Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Το δικαστήριο βρίσκεται εδώ, μα η δικαιοσύνη βρίσκεται απ΄ έξω



Σε ανακοινώσεις-καταγγελίες προχώρησαν κινήσεις και οργανώσεις της Αριστεράς για την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου Πάτρας για τους δολοφόνους της Μανωλάδας

Σύμφωνα με την Ένωση Μεταναστών Εργατών και την  ΚΕΕΡΦΑ

«Με μια απόφαση- σκάνδαλο, αθώωσης του Ν.Βαγγελάτου, για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος δεκάδων εργατών Γης στη Ν.Μανωλάδα των μπράβων του, στις 17 Απρίλη 2013,   ολοκληρώθηκε σήμερα η δίκη στην Πάτρα.  Και αυτό, παρά την αγόρευση-καταπέλτη της εισαγγελέως, που πρότεινε την παραδειγματική τιμωρία και των τεσσάρων κατηγορούμενων με την τοποθέτηση ότι η ανοχή των κρατικών φορέων είναι συνενοχή για την κατάσταση στη Μανωλάδα. Μεγαλύτερη  «απήχηση» είχε η αγόρευση Κούγια, με την οποία χαρακτήριζε «νοικοκυραίο» το Βαγγελάτο και δολοφόνους, βιαστές, δουλεμπόρους τους μετανάστες εργάτες Γης.

Οι ποινές σε βάρος των δύο μπράβων, που πυροβόλησαν έχουν μάλιστα  ανασταλτικό  χαρακτήρα και  δυνατότητα εξαγοράς. Είναι ένα δείγμα του πόσο φιλοεργοδοτική ήταν η απόφαση: στέλνει μήνυμα στα αφεντικά να μεταχειρίζονται με ανοικτή βαρβαρότητα  τους εργάτες, όταν διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Η αξία της ανθρώπινης  ζωής μπαίνει σε άλλο μέτρο, όταν μάλιστα πρόκειται για μετανάστες εργάτες και δη σκουρόχρωμους από το Μπαγκλαντές. Είναι μια απόφαση  ποτισμένη από ρατσισμό και στήριξη των μεγάλων συμφερόντων της εταιρίας Βαγγελάτος ΑΕ.
Καλούμε τα συνδικάτα, τις κινήσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων να αντιδράσουν απέναντι σε αυτό το πρωτοφανές ρατσιστικό σκάνδαλο υπέρ της εργοδοσίας . Τα εκατό εκατομμύρια τζίρου της βιομηχανίας φράουλας δεν μπορεί να βγαίνουν πυροβολώντας εργάτες στα φραουλοχώραφα.
Το έδαφος το έστρωσε η ίδια η συγκυβέρνηση, με τις ρατσιστικές πολιτικές των επιχειρήσεων σκούπα, οι οποίες μάλιστα το τελευταίο διάστημα στόχευσαν ιδιαίτερα τους εργάτες Γης στην Πελοπόννησο..
Τέλος καλεί τα συνδικάτα, τις οργανώσεις  της αριστεράς, όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες,  στα τέλη  Αυγούστου,  να δοθεί η πρώτη μαζική μαχητική  απάντηση μετά από σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη  26 Αυγούστου στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.»

Σύμφωνα με το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΠΑΤΡΑΣ

«Το γραφείο τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας είναι τουλάχιστον προκλητική! Αθωώνει ακόμα και τους εν ψυχρώ πυροβολισμούς εναντίον εργατών γης, βγάζει αθώο τον επιχειρηματία που χρησιμοποιεί μεσαιωνικές μεθόδους, δίνοντας έτσι, εκτός των άλλων, πράσινο φως στους σύγχρονους τσιφλικάδες και φεουδάρχες να ποδοπατήσουν κυριολεκτικά κάθε εργατικό δικαίωμα, κάθε ανθρώπινη συνθήκη εργασίας. Η ανακοίνωση καλεί τους έλληνες και μετανάστες εργάτες σε κοινή πάλη, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, για μισθούς και συνθήκες εργασίας που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων, ντόπιων και μεταναστών. Για ίσα οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα. Ενάντια στον εργοδοτικό δεσποτισμό και ολοκληρωτισμό του κεφαλαίου και της άθλιας συγκυβέρνησής του.
Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας αναφέρει:
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΙΚΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας καλεί κάθε εργαζόμενο και άνεργο, κάθε σωματείο και συλλογικότητα να καταδικάσουν την εγκληματική απόφαση του μεικτού ορκωτού εφετείου και να απαιτήσουν την δικαστική,  ουσιαστική και ηθική δικαίωση των αγωνιζόμενων εργατών γης της Μανωλάδας που για πάνω από ένα χρόνο συγκρούστηκαν με τα τοπικά και τα μεγάλα συμφέροντα, αρνήθηκαν να συμβιβαστούν και διεκδίκησαν μαχητικά τα δεδουλευμένα τους, την δικαίωσή τους και την καταδίκη των εγκληματιών-δουλεμπόρων εργοδοτών τους. Καλεί σε λήψη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης για τη στήριξη των αγωνιζόμενων μεταναστών εργατών και συντονισμένους κοινούς αγώνες όλων των εργατών γης ενάντια στην εκμετάλλευση, τη μαύρη εργασία, την εργοδοτική τρομοκρατία. Μόνο ένα οργανωμένο, μαχητικό εργατικό κίνημα ντόπιων και μεταναστών εργατών, στην ύπαιθρο και την πόλη μπορεί να βάλει φρένο στην εγκληματική εργοδοσία, στο τσάκισμα των μισθών, στη διάλυση κάθε εργατικής κατάκτησης που προωθούν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ.»  

Σύμφωνα με το ΚΚΕ

«Η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει βαρύτατες ευθύνες για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών εργατών, που οδηγεί σε φαινόμενα εγκληματικών επιθέσεων σε βάρος τους. Έλληνες και ξένοι εργάτες, πρέπει να αντισταθούν στην πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν συνολικά αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά». Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ΠΑΜΕ, καλώντας σήμερα Πέμπτη στις 8 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, σε συγκέντρωση - πικετοφορία διαμαρτυρίας για τη δικαστική αθωωτική απόφαση για το μακελειό στη Μανωλάδα.»

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η αθωωτική απόφαση για τους πρωταγωνιστές του εγκλήματος στη Μανωλάδα είναι μια μαύρη σελίδα για την ελληνική Δικαιοσύνη. Στην πραγματικότητα, αποτελεί μέτρο της "ανεξαρτησίας" της, εκκωφαντικό τεκμήριο της ταξικότητάς της, και προφανώς, ωμή ειρωνεία για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του τράφικινγκ.
Αθωώνοντας ομόφωνα όλους τους κατηγορούμενους για τη βασική κατηγορία της διακίνησης (τράφικινγκ), καταλογίζοντας σε δύο από αυτούς ποινές για επικίνδυνες σωματικές βλάβες αντί για απόπειρα ανθρωποκτονίας και αφήνοντάς τους όλους ελεύθερους, η δικαστική εξουσία μεταχειρίζεται με αβρότητα τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς ενός εγκλήματος με πρόθεση ανθρωποκτονίας, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και σκοπό το κέρδος, που πέρσι έκανε το γύρο του κόσμου. Με την απόφαση αυτή, το δικαστήριο προσφέρει νομιμοποίηση στην πιο άγρια εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αποκορύφωμα της οποίας ήταν ο πυροβολισμός των εργατών γης που τον Απρίλη του 2013 διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους από την εταιρεία "Βαγγελάτος ΑΕ".
Η σημερινή απόφαση είναι προκλητική γιατί αγνόησε κυνικά το συντριπτικό αποδεικτικό υλικό, μια πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση της εισαγγελέως και μαζί τις κινητοποιήσεις των ξένων εργατών και των αλληλέγγυων, που ζήτησαν να τεθεί τέλος στις συνθήκες δουλείας στα φραουλοχώραφα. Την ίδια στιγμή, είναι μια απόφαση ιστορικής σημασίας: όχι μόνο γιατί αδιαφορεί για τις "Μανωλάδες" που προηγήθηκαν και ακολούθησαν το περσινό στυγερό έγκλημα, στα χρόνια της συντριπτικής απαξίωσης της εργασίας, αλλά και γιατί δίνει το πράσινο φως στους μελλοντικούς πρωταγωνιστές ανάλογων κρουσμάτων εργοδοτικής και ρατσιστικής βίας.
Η δικαστική εξουσία δήλωσε σήμερα ότι ανέχεται να κοστολογείται φτηνά η ζωή των ξένων εργατών και εμφανίστηκε να καθαγιάζει μια άνευ όρων "εθνική ανάπτυξη", ακόμα και όταν αυτή βάφεται με αίμα. Υπό την έννοια αυτή, επιβεβαίωσε το χάσμα της με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, στερώντας τη δικαίωση από τα θύματα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος. Η δικαίωση αυτή, που είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης, εναπόκειται στην κινητοποίηση του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς, την αλληλεγγύη της κοινωνικής πλειοψηφίας που δεν θέλει να εξοικειωθεί με τον κανιβαλισμό, αλλά και τις πρωτοβουλίες μιας κυβέρνησης που δεν θα ανέχεται την εργοδοτική ασυδοσία και το ρατσισμό.»

Σύμφωνα με το ΕΕΚ

«Η αθώωση αποτελεί ομολογία ενοχής της “δημοκρατίας”. Το κράτος τους, όχι μόνο η κυβέρνηση που βρίσκεται επικεφαλής, αλλά και το σύστημα συνολικά με τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής των αδικημένων και δικαίωσης των εγκληματιών με τον περιβόητο “νομικό πολiτισμό” της μνημονιακής -ρατσιστικής Ελλάδας των δούλων της τρόικας, είναι υπεύθυνο για το ταξικό έγκλημα της Νέας Μανωλάδας, τις “φράουλες και αίμα” της 17ης Απρίλη 2013. Το ρατσιστικό ταξικό έγκλημα των πιστολάδων της Νέας Μανωλάδας μετατρέπεται ανοιχτά από ιδιωτικό σε κρατικό έγκλημα.
Η δίκη που ξεκίνησε την 6η Ιούνη 2014 ήταν μια διαρκής πρόκληση με την έδρα του δικαστηρίου και τους δικηγόρους υπεράσπισης να μετατρέπουν τους μετανάστες-κατηγόρους σε κατηγορούμενος, τα θύματα σε ενόχους. Η τρομοκρατία, εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας, με τον ξυλοδαρμό μαρτύρων από “αγνώστους”, τις ύβρεις και τις απειλές σε μετανάστες και αλληλέγγυους ήταν η προαναγγελία μιας προαποφασισμένης ετυμηγορίας.
Η απόφαση είναι πολιτική, είναι ρατσιστική και ταξική. Το μήνυμα είναι συγκεκριμένο και αποδέκτης είναι το σύνολο της εργατικής τάξης, ντόπιοι και μετανάστες εργάτες. Τα αφεντικά έχουν δικαίωμα να μην πληρώνουν μεροκάματα και να πυροβολούν αν διεκδικήσεις το δίκιο σου. Οι προλετάριοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, είναι αναλώσιμη ύλη για το σύστημα τους, για κρεατομηχανές ανθρώπων.
Οι κατήγοροι-μετανάστες, θύματα trafficking και πυροβολισμών, αναμένεται να απελαθούν.
Η κοινωνική επανάσταση θα ξανανοίξει τα αρχεία. Όλοι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν για τη βαρβαρότητα. Αυτό το σύστημα είναι καταδικασμένο να αφανιστεί. Η σήψη της ηθικής, του πολιτισμού μαζί και της δικαιοσύνης του αστικού κόσμου αποτελεί το ύψιστο τεκμήριο πως πρέπει να τελειώνουμε με τον κόσμο τους. Οι αναθυμιάσεις της παρακμής τους δεν θα μας πνίξουν. Θα τους τσακίσουμε, θα εκδικηθούμε για τους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας μαζί και για όλες τις γενιές των καταπιεσμένων.
Ολόκληρο το εργατικό-λαϊκό κίνημα, κάθε αντιφασίστας και αντιρατσιστής, πρέπει να βρεθούν στους δρόμους για τιμωρηθούν όχι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί, αλλά και οι πολιτικοί υπεύθυνοι της αθώωσης.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου