Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Κλειδωμένοι σαν τα ποντίκια… βρέθηκαν εργαζόμενοι, σε επιχείρηση στον Βόλο.

http://www.taxydromos.gr/data/news/14306583161399144247.jpg 
Το κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της Επιθεώρησης Εργασίας πριν από λίγες μέρες σύμφωνα με πληροφορίες «έβγαλε λαβράκι» σε περιοδεία στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Κλειδωμένοι σαν τα ποντίκια… βρέθηκαν  εργαζόμενοι που φυσικά ήταν ανασφάλιστοι σε επιχείρηση στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.  Το πρόστιμο που βεβαιώθηκε  πλησιάζει τις 100.000 ευρώ!

Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά δέκα στο σύνολο εργαζόμενοι, με εντολή του αφεντικού, είχαν «στοιβαχτεί» σε μία αποθήκη, προκειμένου να κρυφτούν για να μην καταγραφούν στον έλεγχο που έγινε από κλιμάκιο του ΣΕΠΕ μαζί με εκπρόσωπο του ΕΚΒ, στο πλαίσιο των εξορμήσεων που γίνονται με εντατικό ρυθμό το τελευταίο διάστημα προκειμένου να παταχθεί η μαύρη εργασία και η εισφοροδιαφυγή.
Οπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, όταν ξεκίνησε ο έλεγχος, κανείς από την εταιρεία δεν ενημέρωσε το ΣΕΠΕ και το ΕΚΒ για την ύπαρξη αυτών των «αόρατων εργαζομένων». Το κλιμάκιο ωστόσο των εποπτών, συνειδητοποίησε ότι κάτι συμβαίνει καθώς στην είσοδό του στο εργοστάσιο και μόλις έγινε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί έλεγχος από τις αρμόδιες ελεγκτικές, υπήρξε κινητικότητα ενώ ορισμένα άτομα  εθεάθησαν να τρέπονται σε φυγή.
Το θέαμα αυτό ήταν αρκετό προκειμένου να υποψιαστούν ελεγκτές και συνδικαλιστές ότι κάτι συμβαίνει. Αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος μέσα στο χώρο του εργοστασίου, το κλιμάκιο κατευθύνθηκε σε παρακείμενη αποθήκη η οποία ωστόσο όταν επιχείρησε ένας από τους ελεγκτές να την ανοίξει, ήταν κλειδωμένη. Στις επικλήσεις του ελεγκτή να ανοίξει η πόρτα και στο διάλογο που ακολούθησε με τον υπεύθυνο του εργοστασίου, η απάντηση ήταν αρνητική και ότι δεν υπάρχει το κλειδί.
Οταν ωστόσο το κλιμάκιο ενημέρωσε ότι θα ειδοποιηθεί η Αστυνομία, η πόρτα ξεκλείδωσε ως δια μαγείας και μάλιστα από μέσα!
Ετσι μπροστά στα μάτια ελεγκτών και συνδικαλιστών, παρουσιάστηκαν οι «αόρατοι εργαζόμενοι» που είχαν σπεύσει να κρυφτούν, σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι μέσα στους χώρους υγιεινής της αποθήκης, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί.
Από εκεί και πέρα ήταν απλά θέμα χρόνου και εφαρμογής των όσων επιβάλλει σε αυτές τις περιπτώσεις η εργατική νομοθεσία, με την επιχείρηση να «τρώει» γερή καμπάνα για την απασχόληση ανασφάλιστων και αδήλωτων εργαζομένων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο είναι 10.500 ευρώ για μισθωτούς άνω των 25 ετών και 9.200 ευρώ περίπου για μισθωτούς κάτω των 25 ετών και εντάσσεται στην προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών  για μείωση της  ανασφάλιστης εργασίας.
«Τα πράγματα δεν είναι τόσο αγγελικά όσο φαίνονται» δήλωσε στον "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ" έμπειρος συνδικαλιστής για αυτό και τα συνδικάτα ζητούν  οι έλεγχοι  να γίνονται σε ανύποπτο χρόνο προκειμένου να γίνουν πάλι «φύλλο και φτερό» οι επιχειρήσεις και  να βεβαιώνονται πρόστιμα για ανασφάλιστη εργασία αλλά και για αποθάρρυνση των  εργοδοτικών αυθαιρεσιών.
Το τελευταίο διάστημα πάντως έχουν πληθύνει οι καταγγελίες για επιχειρήσεις που καλούν τους εργαζόμενους να συναινέσουν σε εκ περιτροπής εργασία, που σημαίνει μείωση των ημερών εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των μισθών. Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Πηγή:taxydromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου