.
  • 27/9/2013 - Διυλιστήρια ΕΛΠΕ Ελευσίνας. Ο μεταλλεργάτης Β. Φ., που εργαζόταν σε εργολάβο, κατά τη διάρκεια εργασιών πάνω σε εναλλάκτη έπεσε με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
  • 11/10/2013 - Διυλιστήρια ΕΛΠΕ Ελευσίνας. Κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού φίλτρου, ζεστό προϊόν έπεσε πάνω σε τρεις εργολαβικούς εργάτες, με αποτέλεσμα ο ένας να υποστεί εγκαύματα στα πόδια.
  • 17/1/2014 - ΕΛΠΕ. Τρεις εργαζόμενοι διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο «Αττικόν», στην προσπάθειά τους να σβήσουν φωτιά που ξέσπασε σε μονάδες των ΕΛΠΕ, από διαρροή εύφλεκτου υλικού...πηγή:rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου