Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Εκ περιτροπής... μισθοδοσία

 
Σε απόγνωση είναι περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους στην ιδιωτική κλινική ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ M.D. HOSPITAL στο Παγκράτι, καθώς εδώ και καιρό βρίσκονται υπό καθεστώς απλήρωτης εργασίας. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων της κλινικής στην «Εφ.Συν.», η εργοδοσία της ιδιωτικής κλινικής τούς έχει οδηγήσει σε μια ιδιότυπη «ομηρία», καθώς, ενώ παρέχουν αδιαλείπτως την εργασία τους, δεν πληρώνονται σε τακτική βάση, προσφέροντας στην πράξη δωρεάν τον μόχθο τους, με τους οφειλόμενους μισθούς να έχουν συσσωρευτεί.

Το ιστορικό
Οπως μας ανέφεραν οι εργαζόμενοι, τέσσερα χρόνια πριν, στις αρχές του 2011, η εργοδοσία της κλινικής, που αυτή τη στιγμή απασχολεί περίπου 100 εργαζομένους, ξεκίνησε τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών. Αρχικά για ένα μήνα και στη συνέχεια με τους μήνες να προστίθενται ο ένας πάνω στον άλλον. Επειτα από την καταβολή του μισθού του Οκτωβρίου του 2011, η επόμενη μισθοδοσία καταβλήθηκε τον Μάρτιο του 2012. Την ίδια χρονιά, η εργοδοσία υποχρέωσε επιλεκτικά μεγάλο αριθμό εργαζομένων να υπογράψει ατομικές συμβάσεις, με τις οποίες αποδέχονταν μείωση του μισθού τους κατά 20%. Τα δε χρωστούμενα μηνιάτικα σε κάποιους εργαζομένους καταβλήθηκαν, κάποιοι πήραν «έναντι» και κάποιοι άλλοι τα... ξέχασαν.
Τον Οκτώβριο του 2013 ο αγγειοχειρουργός Μιχάλης Χριστοφορίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ M.D. HOSPITAL, κάλεσε όλους τους εργαζομένους και τους ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει δύσκολη κατάσταση με τους πιστωτές, ότι γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, τους ζήτησε να κάνουν υπομονή και να βάλουν «πλάτη» και δήλωσε ότι προσπαθεί για το καλό τους. Η χρονιά έκλεισε με τη μη καταβολή συνολικά 5 μισθών, τους πιστωτές να έχουν μπλοκάρει τους λογαριασμούς της επιχείρησης και με περίπου 20 εργαζομένους να προχωρούν σε επίσχεση εργασίας.
Το 2014, παρά τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις του εργοδότη, η κατάσταση επιδεινώθηκε, καθώς η απληρωσιά συνέχισε να διογκώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο του 2014 εξοφλήθηκε ο Αύγουστος του 2013. Και οι νέες διαβεβαιώσεις, που έκαναν λόγο για αποκατάσταση της μισθοδοσίας το Πάσχα, έπεσαν στο κενό, αφού καταβλήθηκε μόνο το δώρο. Ετσι, μετά το Πάσχα, ακόμη 15 εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, οι οποίοι -όπως και οι προηγούμενοι- έχουν κάνει αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς και ενώ η ένταξη στο άρθρο 99 είχε πέσει στο κενό, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν συμφωνητικό, στο οποίο αναφερόταν ότι θα τους εκχωρηθεί η μισθοδοσία 6 μηνών από τον ΕΟΠΥΥ.
Η μισθοδοσία του πρώτου τετραμήνου του 2014 δεν καταβλήθηκε, ο πρώτος μισθός γι' αυτή τη χρονιά δόθηκε τον Μάιο και συνεχίστηκε μέχρι και τον Αύγουστο. Τον Οκτώβριο εξοφλήθηκε ο Ιούνιος και από τότε οι εργαζόμενοι δεν έχουν ξαναδεί το χρώμα του χρήματος, με εξαίρεση την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων και κάποια ποσά έναντι, ύψους 200 και 400 ευρώ.
Νέο συμφωνητικό
Εντούτοις, τον Νοέμβριο οι εργαζόμενοι κλήθηκαν ξανά να υπογράψουν «ιδιωτικό συμφωνητικό-συμφωνία εξυγίανσης», πολλοί εξ αυτών χωρίς να το έχουν διαβάσει, με το οποίο η επιχείρηση ουσιαστικά ζήτησε τη συναίνεσή τους, ώστε να ενταχθεί στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα (συμφωνία εξυγίανσης υπογεγραμμένη από τον οφειλέτη και τους συμβαλλόμενους πιστωτές), ώστε -σύμφωνα με την εργοδοσία- να μπορούν να αποδεσμευτούν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ και να εκχωρηθούν από τον Οργανισμό απευθείας στους εργαζομένους οι μισθοί 6 μηνών.
Στις 15/1/15 ανακοινώθηκε στους προϊσταμένους των τμημάτων ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβαλλόταν ένας μισθός, κάτι που τελικά δεν συνέβη, και ότι τα χρωστούμενα δεν καταβλήθηκαν καθ' ότι ο ΕΟΠΥΥ έκανε παύση πληρωμών λόγω εκλογών. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα οφείλονται σε 50 έως 60 εργαζομένους -εκτός όσων είναι σε επίσχεση- μισθοί 6 έως 14 μηνών, τουλάχιστον επίσημα, δεδομένου ότι ανεπίσημα κάποιοι πληρώνονται με έναντι.
Τι απαντά η εργοδοσία στην «Εφ.Συν.»
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον κ. Μιχάλη Χριστοφορίδη και του γνωστοποίησε τις προαναφερόμενες καταγγελίες. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων, ο κ. Χριστοφορίδης δέχτηκε ότι αυτό ισχύει σε ένα βαθμό. «Η κυριότερη αιτία που δεν μπορούμε να καλύψουμε τους εργαζομένους είναι τα κατασχετήρια που έχουν στείλει προμηθευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ. Εχουμε κάνει κάτι πολύ σπουδαίο, που είναι υπέρ των εργαζομένων μας. Εχουμε ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ και έχει εγκριθεί, τα χρήματα που επρόκειτο να πάρει η εταιρεία από τον ασφαλιστικό φορέα για τις νοσηλείες των ασφαλισμένων να μπουν στη μισθοδοσία των εργαζομένων. Εχουν εκχωρηθεί λοιπόν προς τους εργαζομένους. Το μόνο κώλυμα, εξαιτίας του οποίου δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία είναι ότι προηγούνται χρονικά της εκχωρήσεως δύο κατασχετήρια προμηθευτικών εταιρειών. Εάν δεν αποτραβηχτούν αυτά τα 2 κατασχετήρια, δεν μπορεί να πάει ο ΕΟΠΥΥ στο βήμα νούμερο τρία, που είναι η εκχώρηση στους εργαζομένους, οπότε και θα πάρουν περίπου 6 μισθοδοσίες».
«Μπορείτε να κάνετε κάποια πρόβλεψη για το πότε θα δοθεί αυτή η λύση;», τον ρωτήσαμε. «Ακόμη και να μπορούσα να το κάνω, δεν θα μπορούσα να το δηλώσω στις εφημερίδες, γιατί καταλαβαίνετε ότι αυτά είναι non paper», απάντησε, σημειώνοντας πως -αν την έκανε- θα γινόταν αφερέγγυος. Στην επισήμανση ότι το μέλλον για τους εργαζομένους παραμένει άδηλο, καθώς και η υπαγωγή στο άρθρο 99 δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ενώ η υπαγωγή στο 106 είναι υπό εκκρεμότητα, ο κ. Χριστοφορίδης ανέφερε: «Μπορώ να υποσχεθώ αυτά τα οποία διαισθάνομαι ότι θα γίνουν. Δεν είμαι εγώ ο ιδιοκτήτης του ΕΟΠΥΥ, για να μπορώ να πω πότε θα δώσω την κατάθεση. Εχω τη διαίσθηση και αισθητήριο από αυτά που μου λένε ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ και η νομική υπηρεσία».
Ωστόσο, και παρά τις διαβεβαιώσεις της εργοδοσίας, αποδεικνύεται στην πράξη ότι η εταιρεία προσπαθεί να αποφύγει την καταβολή των δεδουλευμένων και ότι το σύνολο των χρωστούμενων προς τους εργαζομένους δεν θα καταβληθεί. Κι ότι ακόμη και αν η εταιρεία τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης, οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι...πηγή:efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου