Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστουφαντουργία, Ιματισμό και Δέρμα: «Κάλυψη όλων των απωλειών - Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα»

«Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας και συζήτησε για τις εξελίξεις στους κλάδους, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα δεδομένα από την εναλλαγή κυβέρνησης και τη δράση μας το επόμενο διάστημα.
Τα τεράστια προβλήματα παραμένουν για τους εργαζόμενους του κλάδου καθώς οι αιτίες δημιουργίας τους δεν φεύγουν με την εναλλαγή κυβέρνησης. Εδώ είναι η ανεργία και μεγαλώνει με τις απολύσεις πριν (Πεταλούδα) και μετά τις εκλογές (Pick & Span), το κλείσιμο επιχειρήσεων (Καζάκος), τη μεταφορά παραγωγής στο εξωτερικό. Παραμένει η απληρωσιά (κλωστήρια Κιλκίς, Φειδά, Πεταλούδα, Βαφεία Θεσσαλονίκης κ.α.), οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η εκ περιτροπής εργασία, οι ειδικές επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, η ανασφάλιστη δουλειά σε τσαγκαράδικα, φασονατζίδικα, στους γουνεργάτες.

Ο πραγματικός αντίπαλος, η μεγαλοεργοδοσία είναι εδώ και εντείνει την επίθεση της. Οι εργοδοτικές ενώσεις, ανάμεσα τους και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών χαιρέτισαν τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ζήτησαν "ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης στη χώρα μας". Υπενθυμίζουμε στους εργαζόμενους του κλάδου ότι είναι οι ίδιοι που προσέφυγαν στα δικαστήρια για την ακύρωση της σύμβασης του 2009, που αρνούνται για 5 χρόνια την υπογραφή της ΚΣΣΕ παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Ομοσπονδίας μας, ότι απαίτησή τους ήταν η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για να πληρώσουμε εμείς την καπιταλιστική κρίση.
Η ελπίδα τους στη νέα κυβέρνηση προέρχεται από τα διαπιστευτήρια και τις δεσμεύσεις της ότι θα διαπραγματευτεί την αποδέσμευση κεφαλαίων για την ενίσχυση τους, θα καταλήξει σε νέο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Αυτόν τον στόχο τους, που υλοποιεί ήδη η νέα κυβέρνηση, ονομάζουν τέλος της λιτότητας, ως εθνικό στόχο όπως βάφτιζαν πάντα τα ταξικά τους συμφέροντα και μας καλούν να γίνουμε και οι εργαζόμενοι χειροκροτητές και συνένοχοι.
Έτσι είχαν αποκαλέσει την ένταξη στην ΟΝΕ και το ευρώ και μας καλούσαν σε θυσίες, την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων για να βρούνε πιο φθηνούς εργάτες οι επιχειρήσεις του Ιματισμού στη Βουλγαρία και αλλού. Έχουμε μεγάλη εμπειρία οι εργαζόμενοι του κλάδου ότι οι ενισχύσεις και τα δάνεια έσωσαν τους εργοδότες και όχι εμάς, ότι ούτε τα εργοστάσια έμειναν ανοιχτά, τις διευκολύνσεις και τα προνόμια στην εργοδοσία τα πληρώνουμε με όλους τους τρόπους οι εργαζόμενοι. Ήδη εμάς μας καλούν να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα και να διάγουμε λιτό βίο. Πρέπει (λένε) πρώτα να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργοδοτών και η επαναφορά, του κατώτατου μισθού και μόνο, θα γίνει σταδιακά και ύστερα από διαπραγματεύσεις εργοδοτικών οργανώσεων και τις ΓΣΕΕ που ήδη καλλιεργεί την αναμονή (παλιά της τέχνη της πλειοψηφία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού).
Η ουσία είναι ότι θέλουν να παραμείνει στη θέση του το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, να παγιωθεί γιατί υπηρετεί τις ανάγκες κερδοφορίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, να εμπλουτισθεί με μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις όπως ονομάζουν την αντιλαϊκή πολιτική. Να ξεχάσουμε δηλαδή το τσάκισμα κατακτήσεων και δικαιωμάτων γιατί η όποια ανάπτυξη των κερδών τους δεν συμβαδίζει με ανάκτηση των απωλειών μας.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου χωρίς καμία αναμονή και απατηλή ελπίδα, χωρίς μοιρολατρία και φόβο πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας, τη διεκδίκηση με βάση τις δικές μας ανάγκες, όπως αποφασίσαμε στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, προβάλαμε στο μεγαλειώδες Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη και διεκδικήσαμε στην πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη.
Η Ομοσπονδία θα επιδιώξει εκ νέου συνάντηση για την υπογραφή Κλαδικών Συμβάσεων με βάση τη σύμβαση κάθε κλάδου το 2009 και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Κάλυψη όλων των απωλειών - Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα.
  • Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ως έναρξη συζήτησης και διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ για κάλυψη των απωλειών.
  • Υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με βάση τις συμβάσεις του 2009.
  • Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις Κλαδικές Συμβάσεις.
  • Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Άμεση κάλυψη των απωλειών, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, δηλαδή στο 80% της ΕΓΣΣΕ των 751 ευρώ.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ταμείων από το κράτος και την μεγαλοεργοδοσία.
  • Επιστροφή των οικογενειακών επιδομάτων και των άλλων επιδομάτων του ΟΑΕΔ που καταργήθηκαν.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλη την περίοδο της ανεργίας.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
  • Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των ΚΕΚ και των ΜΚΟ που κάνουν πάρτι στις πλάτες των ανέργων.
  • Να σταματήσουν τώρα όλα τα χαράτσια και η φοροληστεία.
Η αξιοπρέπεια της "περήφανης και αθάνατης εργατιάς" περνάει μέσα από το δυνάμωμα της διεκδίκησης μας για κάλυψη όλων των απωλειών, της πάλης μας για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Για δρόμο ανάπτυξης που θα έχει αυτό ως κριτήριο, την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες του κλάδου και της χώρας μας, για να έχουμε δουλειά με δικαιώματα, αφέντες στον πλούτο που παράγουμε, αυτό σημαίνει λαϊκή κυριαρχία, αυτός είναι ο δικός μας πατριωτισμός.
Η εναλλαγή κυβερνήσεων που υποκλίνονται στην απελευθέρωση των αγορών και τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων των κλάδων μας, που σέβονται τις συνθήκες και το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώνουν τα μονοπώλια στο "κοινό τους σπίτι" την ΕΕ για να διασφαλίσουν τα κέρδη και την εξουσία τους, η συνέχιση δηλαδή με άλλο μείγμα του ίδιου καταστροφικού δρόμου ανάπτυξης που ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτό που διαφυλάσσει και για τους εργαζόμενους του κλάδου είναι ανασφάλεια, ανεργία, διαχείριση της ακραίας φτώχειας και διαιώνιση της εκμετάλλευσης.
Η λύση βρίσκεται μόνο στην οργάνωση στα σωματεία, σε κάθε τόπο δουλειάς, στη διεκδίκηση, στους ταξικούς αγώνες.
Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Με τους αγώνες μας να επιβάλλουμε το δίκιο μας»...πηγή:902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου