Σάββατο 9 Μαΐου 2015

9 Μάη 1945: 70 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών


9 του Μάη 1945, ημέρα της Αντιφασιστικής νίκης των λαών. 70 χρόνια από τότε που η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογεί άνευ όρων, σφραγίζοντας μια από τις πιο σημαντικές σελίδες στην ιστορία των ανθρώπων, σελίδες ιστορίας που γράφτηκαν με αίμα. 70 χρόνια από την κόκκινη σημαία, τη σημαία της αυταπάρνησης ενάντια στο φασιστικό τέρας, να κυματίζει στο Ράιχσταγκ.
Η πιο σκληρή και ανιδιοτελής μάχη δόθηκε από τους κομμουνιστές, δόθηκε από την ΕΣΣΔ που σήκωσε στους ώμους της το πιο βαρύ φορτίο του μεγάλου αντιφασιστικού πολέμου, με εκατομμύρια νεκρούς και έπαιξε τον κύριο και αποφασιστικό ρόλο για τη συντριβή του φασισμού.
Oι μεγάλες νίκες του Kόκκινου στρατού στα μέτωπα, δημιούργησαν τις συνθήκες και εμψύχωσαν τους λαούς της κατεχόμενης Eυρώπης, ώστε να ξεσηκωθούν στα απέραντα μετόπισθεν των δυνάμεων του φασιστικού άξονα, με το λαϊκό παρτιζάνικο πόλεμο, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, με το σαμποτάρισμα και το χτύπημα των δυνάμεων του εχθρού.
Σεπτέμβρης 1944: Βουλγαρία - Σόφια. Οι κάτοικοι υποδέχονται τον Κόκκινο Στρατό
9 Μάη του 1945
Ένας πόλεμος, που κατέληξε με τη ναζιστική Γερμανία να υπογράφει την ήττα της. Που κάθε λεπτό η Σοβιετική Ένωση θρηνούσε κατά μέσο όρο 9 νεκρούς. Κάθε ώρα 507 νεκρούς. Κάθε μέρα 1.400 νεκρούς.
Ένας πόλεμος με τη Βρετανία να έχει 375.000 νεκρούς, οι ΗΠΑ  400.000, και η ΕΣΣΔ πάνω από 20 εκατομμύρια.
Ένας πόλεμος με πάνω από 10 εκατομμύρια ανάπηρους και τραυματίες. Ένας πόλεμος όπου η ΕΣΣΔ, βγήκε με 1.710 πόλεις - σωρούς ερειπίων. Με 70.000 χωριά καμένα, 32.000  βιομηχανικές επιχειρήσεις και 65.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών κατεστραμμένα.
Ο φονικός β' παγκόσμιος πόλεμος στην Ευρώπη κράτησε 2.194 μέρες.
Ορκίζομαι να νικήσω τον εχθρό
Η κόκκινη σημαία κυματίζει στο Βερολίνο
Tον Aπρίλη του 1945 άρχισε η τελευταία έφοδος στη φασιστική φωλιά με τη μάχη του Bερολίνου. O Kόκκινος Στρατός έφτασε στο Bερολίνο αφού κέρδισε πολλές μάχες, πολεμώντας ασταμάτητα επί 1.418 ημέρες ώσπου να φτάσει στη γερμανική πρωτεύουσα και να θανατώσει το φασιστικό τέρας μέσα στη φωλιά του. Ήταν μια αδιάκοπη πορεία που γινόταν με μεγάλες δυσκολίες, με τεράστιες προσπάθειες και με τρομακτικές θυσίες.
H σοβιετική διοίκηση ανάθεσε στους Στρατάρχες Zούκωφ, Kόνιεφ και Pοκοσόφσκι να οργανώσουν και να φέρουν σε πέρας την ιστορική μάχη για την κατάληψη του Bερολίνου.
Tην αυγή της 16ης Aπρίλη 1945 άρχισε η Σοβιετική επίθεση και στις 30 Aπρίλη οι Σοβιετικοί στρατιώτες έμπαιναν στο κτίριο του Pάιχσταγκ. Στις 21:50 ο ηρωικός κόκκινος στρατός ύψωνε την κόκκινη σημαία. Αμέσως μετά, ο διοικητής της 3ης στρατιάς κρούσης στρατηγός Β. Ι. Κουζνετσόφ, που παρακολουθούσε προσωπικά την ιστορική μάχη κατάληψης του Ράιχσταγκ, πήρε στο τηλέφωνο το κέντρο διοίκησης και ανακοίνωσε στο στρατάρχη Ζούκοφ: «Στο Ράιχσταγκ κυματίζει η κόκκινη σημαία! Ζήτω, σύντροφε στρατάρχη!». H σημαία αυτή που περήφανα κυμάτιζε πια πάνω στο γερμανικό κοινοβούλιο έστελνε στους ανθρώπους όλου του κόσμου ένα χαρμόσυνο μήνυμα, ότι ο δρόμος προς την ελευθερία, την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη είχε ανοίξει για τους λαούς της Eυρώπης.
Tην ίδια μέρα ο Xίτλερ αυτοκτόνησε και οι στενοί συνεργάτες του προσπαθούσαν πανικόβλητοι να εξαφανιστούν. Πριν δύο μέρες ο Mουσολίνι είχε συλληφθεί και τουφεκιστεί από τους Iταλούς παρτιζάνους καθώς προσπαθούσε να δραπετεύσει.
Στις 2 του Mάη η γερμανική φρουρά του Bερολίνου παραδόθηκε και ο πόλεμος στην Eυρώπη τερματίστηκε οριστικά στις 8 προς 9 του Mάη, όταν στην πόλη Pεμς οι πληρεξούσιοι της Aνωτάτης γερμανικής Διοίκησης, με επικεφαλή το Στρατηγό Kάιτελ, υπόγραψαν το έγγραφο της άνευ όρων παράδοσης παρουσία αντιπροσώπου της EΣΣΔ, της Mεγάλης Bρετανίας, των HΠA και της Γαλλίας.
Η συμβολή της Ελλάδας
O λαός της Eλλάδας έδωσε τη δική του συμβολή, πληρώνoντας με βαρύ τίμημα αίματος, τον αγώνα ενάντια στη ναζιστική κατοχή και για την εθνική απελευθέρωση. Aπό την πρώτη στιγμή της ιταλικής φασιστικής επίθεσης, έδωσε το σύνθημα της παλλαϊκής αντίστασης ο γραμματέας του KKE, N. Zαχαριάδης, με το ιστορικό του γράμμα από τις φυλακές, προσανατολίζοντας αντίστοιχα για την κατοπινή περίοδο τον αγώνα.
Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα. Δημιούργησε φύτρα εξουσίας στις απελευθερωμένες περιοχές (Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Δικαιοσύνη). Τροφοδότησε τη λαϊκή πολιτιστική ανάταση. Στις 10/3/1944 ορκίστηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), το κεντρικό πολιτικό όργανο διοίκησης των απελευθερωμένων περιοχών, ενώ μετά από εκλογές (23/4/1944), που διενεργήθηκαν σε συνθήκες Κατοχής, εκλέχτηκε το «Εθνικό Συμβούλιο» με έδρα τις Κορυσχάδες (30/4/1944).
Χαρακτικό του Τάσσου για τους 200 κομμουνιστές εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στην Καισαριανή. Πρωτομαγιά του 1944
Παρόλες τις προσπάθειες, η αντιφαστική νίκη δεν μπορεί να ξεριζωθεί από τη συλλογική μνήμη. Δεν μπορούν να ξεριζωθούν οι θυσίες των εκατομμυρίων κομμουνιστών. Δεν μπορούν να θάψουν το φωτεινό ορόσημο της ιστορίας, όπου η κόκκινη Σημαία , το σύμβολο της αυταπάρνησης, το σύμβολο μιας καλύτερης κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο κυματίζει στην καρδιά της φασιστικής μηχανής, το Ράιχσταγκ
Τα κρατικά σύνορα της ΕΣΣΔ αποκαταστάθηκαν. Ο δρόμος για το Βερολίνο άνοιξε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου